Bugetul Târgoviștei pe anul 2024, din nou, axat pe investiții și dezvoltare.

Administrația locală târgovișteană se pregătește să aprobe bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2024!

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de cei doi viceprimari și de administratorul public al municipiului, primarul Târgoviștei, Cristian Stan, a anunțat că și anul acesta bugetului este destinat dezvoltării și investițiilor.

Potrivit edilului municipiului, mai bine de jumătate din bugetul total reprezintă secțiunea de dezvoltare, ceea ce înseamnă nu numai că vor fi continuate toate proiectele de investiții aflate în derulare, ci vor fi implementate și altele noi menite să dezvolte și mai mult municipiul reședință de județ.

Infrastructura educațională este iarăși o componentă importantă, dar investiții importante se vor face și în proiecte de mobilitate urbană, transport public, care se va extinde la nivel județean, investiții care vor fi susținute în principal din fonduri europene, mai alea că administrația locală târgovișteană a demonstrat că a dezlegat toate „ițele” accesării banilor europeni, Târgoviște fiind la acest moment pe primul loc în regiunea de dezvoltare Sud Muntenia la atragerea de fonduri nerambursabile.

Proiectul de buget pe anul 2024 va intra în dezbaterea consilierilor locali vineri, 2 februarie, când va avea loc o ședință extraordinară a Consiliului Local Municipal.

„Bugetul este un proiect de hotărâre care va intra în dezbaterea Consiliului Local vineri dimineață, bugetul reprezentând cel mai important, poate, proiect de hotărâre care este adoptat în cursul unui an de către Consiliul Local, după caz de către Consiliul Județean. Discutăm, din nou, despre un buget care este axat pe investiții și pe dezvoltare. Și de această dată secțiunea de dezvoltare este mai mare în comparație cu secțiunea de funcționare.

Avem un buget total de aproximativ 640.000 de lei. Din această sumă, repet, mai bine de jumătate reprezintă secțiunea de dezvoltare, iar în cadrul acestei secțiuni de dezvoltare, cea mai mare parte o reprezintă finanțările nerambursabile pe care administrația locală târgovișteană le-a accesat. Aici discutăm despre investiții importante care se vor derula anul acesta, de la infrastructura educațională și aici m-aș referi la Grădinița Nr.1, la Grădinița Nr.2, la Grădinița Nr.3, la Grădinița NR.14. De asemenea, avem un lucru Școala „Radu Cel Mare”, avem un lucru Școala „Tudor Vladimirescu”, avem în lucru Grădinița Nr.11. Vor începe lucrările la Grădinița Nr.2. Va fi finalizată luna aceasta Creșa Nr. 2. De asemenea, vom fi pregătiți pentru accesarea de fonduri europene pentru Școala „Ioan Alexandru Brătescu Voinești”, pentru Școala „Vasile Cârlova”, avem semnate contractele de finanțare pentru Liceul „Voievodul Mircea”, de asemenea, avem finanțarea asigurată pentru Colegiul Economic „Ion Ghica”. Sunt foarte multe proiecte pe care urmează să le derulăm anul acesta și care vor avea o influență pozitivă pe condițiile oferite și m-am referit acum la infrastructura educațională, dar nu numai pe infrastructura educațională vom avea investiții importante, discutăm de asemenea despre investițiile pe care le vom avea în principal cu finanțare europeană pe zona de mobilitate urbană și mă refer aici la pistele de biciclete, avem proiectul pe POR, de asemenea, proiectul pe AFM în valoare de peste 20 de milioane de lei pentru realizarea de piste de biciclete. Totodată, pe fondurile europene, Șanțul și Valul Cetății, Parcul Chindia, noua autogară sau noul punct intermodal destinat transportului județean, care va fi realizată lângă actuala facilitate de transport pe care am făcut-o pe Calea Ialomiței, toate acestea conturând, repet, un program de investiții de natură să permită municipiului Târgoviște dezvoltarea cam în aceleași coordonate de până acum.

Că tot am vorbit de dezvoltare, vrem să subliniem că administrația locală târgovișteană a reușit să finalizeze pe fonduri europene, pe POR, care s-a finalizat la sfârșitul anului trecut, proiecte în valoare de peste 290 milioane lei. Din ceea ce am văzut, suntem singura unitate administrativ teritorială, municipiu reședință de județ, din România, și am primit datele de la câteva agenții de dezvoltare regională, care nu a pierdut nici un euro, având un singur proiect etapizat, este vorba de Școala „Tudor Vladimirescu”, fără proiecte declarate nefuncționale, fără proiecte nefinalizate. În regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia cred că sunt aproximativ 600 de unități administrativ teritoriale, Târgoviște, de departe, este pe primul loc. Nu vreau să mă raportez la alte regiuni de dezvoltare, dar sunt orașe de trei-patru-cinci ori mai mari decât Târgoviștea, nu raportat la numărul de locuitori, ci valoric, sunt sub noi ca și accesare de fonduri europene. Cred că este un lucru foarte important și este și o explicație a ritmului investițional pe care l-am avut până acum la Târgoviște și acesta se va menține, cu proiecte de peste 300 milioane lei, spre exemplu numai pe PNRR, fără a vorbi de Programul Operațional Regional.

Tot vorbind de bugetul municipiului Târgoviște, sigur e o întreagă discuție cu finanțarea echipei de fotbal, că se desființează și așa mai departe, peste 3 milioane lei finanțare de la Primăria Târgoviște pentru Fotbal Club Chindia în acest an, bani prevăzuți în buget.

Pe zona de funcționare, încercăm să asigurăm tot ceea ce este necesar, în contextul unor alocări bugetări sub cele din anul precedent, că asta s-a întâmplat din cote, dar încercăm să ne descurcăm și să sperăm că pe parcursul anului vom avea rectificări bugetare de natură să ne permită funcționarea în condiții foarte bune într-un an dificil. Cam acestea sunt reperele bugetului municipiului Târgoviște, sigur că suntem într-un an foarte agitat, mă aștept ca ceilalți competitori, ca să spun așa, electorali să vină să susțină tot felul de lucruri legate și de buget și de celelalte proiecte de hotărâre care vor intra în dezbaterea Consiliului Local anul acesta, dar eu îi rog pe târgovișteni să plece de la aceste date statistice pe care noi le-am prezentat, e matematică, Târgoviștea lider autoritar pe accesarea de fonduri europene în regiunea de dezvoltare Sud Muntenia și probabil unul din primele locuri la nivel național. Poate că alții făceau mai bine lucrul acesta, poate că nu, noi am făcut tot ceea ce a depins de noi pentru a ne ridica la înălțimea așteptărilor”, a declarat primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.

leave a reply