O lege extrem de importantă pentru aleșii locali a fost votată deputați și, ulterior, după câteva încercări de tergiversare, promulgată de președintele României. Este vorba de Legea pentru modificarea și completarea Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, care la inițiativa alianței de guvernare PSD-ALDE, a fost modificată în așa fel încât să se facă dreptate aleșilor locali care din motive banale, precum acela că făceau parte din consilii de administrație la unități de învățământ, calitate neremunerată, deveneau incompatibili cu funcția de președinte de consiliu județean, vicepreședinte, primar, consilier local sau județean.
Potrivit deputatului PSD de Dâmbovița, Corneliu Ștefan, nu puține au fost cazurile când aleși locali au rămas fără funcție după ce au fost declarați incompatibili pentru că făceau parte din asemenea consilii de administrație. Este și cazul fostului edil de la Bilciurești, Simion Eftimie, care a fost declarat incompatibil de ANI după ce s-a constatat că într-o anumită perioadă a deținut și funcția de edil și calitatea de membru al Consiliului de administrație al Școlii Gimnaziale Bilciurești.
Modificările aduse legii vin să stabilească o normalitate în ceea ce privește situația aleșilor locali, reglementând în mod concret conflictul de interese pentru președinții și vicepreședinții consiliilor județene sau consilierii locali și județeni.
Una dintre modificările importante aduse este aceea ca „starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcție sau o calitate incompatibilă cu aceasta sau până la data la care a încetat funcția sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate”.
„Acum zece zile am votat în plenul Camerei Deputaților Legea pentru modificarea și completarea Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței și exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice, mediul de afaceri și prevenirea și sancționarea corupției. Această lege a fost imediat promulgată și de președintele Klaus Iohannis. Potrivit actului normativ, conflictele de interese pentru președinții, vicepreședinții consiliilor județene sau pentru consilierii locali și județeni sunt prevăzute în Articolul 46 din Legea administrației publice locale 215/2001. Legea aduce o nouă prevedere potrivit căreia starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcție sau o calitate incompatibilă cu aceasta sau până la data la care a încetat funcția sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate. Pot să spun că prin această modificare a Legii 161/2003 alianța de guvernare PSD-ALDE și parlamentarii care au votat-o în plenul Camerei Deputaților au făcut dreptate pentru cei care din motive aberante și-au pierdut calitatea de consilier local și, mai grav, de primar. Avem și în județul Dâmbovița oameni care și-au pierdut calitatea de primar fără a avea nicio vină, existând doar anumite prevederi ale legii care nu au fost bine puse la punct la vremea respectivă, în anul 2003”, a explicat deputatul PSD de Dâmbovița, Corneliu Ștefan.