Deputat Claudia Gilia: „Vești bune pentru familiile care doresc să adopte copii: s-au simplificat procedurile și a crescut sprijinul financiar din partea statului”

Legea adopției, modificată pentru a elimina birocrația și a grăbi procedurile necesare înfierii unui copil. Potrivit noului act legislativ se reduc considerabil termene, se renunță la căutarea rudelor de până la gradul patru și în plus se acordă și stimulente financiare familiilor care adoptă un copil.

De asemenea, pentru a veni în sprijinul persoanelor sau familiilor care doresc să adopte, documentul majorează durata de valabilitate a atestatului de persoană sau familie aptă să adopte, de la 2 ani la 5 ani.

Totodată, noua lege flexibilizează și derularea procedurii de adopţie internaţională pentru copiii care au împlinit vârsta de 14 ani, fiind urmărită creşterea şanselor acestor copii de a avea o familie, inclusiv în cazul grupurilor de fraţi care nu pot fi separaţi, dacă unul dintre ei a împlinit vârsta de 14 ani.

Deputatul PSD de Dâmbovița, Claudia Gilia, salută decizia Guvernului de a simplifica procedurile de adopție și de a veni astfel în sprijinul copiilor orfani, dar și a persoanelor care își doresc să-i adopte.

„Salut decizia Guvernului de a veni în sprijinul copiilor orfani și a persoanelor care s-au decis să adopte. Prin proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.273/2004 privind procedura adopției, republicată au fost debirocratizate unele proceduri, se va asigura celeritatea dobândirii și menținerii statutului de copil adoptabil, iar procedura de evaluare a adoptatorilor și etapa de monitorizare post-adopție au fost simplificate.

Astfel, a fost eliminată prevederea prin care era nevoie de identificarea rudelor de până la gradul al IV-lea ale copilului propus spre adopție. Familiile care doresc să adopte vor beneficia de un atestat de persoană sau familie aptă să adopte de 5 ani și nu doar de 2 cum era în vechea lege. Acest lucru înseamnă că le va fi mai ușor să adopte un al doilea sau al treilea copil, fără a fi necesare alte drumuri pentru întocmire de acte, comisii și alți bani cheltuiți pe proceduri birocratice.

În plus, Guvernul a introdus noi stimulente financiare pentru familiile care adoptă copii:

-o indemnizație lunară de 600 lei pentru fiecare copil adoptat care are între 3 și 6 ani;

-o indemnizație lunară majorată cu 50%, respectiv 900 lei, pentru fiecare copil adoptat care a împlinit 7 ani. Indemnizația se acordă până la vârsta de 18 ani, iar dacă copilul își continuă studiile într-o formă de învățământ de zi, ea se prelungește până la împlinirea vârstei de 26 ani;

-copilul sau familia care a adoptat unul sau mai mulți copii beneficiază pentru fiecare copil adoptat de o sumă fixă de 1.500 lei pe an, pentru asigurarea unor servicii medicale de recuperare sau reabilitare;

-decontul unor cheltuieli de transport și cazare.

Consider că adopția este un act nobil și o decizie foarte importantă în viața unei familii. Statul are obligația de a încuraja acest proces prin simplificarea legislației și acordarea de stimulente. Chiar dacă stimulentele financiare par mari, în cazul familiilor care adoptă – copiii vor beneficia de căldura părintească și de o investiție mai riguroasă în educația lor”, a subliniat deputatul PSD, Claudia Gilia.

 

leave a reply