Adrian Țuțuianu, declarații despre înlăturarea din PSD, situația din partid, înregistrări și autorii lor, dar și despre „drumul” pe care va merge pentru contestarea deciziei de excludere

Senatorul Adrian Țuțuianu a făcut  noi declarații cu privire la „execuția” publică la care a fost supus, atât el, cât și Marian Neacșu, despre cine vor fi următoarele „victime” ale răzbunării lui Liviu Dragnea, dar și despre cine sunt „vinovații”, cu nume și prenume, de înregistrările de la ședința de partid, care au avut ca scop denigrarea sa înlăturarea din partid.

„După discuțiile care au avut loc ieri într-un format, să zicem, informal, în biroul lui Liviu Dragnea, știam că asta s-a decis. Nu am avut nicio îndoială că nu se va întâmpla astăzi așa cum s-a întâmplat. Eram convins de asemenea că, orice aș spune în Comitetul Executiv Național, decizia e luată și oamenii nu au puterea, vorbesc de colegii mei din Comitetul Executiv Național, să judece această situație cu propria minte. Este o decizie a lui Liviu Dragnea, și-a dorit să spargă grupul de contestatari din Partidul Social Democra, probabil că dintre toți, Marian Neacșu, secretarul general, și cu mine am fost cei mai doriți, așa, ca trofeu astăzi. Probabil că sunt de felul următor: Marian Neacșu era numărul 3 în partid, poziție foarte importantă, secretarul general răspunde de organizarea partidului, Codrin Ștefănescu era foarte dornic să-i ia locul, măcar temporar, lui Marian Neacșu și atunci sigur că s-au cumulat mai multe interese.

În ce mă privește, eu am mai vorbit mai mult, mi-am exprimat părerea, am făcut-o într-un for interior, în partid, nu am făcut discuțiile astea la televizor. Metoda care a fost pusă în aplicare a fost aceea de a mă înregistra, apoi de a încerca o discreditare… Foarte mulți oameni îmi spun că, dincolo de faptul că știu eu, am avut anumite lejerități de limbaj, care sunt permise între colegi, nu cred că mi-au făcut un rău, ci cred că din contră, oamenii au putut să vadă că în partid gândim și cu mintea noastră, că avem atitudine, că nu toi suntem de acord cu drumul mergem astăzi și că putem să avem și alternative la ce înseamnă actuala conducere. Și atunci, pentru că eu am vorbit și Marian Neacșu ocupa o funcție foarte importantă, s-a dorit excluderea noastră astăzi. Când am spus astăzi că urmează alții, știu foarte bine cum acționează domnul Dragnea, astăzi a făcut o execuție, așa, ritualică, cu noi doi, data viitoare probabil va înlocui pe domnul Stănescu din funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale și apoi, încet-încet, urmează și alții, care au exprimat poziții critice de-a lungul timpului. Evident, dacă, știu eu, situația personală îi va permite ca să mai ia asemenea măsuri cu întreg partidul.

Este o greșeală majoră, eu luna aceasta fac 20 de ani de când sunt în Partidul Social Democrat, m-am înscris în PSD în noiembrie 1998, am crezut în stânga românească, sunt un om de stânga, nu mă dezic de ceea ce am construit în PSD, dar partidul de astăzi nu mai este cel în care am crescut eu, cu bune și cu rele.

Un partid ca PSD este un partid mare, un partid dificil, cu foarte multe personalități, sunt oameni extraordinar de buni în Partidul Social Democrat, sunt primari cu 5 mandate, 6 mandate, 7 mandate, dar de 2 ani noi ținem agenda publică cu legile justiției, cu statul paralel… Eu cred că trebuie modificate aceste legi, am și susținut în comisiile de specialitate modificarea lor, dar nu cred că agenda publică a unui guvern trebuie să fie ocupată numai cu aceste chestiuni.

 

Înregistrările sunt reale, sigur, scoase dintr-un context mai amplu, ceea ce este foarte grav este că mai nimeni nu a contestat astăzi acest procedeu care este de neimaginat. Toată lumea se va gândi de acum încolo că un lider de partid poate fi executat foarte ușor, înregistrând-ul când spune ceva care nu convine conducerii și în felul acesta îl discreditezi public. Eu am spus astăzi colegior că regret anumite tușe de limbaj, dar în nici un caz nu regret nimic din ce am spus pe fondul problemei… PSD are probleme majore astăzi, este inacceptabil să execuți 2 prim-miniștri, Grindeanu și apoi Mihai Tudose, este inacceptabil să schimbi miniștrii la fiecare două, trei, cinci sau șase luni, este inacceptabil să nu discutpm despre infrastructură și economie și este de neacceptat ca problemele unui om de natură juridică, economică, politică, să greveze întreaga activitate a celui mai mare partid politic din România.

 

Înregistrările au fost făcute sub coordonarea lui Codrin Ștefănescu, lângă el a venit un fost deputat PP-DD trecut, așa, meteoric, prin PSD Dâmbovița pe vremea lui Victor Ponta, este vorba de Radu Popa, un personaj toxic cu care eu nu am putut să am niciun fel de relații cordiale de-a lungul timpului, fostul președinte al Consiliului Județean, ofițer de securitate, Oprea, și probabil unul din colegi, nu ne iubește toată lumea într-o instituție, nici pe mine nu mă iubesc toți în Organizația Dâmbovița, care a fost cablat cu tehnică de ultimă generație. Nu au fost înregistrări cu telefonul, toți colegii mei, la intrarea în sală au predat telefoanele pentru că ne-am obișnuit să lucrăm în felul acesta pentru că mai apăreau din când în când diverse lucruri prin presă și nu era în regulă. Eu nu bănuiesc, eu când am afirmat cu nume, cu prenume, știu foarte bine ce s-a întâmplat în județul Dâmbovița, am colectat informații de la colegii mei, v-am spus că nu sunt iubit de toată lumea, dar majoritatea primarilor, președinților de organizații, consilieri județeni, vă asigur că sunt lângă mine și lucrul acesta se va vedea în perioada următoare pentru că nu vor accepta decizia. Lucrurile acestea, înregistrările, aspectele juridice legate de acest subiect, vor face obiectul analizei și a mea și a unor colegi de-ai mei care sunt specializați…

 

M-am decis să contest această sancțiune la Comisia de Etică, evident că nu am vreo așteptare, domnul Iordache ieri s-a pronunțat că trebuie să fiu exclus, dânsul fiind președintele Comisiei de Etică și Arbitraj. Mai departe, merg la Congres și în același timp mă voi adresa instanței de judecată, există o practică judiciară suficientă și decizii ale Curții Constituționale care au spus că un membru de partid exclus are posibilitatea să meargă la instanță. Până voi termina eu toate litigiile vă asigur că Liviu Dragnea va fi istorie, așa cum este normal într-o democrație, președinții vin și pleacă” (Adrian Țuțuianu, declarații după CEx și excluderea sa din partid)

leave a reply