Constantin Cozma (PSD): Medicii, profesorii și polițiști, „victime” ale coaliției de guvernare care a început să se gratuleze „zombie politic” sau „divizia trotinetelor blindate”. Memorandumul Ministerului Muncii le va plafona sporurile la 20% din salariu.

Trebuie să facem o serie de comentarii legate de Memorandumul propus de ministrul Muncii Raluca Turcan în ceea ce privește noua lege a salarizării, Memorandumul despre care se discută în ultima săptămână.

Medicii vor avea de suferit din cauza acestui memorandum, însă sunt prinși într-un război politic surd între cei care, mai nou, au început să se gratuleze, vezi “zombie politic”, Florin Cîțu, sau “divizia trotinete blindate”, USRPLUS.

Potrivit Memorandumului, se plafonează sporurile la 20% din salariu, în condițiile în care, în Sănătate, spre exemplu, acestea ajung acum și la 80%. Același act prevede ca sporul pentru condiții deosebite să fie de 25% din salariul minim și nu din salariul în plată al fiecărui angajat!

Mai întâi de toate, trebuie analizată declarația doamnei Turcan: “Sunt sporuri inventate, pentru a crește venitul, nu pentru a recompensa o performanță sau a compensa un risc sau o dificultate care lipsesc în alte activități.”

Așadar, potrivit doamnei Turcan, cadrele medicale și asistentele sunt plătite mai mult decât merită. E un fel de „Mulțumim” pentru ce au făcut într-un an de pandemie.

Oficialii Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România mai susţin că plafonarea sporurilor la 20% din salariul angajatului va reduce veniturile angajaţilor din spitalele publice cu până la 35% şi că noua lege va afecta şi veniturile celor care asigură gărzi în zilele declarate legal libere. “Sporurile nu pot fi acordate pentru performanţă (cum scrie în memorandum), deoarece sporurile nu sunt premieri sau stimulente, ele constituie sume de bani plătite pentru locurile de muncă în condiţii grele, dăunătoare pentru sănătatea salariatului”, susţin sindicaliştii din domeniu.

Într-un comunicat al Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România  se mai arată că “Având în vedere că veniturile specialiştilor din ATI, UPU, secţiile de boli infecţioase, pneumo-ftiziologie, morfopatologie şi medicină legală au o componentă importantă legată de sporuri, pierderile colegilor din aceste departamente vor fi substanţiale. O altă problemă o constituie plata orelor de gardă, care în zilele de sâmbătă, duminică şi în sărbătorile legale suportă un spor de până la 75-100 la sută, conform legislaţiei în vigoare. Aplicarea acestei prevederi din memorandum va duce la scăderea importantă a tarifului orar pentru orele de gardă în zilele libere. În acest fel, vor fi afectate veniturile tuturor lucrătorilor care asigură continuitatea în spitalele publice 24 de ore din 24, şapte zile din şapte.”

Sindicatele din Sănătate mai reclamă faptul că acest memorandum înseamnă o scădere a veniturilor de aproape 50% pentru personalul de la ATI, de 20-40% pentru alți angajați din sistemul sanitar”.

Un calcul estimativ arată că un medic la ATI cu o experiență de 30 de ani urmează să piardă 41% din venitul actual, iar asistentele pot pierde undeva la 30%.

În ceea ce privește personalul din educație: profesorii din preuniversitar, care dețin foarte multe sporuri, urmează să aibă cele mai mari pierderi. În medie, tăierea veniturilor cadrelor didactice e calculată la procentul minim de 20%.

Și polițistii urmează să fie afectați de acest memorandum. Sindicatului Europol nu este de acord cu reducerea sporurilor la 20%, pentru că, în cazul oamenilor de ordine, se vorbește de eliminarea sporurilor pentru orele de noapte, ore de sâmbătă și duminică și alte sporuri pentru pericole.  În aceeași situație se regăsesc și angajații din penitenciare.

Si, la final, am să fac o scurtă recapitulare:

  • medic primar: 2016 – 4.880 lei, 2019 – 15.175 lei;
  • medic specialist ATI: 2016 – 3.817 lei, 2019 -12.156 lei;
  • chirurg, chirurgie generală: 2016 – 2.823 lei, 2019 – 7.700 lei.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2017, angajații din învăţământ au beneficiat de o creştere de 15%, pentru unele categorii de dascăli veniturile crescând substanţial.

În ianuarie 2018, odată cu implementarea Legii Salarizării Unitare, salariul brut al asistentului fără vechime cu gradaţie 5 ajungea la 3.579 de lei, iar după creşterile din martie 2018 a ajuns la 4.295 de lei, circa 2.500 de lei în mână. Însă creşterile se resimt şi la clasele superioare, lectori, conferenţiari şi profesori universitari.

Un conferenţiar fără vechime care încasa în 2016 2.850 de lei brut ajunsese la 4.500 în ianuarie 2018 şi la 5.400 de lei brut în luna martie a aceluiaşi an. De la 1 decembrie 2018, s-a acordat şi un spor de suprasolicitare pentru cadrele didactice de predare, de 10%, iar de la 1 ianuarie 2019 a intrat în vigoare regulamentul de acordare a sporurilor pentru condiţii vătămătoare.

Si toate acestea făcute de PSD fără a îndatora țara cu zeci de miliarde de euro.

Constantin Cozma

Purtător de cuvânt PSD Dâmbovița

 

leave a reply