„Securitatea și Sănătatea în muncă în era digital, sub egida Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate În Muncă ”, dezbatere organizată de ITM Dâmbovița cu scopul de a crește gradul de sensibilizare cu privire la impactul noilor tehnologii digitale asupra muncii și a locurilor de muncă și la provocările și oportunitățile asociate în materie de SSM

Data de 28 aprilie marchează „Ziua mondială a Securității și Sănătății la locul de Muncă”, eveniment care aduce în prim-planul opiniei publice importanța deosebită a activității de prevenire a accidentelor si bolilor profesionale.

Cu acest prilej, ITM Dâmbovița a organizat, ieri, 24 aprilie 2024, o întâlnire cu serviciile interne și externe de prevenire și protecție abilitate și cu reprezentanții mai multor societăți, propunând o dezbatere pe o temă actuală – „Securitatea și Sănătatea în muncă în era digitală, sub egida Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate În Muncă”. Discuțiile și prezentările au urmărit creșterea gradului de sensibilizare, cu privire la impactul noilor tehnologii digitale asupra muncii și a locurilor de muncă și la provocările și oportunitățile asociate în materie de securitate și sănătate în muncă (SSM).

Ileana Dragomir, inspector de muncă SSM, în cadrul ITM Dâmbovița, a făcut o prezentare generală a ceea ce înseamnă digitalizarea, cum poate fi aceasta aplicată în activitatea unei instituții publice, sau a unei societăți, ce beneficii are dar și cu ce provocări vine la pachet.

Pe lângă discuțiile despre activitatea de SSM în contextul noilor tehnologii, inspectorul șef adjunct SSM, Amalia Bosnea a adus în discuție problema accidentelor de muncă, a modului în care acestea pot fi evitate și cum trebuie transmise către Inspectoratul Teritorial de Muncă, generând o dezbatere pe acest subiect. De altfel, acest aspect este unul pentru care ITM Dâmbovița face eforturi continue de informare a angajatorilor și muncitorilor, din dorința de a reduce la minimum evenimentele nedorite.

„Sănătatea și Securitatea în Muncă reprezintă un domeniu prioritar pentru Uniunea Europeană și, în consecință, anual se trasează măsuri de actualitate la care România trebuie să se alinieze. Această preocupare generală se adaugă dorinței noastre de a scădea incidența bolilor profesionale și a accidentelor de muncă, așa că fac un nou apel la dumneavoastră. Mergeți în societățile de care vă ocupați, discutați cu salariații, mergeți pe teren, acolo unde lucrează aceștia, monitorizați-i, urmăriți să fiți la zi cu toate, de la instruiri, echipamente de protecție și controale medicale, la utilaje conforme și verificate periodic. Faceți tot ceea ce vă stă în putere pentru a asigura latura preventivă și nu uitați, o spun mereu, o greșeală în domeniul SSM înseamnă cu mult mai mult decât o amendă, sau un utilaj stricat, înseamnă suferință, sau, Doamne ferește, chiar deces. Și asta cu siguranță nu ne dorim niciunii dintre noi!”, a transmis inspectorul șef al ITM Dâmbovița, Marius Lixandru.

Lixandru Marius

Inspector Șef ITM Dâmbovița

leave a reply