Hotărâre a Consiliului Local. 12.500 de târgovișteni, cu datorii de până și peste 5000 de lei, beneficiază de scutiri însemnate, inclusiv la penalități, dacă le achită până la 25 noiembrie 2024. „Oferim posibilitatea celor care înregistrează debite să le stingă în condiții avantajoase.” (Cristian Stan, primarul Târgoviștei)

Vești bune pentru târgoviștenii care înregistrează datorii la bugetul local!

În ședința Consiliului Local Municipal de astăzi, 27 septembrie, a fost aprobat un proiect de hotărâre prin care se poate anula un procent de 50% sau 25%, după caz, din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024, precum și integral majorările de întârziere aferente obligațiilor principale restante la finalul, lunii august, datorate bugetului local al municipiului Târgoviște de contribuabilii persoane fizice.

Așadar, toți târgoviștenii care înregistrează datorii sub 5.000 lei la Taxe și Impozite pot beneficia de scutiri de jumătate din valoarea datoriei înregistrate și din dobânzile aferente, precum și de scutiri sau majorări de întârziere, dacă achită sumele restante până pe 25 noiembrie 2024.

Vor beneficia de asemenea de scutiri de 25% și contribuabilii persoane fizice care au datorii mai mari de 5.000 lei.

„Este vorba despre un proiect de hotărâre prin care se pot stinge foarte multe din creanțele, respectiv debitele care există față de bugetul local, în condiții foarte avantajoase. Până acum, nu au existat asemenea proiecte de hotărâre. Astfel, toți debitorii, persoane fizice, care înregistrează debite sub 5.000 de lei, pot beneficia de scutiri de jumătate din cuantumul sumei și de dobânzi, precum și de scutiri sau de majorări de întârziere, dacă achită până pe 25.11.2024. Cred că este o facilitate extraordinară care li se oferă. Dacă nici acum nu vor plăti, înseamnă că nu vor mai plăti niciodată. De asemenea, pentru contribuabilii, persoane fizice, cu debite mai mari de 5.000 de lei, se va aplica, pe de o parte, o scutire de majorări de întârziere, plus o scutire de 25% din valoarea creanței. Este scutirea maximă pe care ne-o permite legea în acest moment și vrem ca, prin aceste măsuri pe care le luăm, să oferim posibilitatea celor care înregistrează debite să le stingă în condiții avantajoase. Tot ceea ce trebuie să facă este să achite jumătate din debitul de 5.000 de lei, respectiv 75% din debitul mai mare, până pe data de 25.11.2024. Este vorba de obligații principale restante la data de 31.08.2024. Sunt niște facilități extraordinare, fără precedent. Inițial, nu erau incluse în actul normativ care reglementa această procedură la nivel național, dar ulterior s-a modificat și am considerat că este util, atât pentru debitori, cât și pentru bugetul local, să aduc atenției dumneavoastră un proiect de hotărâre cu niște facilități fiscale fără precedent”, a transmis primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, în plenul ședinței de Consiliu Local.

În evidențele fiscal ale municipiului Târgoviște figurează cu obligații bugetare principale restante la data de 31.08.2024 un număr de 12.500 de persoane fizice care cumulează obligații bugetare principale restante in suma de 25.600.000 lei si majorări de întârziere în sumă de 4.200.000 lei.

Dacă toți acești debitori și-ar achita procentul de 50% respectiv 75% din obligațiile bugetare principale pentru a beneficia de aceasta facilitate s-ar încasa la bugetul local de la persoanele fizice in cauza suma de 17.050.000 lei.

Scopul promovării acestei procedurii este determinat de stimularea achitării voluntare de către contribuabili a obligațiilor de plată restante la buget, maximizarea încasărilor bugetare, revitalizarea și evitarea deschiderii procedurii insolvenței și diminuarea arieratelor bugetare.

leave a reply