Devenit unitate suport COVID-19, Spitalul de la Pucioasa lăsat de Ministerul Sănătății în cârca administrației locale. Primarul orașului, Constantin Ana, hotărât să redea spitalului funcționalitatea normală, mai ales că unitatea a rămas fără materiale de protecție, teste pentru coronavirus, iar Primăria fără bani

De când s-a „trezit” unitate suport COVID-19, Spitalul orășenesc de la Pucioasa a fost „învăluit” într-o mare de promisiuni de la Ministerul Sănătății, însă, din păcate, acestea nu s-au materializat, iar greul a căzut tot pe administrația locală.

Primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana, a explicat astăzi pe larg, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul județean al PSD Dâmbovița, situațiile inimaginabile cu care se confruntă sistemul sanitar local și zona de nord a județului, subliniind că „în afară de circa 600 de combinezoane venite către Spitalul Orășenesc, Ministerul Sănătății nu ne-a sprijinit cu absolut nimic”, nici măcar cu necesarul de cadre medicale de care unitatea spitalicească avea nevoie.

„Marele nostru of este că Spitalul de la Pucioasa a fost nominalizat ca spital suport Covid fără ca noi să fim consultaţi, fără ca noi să fim părtaşi la această decizie importantă şi fără ca noi să fim sprijiniţi, ceea ce este cel mai grav. În momentul în care Spitalul Orăşenesc Pucioasa a devenit Spital Covid a plouat cu promisiuni din partea celui mai mincinos minister pe care l-am cunoscut, Ministerul Sănătăţii. În afară de circa 600 de combinezoane venite către Spitalul Orăşenesc Puciuoasa, Ministerul Sănătăţii nu ne-a sprijinit cu absolut nimic, nici măcar cu necesarul de cadre medicale de care aveam nevoie. În tot acest timp, prin spital au trecut sute de persoane infestate cu Covid. Aşa cum ştiţi, procedura, până acum o săptămână, zece zile, era simplă, erai depistat, ajungeai la Infecţioase, dacă nu prezentai probleme foarte mari, ajungeai la Spitalul Suport Covid, unde după 14 zile se făceau câte două teste, din două în două zile, până când se constata negativizarea pacientului şi abia atunci era externat.

Un lucru destul de greu de controlat, în condiţiile în care au fost persoane care au stat şi 50 de zile în spital, persoane care au clacat psihic datorită acestui fapt. Lucrurile s-au schimbat parţial în bine, dar de ce spun parţial, pentru că ne duc, cred eu, în extrema cealaltă. Astăzi avem în spital 62 de persoane internate, iar după noile regementări venite în urma deciziei Curţii Constituţionale, aceştia pot solicita externarea, la cerere, fără să mai aştepte măcar singurul test care este prevăzut astăzi în procedura standard… Aşa cum ştiţi nimeni nu ne garantează că după 14 zile respectivul pacient s-a negativizat şi am avut atâtea exemple în spital. Aşa cu ştiţi nimeni nu ne poate garanta că astăzi pacienţii care se externează, la cerere, sunt suficient de serioşi şi responsabili încât să stea acasă în restul de zile până la 14, până când se consideră că virusul nu mai e atât de periculos…”, a precizat primarul orașului stațiune.

În aceste condiții, edilul consideră că este de datoria autorităților locale să facă demersuri, astfel încât, să fie pusă la dispoziția bolnavilor COVID-19 o secție exterioară, iar corpul principal de clădire să revină la normal, pacienții să poată primi consultațiile și tratamentele adecvate, după mai mult de trei luni de chin: „Noi trebuie să facem un demers pe care oamenii ni-l solicită din prima zi de când spitalul a fost declarat Spital Covid, să facem un demers către Ministerul Sănătății să ieșim din acest sistem. Probabil că, în câteva zile, în stilul în care oamenii vor face cerere pentru externarea lor, spitalul va rămâne liber, va fi aproape gol… Și atunci îmi permit să cred că putem pune la dispoziția pacienților, care vor mai rămâne, o secție exterioară în așa fel încât să redăm corpul central pacienților. Avem 70.000 de oameni care, de patru luni, suferă, avem oameni cu boli cronice care nu pot să beneficieze de un tratament corect datorită faptului că spitalul a fost blocat total. Conducerea spitalului a făcut niște demersuri foarte importante și am reușit să redeschidem doar în Ambulatoriu, Compartimentul de Pediatrie, adică oferim serviciile medicale respective doar în Ambulatoriu, deocamdată. La fel și Psihiatrie și alte câteva specializări, dar consider că a venit momentul să tratăm mai serios, mai aplicat această problemă și Spitalul Orășenesc să redevină la ceea ce a fost și să deservească tot nordul județului”, a declarat edilul de la Pucioasa.

Pe de altă parte, primarul a tras un semnal de alarmă și în ceea ce privește materialele de protecție: „Un argument este că în acest moment stocurile de materiale de protecție s-au terminat, nu mai sunt teste în tot județul. Am ajuns, așa, să ne jucăm de-a actul medical în condițiile în care Primăria Pucioasa, care a fost singura instituție ce a susținut acest spital în această perioadă, având parțial și suportul CJD, nu mai este dispusă să cheltuiască niciun ban, nici nu mai avem de unde. Avem probleme atât cu încasarea taxelor și impozitelor locale, cât și cu sumele pe care le-am cheltuit și nu le-am recuperat cu acest spital. Transmit factorilor decidenți de la județului că nu suntem dispuși să mai facem niciun sacrificiu. Am renunțat la prea multe proiecte locale, la prea multe investiții de interes local pentru a susține acest spital. Este momentul să redevină un spital funcțional, să trăiască din sumele pe care le încasează de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru cazurile tratate și cred că asta trebuie să se întâmple în toată țara.

DSP cunoaște cu siguranță situația, pentru că au anunțat colegii mei atât de teste, cât și de materialele de protecție, dar nu face nimeni absolut niciun demers. De fapt, sincer, consider că purtăm un monolog surd… Dar chiar nu am de gând să mai cheltui un leu. Un leuț nu mai băgăm în acest spital. Am băgat aproape 860.000 lei. Să vină cu bănuții de acasă domnii de la Ministerul Sănătății dacă nu au… Așa ceva eu nu am pomenit și nu credeam că voi vedea vreodată un blocaj de asemenea anvergură în niște situații dramatice, într-o situație în care trebuia să ne facem temele cum trebuie”, a transmis Constantin Ana, primarul de la Pucioasa.

 

leave a reply