Alături de ucrainenii care au fugit din calea războiului! Prefectul județului, Claudia Gilia, despre măsurile de sprijin a refugiaților din Ucraina luate de Guvernul României și de Prefectura Dâmbovița

Guvernul României a emis în ultimele săptămâni, de când a izbucnit războiul în Ucraina și în țara noastră au venit sute de mii de refugiați, o serie de acte normative prin care să vină în sprijinul cetățenilor ucraineni care sunt afectați de conflictul din țara lor.

Au intrat în vigoare acte normative pentru aprobarea valorii maxime a costurilor aferente cazării pentru cetățenii străini aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina, privind acordarea de sprijin și asistență umanitară, privind stabilirea mecanismelor de decontare a cheltuielilor cu hrana acestor cetățeni care au fugit din calea războiului, dar și privind acordarea de gratuități și facilități pentru transportul cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina

Fără doar și poate, una din categoriile cele mai afectate o reprezintă copii și tineri, motiv pentru care, Guvernul a stabilit că:

  1. Toți copiii ucraineni aflaţi pe teritoriul României, inclusiv cei care nu solicită protecţie, potrivit legii azilului, vor beneficia de dreptul la educaţie în unităţile de învăţământ din România, în aceleaşi condiţii cu elevii români. Aceștia vor avea şi dreptul la cazare gratuită, în internatele şcolare, drept de alocaţie de hrană, drept de a primi rechizite, încălţăminte, îmbrăcăminte şi manuale.
  2. De asemenea, vor beneficia de examinarea stării de sănătate, în unităţile şcolare, şi în situaţia în care nu sunt vaccinaţi vor putea beneficia de schema de vaccinare din programul naţional al Ministerului Sănătăţii. Statul le va asigura gratuitate pe toate mijloacele de transport în comun, precum şi alocarea unor alimente de bază tuturor copiilor din învăţământul primar şi gimnazial.
  3. În privinţa studenţilor, Ministerul Educaţiei va putea aproba în anii universitari 2021-2022 şi 2022-2023 universităţilor/instituţiilor de învăţământ superior un număr suplimentar de locuri – în limita a 20% din capacitatea de şcolarizare, pentru a avea continuitate la studii.
  4. Pentru refugiaţii cazaţi în spaţiile unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat şi private şi instituţiilor de învăţământ universitar de stat şi private, va fi acordată o subvenţie pentru cazare 50 lei/refugiat/zi şi masă în cuantum de 20 lei/refugiat/zi, pe o perioadă de până la 90 de zile.

Potrivit Instituției Prefectului Dâmbovița, Guvernul României a luat o serie de măsuri în ceea ce îi privește pe minori neînsoțiți:

  1. Minorii neînsoțiți de părinți sau de un alt reprezentant legal, care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România, beneficiază de protecția specială prevăzută în Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
  2. Toți minorii neînsoțiți vor fi luați în evidențele sistemului de protecție a copilului și le este asigurat, potrivit nevoilor, accesul la educație, la beneficii de asistență socială și servicii sociale, precum și la servicii medicale și/sau de abilitare/reabilitare;
  3. Dispozițiile din O.U.G. nr. 20/2022 prevăd că Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului pot angaja personal contractual fără concurs în serviciile sociale destinate minorilor neînsoțiți, în funcție de nevoile acestora, pe o durată determinată, care nu poate fi mai mare de 3 ani.

Prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că la nivelul județului Dâmbovița, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului,  s-a stabilit ca pentru copii care beneficiază de o măsură de protecție specială, Complexul de servicii sociale „Casa  Soarelui” din Târgoviște să găzduiască 40 de copii.

Prin ordinul comun al Ministerului Familiei, tineretului și egalității de șanse, Ministerului Educației și Ministerului Sănătății a fost creat un Grup operativ pentru a ajuta orfanii care vin din Ucraina și copiii neînsoțiți ajunși în România.

  1. La nivelul fiecărui județ, acest grup operativ este format din 5 persoane: directorul general al direcției generale de asistență socială și protecția copilului, inspectorul școlar general adjunct al inspectoratului școlar județean, cu atribuții pe curriculum, un reprezentant cu funcție de conducere desemnat de direcția de sănătate publică județeană și doi reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale acreditate care activează în domeniul protecției drepturilor copilului, propuși de directorul executiv/directorul general al direcției generale de asistență socială și protecția copilului.
  2. Principalul obiectiv este ca toți minorii neînsoțiți să fie luați în evidențele sistemului de protecție a copilului și să le fie  asigurat, potrivit nevoilor, accesul la educație, la beneficii de asistență socială și servicii sociale, precum și la servicii medicale și/sau de abilitare/reabilitare.

La nivelul județului Dâmbovița, Grupul operativ este format din:

1. Ionela Sandu – director general DGASPC Dâmbovița

2. Alexandru Mitru -Inspector Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița

3. Dr. Costea Gabriela- director executiv adjunct DSP Dâmbovița

4. Daniela Zoe – Organizația „SALVATI COPIII” Dâmbovița

5. Pr. Rada Adrian, Asociația Centrul Diaconal „CASA CREȘTINĂ”

leave a reply