Comisia de la Veneția va fi sesizată pe tema modificării legii electorale din România. Senatorul Titus Corlățean: „Am câștigat cu 26-3 votul în Comisia de monitorizare APCE. Rezultatul a fost zdrobitor”

Debate under urgent procedure - The Israeli–Palestinian peace process: the role of the Council of Europe, Titus Corlățean, Romania, SOC, Rapporteur ; Committee on Political Affairs and Democracy Débat selon la procédure d'urgence - Le processus de paix israélo-palestinien: le rôle du Conseil de l’Europe, Titus Corlățean, Roumanie, SOC, Rapporteur ; Commission des questions politiques et de la démocratie

Victorie PSD la Strasbourg în ceea ce privește sesizarea Comisiei de la Veneția pe tema modificării legislației electorale! Cu 26 de voturi „pentru” și 3 voturi „împotrivă”, Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg a votat astăzi, 29 ianuarie, sesizarea Comisiei de la Veneția privind modificarea legii electorale din România, modificare pentru care Guvernul Orban și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului.

Sesizarea Comisiei de la Veneția a fost propusă de senatorul PSD de Dâmbovița, Titus Corlățean, vicepreședinte al Senatului României, care a susținut în Comisia de monitorizare, cea mai importantă comisie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, faptul că intenția Guvernului Orban de a modifica electorală cu doar 4 luni înainte de alegeri încalcă standardele și principiile de la nivel european.

„Am câștigat cu 26-3 votul în Comisia de monitorizare a APCE și Comisia de la Veneția va fi sesizată oficial. Rezultatul a fost zdrobitor… Doar senatorul Viorel Badea, de la PNL și deputatul Iulian Bulai de la USR au pledat contra, ei fiind susținuți de PPE și parțial de ALDE. Eu am fost susținut de SOC și de toate celelalte grupuri politice. Au reușit să îi enerveze chiar și pe ai lor, așa că rezultatul a fost zdrobitor. Am auzit faptul că nici nu se cunoaște textul proiectului de lege, este ceva neclar, și să așteptăm până va fi legea adoptată. Textul este deja depus la Parlament, l-am transmis la Comisia de Monitorizare. Doi, este o procedură standard aici la Consiliul Europei. Sesizarea Comisiei de la Veneția se face în timp util, înainte de intrarea în vigoare a unei legi, pentru că apoi ar fi prea târziu. Tragerea asta de timp la disperare din partea Puterii, care beneficiază de sprijinul partidelor europene care patronează PNL și USR, adică PPE și ALDE, este o chestiune absolut rușinoasă și arată caracterul duplicitar al acestor oameni și acestor partide”, a declarat senatorul Titus Corlățean.

 

leave a reply