Deputat Claudia Gilia, mesaj de Ziua mondială de luptă împotriva cancerului. Primii pași, prevenția și investigațiile

Anual, pe 4 februarie este marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, inițiativă al cărei scop este acela de a spori gradul de informare a opiniei publice în legătura cu problematica oncologică și promovarea celor mai noi și eficiente metode de a lupta împotriva acestei boli, de a încuraja prevenirea, detectarea și tratamentul bolii.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris, adoptate la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfăşurat în 4 februarie 2000. Documentul consemnează necesitatea unei alianţe puternice între cercetători, profesionişti din domeniul sănătăţii, pacienţi, guverne, parteneri din industrie şi mass-media în lupta împotriva cancerului.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume, afectând anual femei și bărbați, tineri și vârstnici. Cancerul la plămân, stomac, colon, ficat, sân, col uterin reprezintă cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând aproximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial.

Pentru că este vital să conștientizăm importanța prevenției în depistarea precoce a cancerului, femeile social democrate din Dâmbovița au decis să se implice și să demareze campanii județene de informare cu privire la metodele de depistare a acestei boli crunte.

Potrivit președintei OFSD Dâmbovița, deputat Claudia Gilia, în anul 2019 vor fi organizate mai multe acțiuni de informare cu privire la analizele și testele pe care le pot face femeile pentru a preveni cancerul de col uterin și cancerul mamar.

„Astăzi, de Ziua Internaționala de Luptă împotriva cancerului trebuie să-i ajutăm pe cei mai vulnerabili să prevină, iar pe cei aflați în suferință – să treacă cu bine peste această cumpănă!
Această maladie este, potrivit statisticilor, a doua cauză a mortalității la nivel mondial. Factorii de risc sunt multipli, de la consumul de tutun, alcool la alimentația nesănătoasă sau la inactivitatea fizică ori anumite infecții cronice.
Ziua internațională de luptă împotriva cancerului este o oportunitate pentru a atrage atenția asupra riscurilor cauzatoare ale acestei maladii, dar și asupra mijloacelor și procedurilor prin care putem preveni această boală a secolului.
Este important pentru cetățeni să cunoască faptul că:
– prevenția în oncologie este foarte importantă. Ministerul Sănătății derulează din 2018 două programe de depistare precoce a cancerului de col uterin și a cancerului de sân;
– pe parcursul a 5 ani, 300.000 de femei vor beneficia gratuit de servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare etc;
– 150.000 de femei ce aparțin categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic beneficiază de programul de screening mamar;
– 800.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 24-64 de ani beneficiază de servicii de depistare precoce (HPV și Babeș Papanicolau);
– la nivelul țării există o rețea de radioterapie în spitalele publice astfel încât să se poată asigura accesul pacienților la radioterapie;
– prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate se derulează Programul Național de Oncologie prin care se asigură tratamentul medicamentos al bolnavilor cu afecțiuni oncologice, reconstrucție mamară, diagnosticarea și monitorizarea leucemiilor acute la copii și adulți etc.
Este vital să conștientizăm importanța prevenției în depistarea precoce a cancerului.
Pentru mine personal și pentru Organizația de Femei a PSD Dâmbovița, a constituit o prioritate în cadrul activităților noastre campaniile de informare cu privire la analizele și testele pe care le pot face femeile pentru a preveni cancerul de col uterin și cancerul mamar”, a declarat deputat Claudia Gilia, președinte OFSD Dâmbovița.

leave a reply