Competiția Națională „Şcoală Europeană” – un nou succes în domeniul proiectelor pentru județul Dâmbovița. 11 unități de învățământ dâmbovițene își reconfirmă titlul, iar alte două, Școala Gimnazială Specială Târgoviște și Școala Gimnazială „Ion Mareș” Vulcana-Băi, intră pentru prima dată în acest „club select”.

Competiția Națională „Școală Europeană” și-a desemnat câștigătorii din acest an, în urma unui proces complex de evaluare a aplicațiilor realizate de unitățile de învățământ.

Competiția a fost lansată de Ministerul Educației în anul 2004, ca semn al recunoașterii contribuției școlilor românești la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană, fiind recunoscută de instituțiile europene ca un exemplu de susținere şi valorizare a parteneriatelor școlare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educației şi formării profesionale ce contribuie la dezvoltarea mobilității internaționale și la schimbul intercultural, obiective asumate pentru construirea Spațiului European al Educației.

În competiția organizată de Ministerul Educației, anul acesta s-au înscris 134 de unități de învățământ preuniversitar, provenind din 38 de județe și Municipiul București.  Un număr de 104 unități au primit titlul de  „Școală europeană”, dintre care 13 unități sunt școli din județul Dâmbovița.  

Toate cele 13 unități de învățământ dâmbovițene candidate au fost desemnate câștigătoare și sunt cunoscute pentru tradiția în accesarea și implementarea proiectelor europene:

-Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu”  Târgoviște;

-Colegiul Național Pedagogic „Constantin Cantacuzino” Târgoviște;

-Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Pucioasa;

-Liceul de Arte „Bălașa Doamna” Târgoviște;

-Colegiul Economic „Ion Ghica” Târgoviște;

-Colegiul Național „Ion Luca Caragiale”  Moreni;

-Liceul „Voievodul Mircea” Târgoviște;

-Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” Târgoviște;

-Școala Gimnaziala nr. 4 Moreni;

-Colegiul Național „Nicolae Titulescu”  Pucioasa;

-Școala Gimnazială Specială Târgoviște;

-Școala Gimnazială „Ion Mareș” Vulcana-Băi;

-Școala Gimnazială „I. Al. Brătescu-Voinești” Târgoviște.

Se remarcă punctajele mari obținute de școlile dâmbovițene, Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu” Târgoviște deținând al treilea punctaj la nivel național (193 de puncte dintr-un total de max. 200 de puncte) și cel mai mare punctaj al unei instituții dâmbovițene înregistrat la această competiție în toate cele 19 ediții.

11 unități de învățământ dâmbovițene își reconfirmă titlul, dar sunt admirabile efortul și reușita a două instituții care dobândesc statutul de ”Școala europeană” pentru prima dată: Școala Gimnazială Specială Târgoviște și Școala Gimnazială „Ion Mareș” Vulcana-Băi (singura școală din mediul rural care deține acest statut).

Rezultatele detaliate pot fi consultate pe site-ul: https://www.edu.ro/scoala-europeana .

La nivel național, după numărul de școli europene desemnate în acest an, regăsim următoarele județe: Dâmbovița – 13 unități câștigătoare, Iași – 11, București – 7, Suceava – 6, Vaslui – 6,  Bihor – 5, Dolj – 5.

Acest succes a fost posibil pentru că județul Dâmbovița este lider în accesarea fondurilor alocate prin Programul Erasmus+ 2021-2027, implementând anual peste 70 de proiecte. 55 de unități dețin acreditarea Erasmus+ în domeniul educației școlare și 12 unități în domeniul educație și formare profesională – VET. Acest tip de finanțare anuală asigură bugete pentru mobilități internaționale pentru mai mult de 700 de elevi și profesori din județul Dâmbovița și contribuie la inovarea didactică și la îmbunătățirea rezultatelor școlare. 

Odată obținut, certificatul „Școala Europeană” este valabil pentru o perioada de trei ani.

Decernarea premiilor pentru câștigătorii competiției naționale „Școală Europeană” va avea loc la Palatul Parlamentului din București în toamna acestui an, după deschiderea sesiunii parlamentare.

Comunicare instituțională – Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița

leave a reply