Deputat Claudia Gilia: Am votat pentru ca indemnizația pentru creșterea celui de-al doilea copil să nu fie mai mică decât precedenta

Deputații au votat un proiect de lege care prevede ca indemnizația de creștere pentru al doilea copil să nu fie mai mică decât indemnizația pentru primul copil.
modificarea legislativă stipulează ca suma primită de părintele care intră în concediu de maternitate a doua oară și în mai puțin de 12 luni de la terminarea primului concediu să nu fie mai mică decât suma pe care părintele o primea pentru primul copil.

Proiectul de lege a primit și votul deputaților PSD de Dâmbovița, aceștia considerând că prin astfel de măsuri poate fi stopat declinul demografic înregistrat de țara noastră.

„Declinul demografic în care se află România în ultimii 30 de ani trebuie stopat prin măsuri legislative și fiscale concrete. Viitorul țării noastre depinde de calitatea vieții pe care o putem asigura astăzi copiilor.
Până în acest moment, părinții care intrau în concediu pentru creșterea celui de-al doilea copil, fără să realizeze venituri în ultimele 12 luni, primeau o indemnizație mai mică decât a fost pentru primul copil. Adică, dacă se întorcea la muncă după un concediu de creștere a unui copil și între timp intra într-un nou concediu, indemnizației pentru creșterea copilului era mai mică decât anterioara indemnizație. Astfel, se descuraja atât întoarcerea mamelor în câmpul muncii după 2 ani, cât și familiile de a concepe un nou copil.
Pornind de la această problemă Parlamentul a decis să sprijine familiile care doresc să aibă copii prin următoarea măsură:
• acordarea indemnizației lunare pentru creșterea copilului în cuantumul primit anterior, în cazul în care persoana intră în concediul pentru creșterea copilului înainte de 12 luni de la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, dacă din calcul rezultă un cuantum al indemnizației mai mic decât cel primit anterior.
• exonerarea de la plata debitelor create în sarcina beneficiarilor indemnizației pentru creșterea copiilor, care au realizat venituri supuse impozitului pe venit, le-au declarat la organele fiscale competente, au achitat impozitele și taxele prevăzute de legislația fiscală și se încadrează în plafonul prevăzut de actul normativ în acest sens.
• reglementarea interdicției angajatorului de a dispune încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în perioada concediului și implicit pe o perioadă de 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului la locul de muncă.
Tot mai mulți specialiști ne-au avertizat că „România a intrat în iarna demografică”. Institutul Național de Statistică ne anunță că populația României va ajunge, potrivit unor scenarii pesimiste, la 14-15 milioane în următorii 30-40 de ani. Prin astfel de inițiative legislative putem combate o serie dintre cauzele acestui declin al natalității.
În același timp, amintesc alte măsuri ale Guvernului de susținerea a familiei prin promovarea unor mecanisme de sprijin a părinților și de asigurare a unui echilibru între viața de familie și cea profesională:
• Creșterea stimulentului de inserție la 650 lei;
• Indemnizația minimă de creștere a copilului s-a majorat la 1.250 lei, de la 1 ianuarie 2018, față de 1.233 lei în 2017;
• S-au dublat alocațiile pentru copii;
• Au fost construite 52 creșe și grădinițe, s-au modernizat 290 unități de învățământ și s-au construit 461 de locuințe”, a subliniat deputatul PSD de Dâmbovița, Claudia Gilia.

leave a reply