2023 a fost declarat Anul Iuliu Maniu. Deputatul Radu Popa: „Un gest simbolic de reparație morală pentru unul dintre cei mai mari români ai epocii moderne”

Prin votul de azi al Camerei Deputaților, 2023 a fost declarat „Anul Iuliu Maniu.” Legea va merge la promulgare la președinte.

Potrivit proiectului, se vor organiza evenimente educaționale, politice, diplomatice sau culturale dedicate contribuției fostului prim-ministru la unitatea, modernizarea democratizarea României.

„E un gest simbolic de reparație morală pentru unul dintre cei mai mari români ai epocii moderne”, a declarat deputatul social democrat Radu Popa care reamintește vorbele marelui erou martir Iuliu Maniu: „Jur în fața lui Dumnezeu, pe conștiință și onoare că îmi voi jertfi viața pentru triumful cauzei comune românești!”

Despre ultimele zile ale marelui politician, parlamentarul dâmbovițean a reamintit: „În urmă cu 75 de ani, la parterul închisorii din Sighetu-Marmației, într-o dimineață rece și uscată tot de 5 februarie, trupul inert al lui Iuliu Maniu se prăbușea într-o groapă comună, dar sufletul său se ridica spre ceruri. Avea 80 de ani și ultimii 6 îi petrecuse în iadul închisorilor. Era bătrân și bolnav, epuizat de torturile zilnice și de lipsa de hrană. Dar credința sa rămăsese intactă. În fața refuzurilor sistematice de a intra în «club» – erau cei care renunțaseră la crezul lor politic și mărturiseau apartenența la pcr – Maniu este băgat într-un program zilnic de bătăi bestiale: o oră, în fiecare zi, era legat de pat și bătut animalic, cu un par. În urma acestor bătăi, șoldul său drept este fracturat, dar directorul închisorii îi refuză asistența medicală. După o perioadă, liderul țărănist paralizează și era dus cu targa la toaletă.

Conform mărturiilor preotului bănăţean Raţă, când a fost adus în celulă cu Maniu, marele om politic avea picioarele putrezite, în nişte pantaloni care se întăriseră de la gerul din celulă. A cerut o găleată de apă caldă, cu care l-a spălat pe bătrân, apoi l-a îngrijit puțin, i-a curăţat escarele, dar picioarele erau deja necrozate. I-a îndepărtat viermii din ţesuturile moarte.

Conform mărturiilor preotului, Iuliu Maniu a fost lucid până în ultimul moment al vieţii pământene: «Mergeţi şi vestiţi cauza noastră», i-ar fi spus de pe patul de moarte. Un gardian cu frică de Dumnezeu i-a facilitat lui Corneliu Coposu, deținut și el acolo, un ultim dialog. «Ei voi sfârşi aici. Această nenorocire va mai dura vreo 20 de ani, după care va trebui să reangajezi PNȚ-ul în lupta pentru democraţie», aşa i-ar fi spus atunci lui Coposu, fostul său secretar particular din anii guvernării. Forța lăuntrică și spiritul oțelit ale lui Iuliu Maniu i-au înspăimântat pe comuniști. Comandantului închisorii îi era frică şi de moartea ziditorului României moderne. Conform unor documente de arhivă, Vasile Ciolpan ar fi comunicat la Bucureşti, doar atât: «În celula nr.8 s-a stins lumina»”.

Radu Popa continuă, amintind cu amărăciune că Iuliu Maniu nu are nici azi un loc de veci: „Rămășițele lui pământene nu s-au mai găsit niciodată. Anul acesta România sărbătorește 105 de ani de la Marea Unire realizată cu efortul acestui magnific patriot român. Generațiile tinere au mereu nevoie de exemple pentru a înțelege demnitatea. Iuliu Maniu a reprezentat chintesența demnității și dimensiunea tragică a poporului român. Poate Dumnezeu îi iartă pe criminalii de la Sighet… sau poate nu”, a mai spus deputatul Radu Popa

leave a reply