Deputat Claudia Gilia: „În 2019, bugetul Educației este mai mare cu 46,73% față de anul trecut. S-a pus un accent foarte mare pe proiectele din educație”

Bugetul alocat Educației este considerabil mai mare decât în anul 2018 și permite implementarea unor proiecte menite să dezvolte acest domeniu și să sprijine elevii, studenții, cadrele didactice, instituțiile de învățământ atât din învățământul primar, gimnazial, cât și din cel universitar. Potrivit deputatului PSD Claudia Gilia, în bugetul de stat din acest an s-au luat angajamente clare în ceea ce privește Educația și nu numai, lucru care permite continuarea sau implementarea unor proiecte și programe extrem de importante. Parlamentarul social democrat a vorbit însă pe larg, în cadrul unei conferințe de presă, despre alocările bugetare și proiectele care vor primi sprijin financiar, prin bugetul de stat, în 2019.

„Este momentul să facem un bilanț și să explicăm care sunt prioritățile acestui buget și de ce l-am susținut. Trebuie să spun încă de la început că este un buget care are în vedere bunăstarea românilor și dezvoltarea țării noastre. S-a pus un accent foarte mare pe proiectele din educație, sănătate, dezvoltare locală, investiții.

În calitate de deputat care este preocupat, în mod special, de domenii precum educație și românii din diaspora vă voi prezenta câteva considerente legate de bugetele alocate acestor domenii.

Educația a reprezentat întotdeauna pentru PSD o prioritate.

Bugetul pentru anul 2019 este un buget bazat pe obiective, viziune și principii sociale solide. Nu este un buget pur contabil sau făcut din rațiuni electorale. Acest lucru este demonstrat de cifre și angajamente foarte clare:

-bugetul educației este pentru anul 2019 de 30.829,26 milioane lei față de 21.011,31 milioane lei cât a fost în anul 2018, deci mai mare cu 46,73%, adică cu 9,94 miliarde lei;

-cadrele didactice vor beneficia de o creștere a salariilor cu 25% din diferența dintre salariul brut valabil în decembrie 2018 și salariul brut prevăzut pentru anul 2022. Profesorii vor beneficia de indemnizaţia lunară de hrană, tichete de vacanţă, și recuperarea unor drepturi salariale tăiate de Guvernul Boc prin punerea în executare a unor hotărâri judecătorești în acest sens.

Dacă este să vorbim de „Asistenţă socială”, atunci trebuie să spunem că acest capitol a beneficiat de o creștere de 353%. S-au alocat 890 milioane lei pentru generalizarea Programului de susţinere a educaţiei „Merg la şcoală” pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial profesional şi liceal de stat, în cuantum de 700 milioane lei. Sumele sunt alocate pentru rechizite școlare (15.700 mii), Bani de liceu (71.400 mii lei), manuale școlare, Programul Euro 200 (13.500 mii lei), transport elevi, transport studenți, concursuri, cluburi sportive și palatele copiilor, titularizare, tipizate.

Inspectoratele Școlare vor primi mai mulți bani pentru a implementa proiecte în fiecare județ în conformitate cu propriile necesități;

S-au prevăzut 2 miliarde de lei pentru susținerea Proiectului Naţional ”România Modernă, România digitală”, ce vizează proiecte cu finanţare din fonduri europene pentru a se schimba sistemului de predare a lecţiilor prin achiziţionarea de table inteligente interactive, laptopuri şi tablete;

Am votat și amendamentul PSD, inițiat de președintele Liviu Dragnea prin care se va extinde Programul-pilot de alimentație sănătoasă din 50 de școli și grădinițe. Acest program a fost testat în ultimii 3 ani și este cazul să fie extins la cât mai mulți copii. Astfel, s-a suplimentat bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale cu suma de 153.187 mii lei pentru extinderea acestui proiect la nivel național.

Bugetul alocat în anul 2019 pentru programele cu finanțare rambursabilă este de 102.28 milioane lei, cu o creștere de aproximativ 8,95%:

-Programului ROSE  îi este alocată suma de 63,3 milioane lei;

-Programul Proiectul Reforma Educației Timpurii (P.R.E.T.) îi este alocată suma de 37 milioane lei. Din programul P.R.E.T. sumele sunt alocate pentru construirea a 380 de grădinițe.

În ceea ce privește  învățământul superior  se va continua implementarea programelor sociale pentru studenți; se vor acordarea de burse pentru tinerii din grupuri defavorizate; se va îmbunătăți capacităților de cazare a studenților; va crește participarea adulților la învățământul terțiar, pe rute non-tradiționale; se vor realiza programe de tip „punte”, în cadrul Proiectului ROSE, ce pot include activități precum cursuri de vară de nivel universitar pentru elevii de liceu, parteneriate licee – universități – piața muncii, pentru a promova beneficiile învățământului terțiar și dezvoltarea de programe de tutoriat, gestionate și coordonate de universități, pentru elevii de liceu;

De asemenea se va crea, dezvolta și asigura funcționarea inițială a unor centre de învățare/ laboratoare în universități, cu scopul de a crește gradul de menținere în universitate a studenților aflați în situație de risc, prin dezvoltarea de competențe specifice, și asigurarea unor servicii de sprijin academic, aliniate nevoilor studenților; se vor multiplica stagiilor de practica de specialitate/internship, se va consolida baza materială, construcția de cămine studențești noi (30 de cămine studențești) și reabilitarea/ modernizarea sau construcția de cantine studențești etc;

Guvernul va aloca câte 10 mii de euro către toate primăriile din localităţile în care există şcoli cu toalete în curte. Astfel, vor fi achiziționate toalete ecologice de tip containere, așa cum sunt și în alte țări ale Uniunii Europene. S-au prevăzut în buget 65 milioane lei pentru îmbunătăţirea condiţiilor din 1.489 de şcoli care nu au grupuri sanitare moderne, racordate la apă curentă şi canalizare”, a declarat deputatul PSD de Dâmbovița, Claudia Gilia.

 

leave a reply