Deputatul Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, revoltat de ceea ce se întâmplă cu și la Institutul Cultural Român. „Cezar Preda la ICR Paris, o nominalizare suprarealistă. Ar trebui să trimitem oameni care să fie cunoscători ai spațiului cultural, nu să ducem oameni care să se califice la locul de muncă”

Institutul Cultural Român (ICR) prezintă toate semnele unui colaps iminent! Este semnalul de alarmă tras de deputatul PSD Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, care susține că în prezent nu există o finanțare suficientă care să susțină activitatea filialelor ICR, dar și că reprezentarea noastră externă a ajuns un pretext pentru plata unor datorii politice, sunt promovați oameni care au „cultura așteptării, a anturajului, a adaptării”. Despre criza ICR a vorbit deputatul Ionuț Vulpescu în urmă cu câteva săptămâni la tribuna Parlamentului, dar și astăzi în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul județean al PSD Dâmbovița.

Deputatul PSD Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, este revoltat de faptul că printre propunerile de candidați pentru șefiile mai multor filiale ale Institutului Cultural Român, pe lângă persoane care au profil de diplomație culturală, și-au făcut loc și tot felul de politruci care nu au absolut nicio legătură cu acest domeniu.

Deputatul social democrat susține că, de exemplu, fostul deputat PNL Cezar Preda nu are ce căuta pe un post la ICR. Fostul deputat Cezar Preda, un mandat și deputat de Dâmbovița, a primit aviz pozitiv pentru postul de director adjunct al filialei ICR Paris.

„Institutul Cultural Român reprezintă cultura română în străinătate și a fost făcut cu eforturi mari în anii ´90 și apoi în anii 2000, când s-a transformat Fundația Culturală Română, condusă de marele scriitor Augustin Buzura, în Institutul Cultural Român, în 2003. Institutul Cultural Român reprezintă interesele culturii române în străinătate, nu trebuie să fie apanajul unui partid de stânga sau de dreapta. În cultură e nevoie și de tehnocrați, dar nu de tehnocrați în felul lui 2016 al Guvernului Cioloș, de oameni care se pricep și care sunt reprezentativi în domeniile lor. Nu poate fi doar o înțelegere de partid. Și a fi în coaliție nu înseamnă a închide ochii atunci când sunt derapaje grave. Faptul că ICR este condus astăzi de cineva pus de PNL nu mă poate opri, ca fost ministru al Culturii și ca om care știe ce s-a întâmplat atunci când s-a constituit ICR, să critic. Critica eu sper că aduce îmbunătățiri. Nu e vorba numai de nominalizări, pe care opinia publică le-a criticat, e vorba de bugete… În acest moment ICR are 18 reprezentanțe în lume, cele mai multe din ele funcționează cu 30.000-40.000 de euro pe an… Cum poți să reprezinți cultura României la Stockholm cu 30.000 de euro sau la Veneția cu 30.000 de euro? Asta înseamnă extrem de puțin… Eu sper că va fi o regândire mai amplă a modului în care funcționează Institutul Cultural Român, așa cum a fost el gândit, nu doar să vorbim despre niște nominalizări din când în când, care din păcate au fost discutabile în ultima vreme.

Președintele ICR face numirile… după care este o audiere în Parlament, la Senat, comisiile reunite de politică externă și de cultură. Asta este procedura, ar trebui să gândim în viitor formule mai bune astfel încât să trimitem într-adevăr oameni care să fie cunoscători ai spațiului cultural respectiv, nu să ducem oameni care să se califice la locul de muncă. România nu-și poate permite lucrul acesta!

Cezar Preda la ICR Paris este o nominalizare suprarealistă. Are legătură cu spațiul… cu spațiul cultural francez fără îndoială, cu suprarealismul. Domnul Preda nu are nicio legătură cu domeniul culturii sau a avut o legătură atât de discretă încât nu am văzut-o eu. Domnia sa a activat în alte comisii, s-a afirmat, nu s-a mai auzit nimic de câțiva ani, nu putem scoate așa din neuitarea în care intrase pe bună dreptate unii care au făcut politică poate stimabilă acum 10-20 de ani și să-i trimitem să se califice la locul de muncă, unde?!, la Paris sau la Lisabona? Aici este vorba de un principiu. Ar trebui să gândim pe regulamentul de funcționare, poate e nevoie de o nouă lege a ICR, poate cea din 2003 este veche, hai să vedem… Până atunci nominalizările își urmează un parcurs, a fost o serie de nominalizări, va mai fi încă o serie, la unii trebuie să expire niște mandate care sunt de 4 ani… Aici este un alt lucru, pentru că una este 4 ani, dar nu 4×4, cum e în cazul unora și nu mă refer la mașină, ci mă refer la durata mandatelor unora. Voi reveni pe acest subiect”, a declarat deputatul PSD Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii.    

leave a reply