Senatorul Titus Corlățean dă asigurări seniorilor României: „NICIO PENSIE NU SCADE. NICIUN PENSIONAR NU VA PRIMI BANI MAI PUȚINI!”

„NICIO PENSIE NU SCADE. NICIUN PENSIONAR NU VA PRIMI BANI MAI PUȚINI!”, dă asigurări și senatorul Titus Corlățean, care a făcut o analiza importantă, pertinentă, pe înțelesul tuturor, vizavi de procesul de recalculare a pensiilor de către Guvernul PSD condus de Marcel Ciolacu.

Parlamentarul a ținut să precizeze că în urma recalculării cresc pensiile pentru 3,8 milioane de pensionari, respectiv  8 din 10 pensionari vor avea o pensie majorată și NICIO PENSIE NU SCADE! Cu privire la cele 700.000 de pensii, pentru care recalcularea a determinat un cuantum diminuat, Titus Corlățean le transmite seniorilor că pensiile respective rămân neschimbate, pentru că oamenii vor primi în continuare aceiași bani ca și până acum…

,,PSD a fost și rămâne singurul partid care apără consecvent și eficient interesele pensionarilor. Are toată înțelegerea pentru cei dezamăgiți că, în urma recalculării, nu le-a crescut pensia, însă ar fi fost imposibilă eliminarea nedreptăților dacă toate pensiile ar fi crescut. PSD îi asigură pe toți pensionarii că va face tot ce este posibil pentru a le asigura venituri cât mai decente și o viață cât mai bună. Recalcularea aduce dreptate și echitate în sistemul de pensii, asigură pensii egale la muncă și contributivitate egale. Acesta este sensul și scopul recalculării și nu să determine o creștere generalizată a pensiilor.

Despre faptul că nicio pensie nu scade. Niciun pensionar nu va primi în septembrie o pensie mai mică decât cea din luna august! Niciunul! În pofida a ceea ce propagă unele zone din media, acesta este adevărul, aceasta este informația corectă! Indiferent de rezultatul recalculării din decizia primită de la Casa de pensii, nicio pensie nu scade în urma recalculării!

TOȚI PENSIONARII VOR PRIMI, ÎN SEPTEMBRIE ȘI ÎN LUNILE URMĂTOARE, O PENSIE CEL PUȚIN EGALĂ CU CEA DIN AUGUST. NIMENI NU VA PRIMI MAI PUȚIN! Cei mai mulți, adică peste 82% dintre pensionari, vor primi mai mult, în medie cu 27 %! În general, sunt două categorii de pensionari cu un cuantum mai mic după recalculare dar care rămân cu pensia aflată acum în plată.

Cei care primesc indemnizația socială de pensionar și la care rezultatul recalculării, chiar dacă indică o creștere, valoarea obținută este mai mică decât suma de 1.281 de lei cât reprezintă indemnizația socială. În acest caz, pensionarul rămâne cu valoarea mai avantajoasă, respectiv cu indemnizația socială de 1.281 de lei. Nu pierde nimic din pensie.

Cei care au avut un avantaj la pensie și primeau mai mulți bani decât alți pensionari care au muncit și au contribuit la fel. Nu pierd acest avantaj, păstrează pensia mai favorabilă. Deci, chiar dacă nu le crește pensia acum, acești pensionari nu vor pierde niciun leu la pensie. În schimb, prin creșterea pensiei celorlalți, care la aceeași muncă și contributivitate primeau mai puțin, se realizează scopul principal al legii de a elimina inechitățile din sistem.

Referitor la pensionarii care primesc decizii de recalculare cu un total mai mic decât valoarea pensiei încasate. Pensia nu scade, rămâne la fel! Legea Pensiilor nu permite diminuarea niciunei pensii din sistemul public în urma recalculării. Indiferent de rezultatul recalculării se aplică principiul cuantumului mai favorabil. Pe decizia de recalculare, în situația diminuării, există mențiunea că, potrivit legii, pensia în plată rămâne neschimbată, în același cuantum de dinaintea recalculării. Dar, ca să fie toate lucrurile clare și lipsite de orice echivoc, ca urmare a dispoziției premierului Marcel Ciolacu, în următoarele săptămâni, fiecare pensionar aflat în această situație va primi o confirmare oficială din partea Ministerului Muncii și a Casei Naționale de Pensii că pensia nu-i scade!

Referitor la erorile de calcul! ABSOLUT TOATE PENSIILE AU FOST VERIFICATE ÎN PROCESUL DE RECALCULARE. Nicio decizie de recalculare nu a fost transmisă către pensionari fără să fi fost verificată înainte. Recalcularea pensiilor s-a făcut în doi pași. Întâi s-a aplicat formula din lege pe datele înregistrate la Casa de pensii. Apoi casele de pensii teritoriale au VERIFICAT, dosar cu dosar, filă cu filă, fiecare pensie pentru a se stabili dacă rezultatul este corect. Erorile identificate în urma acestor verificări reprezintă mai puțin de 2% din total pensiilor. Față de ceea ce se vede la televizor trebuie făcută o distincție importantă! Să nu se confunde „erorile de calcul” cu „numărul contestațiilor”!

Orice pensionar are dreptul legal de a contesta decizia de recalculare. Nimeni nu poate ști câți pensionari vor apela la acest drept legal pe care îl au. Cu certitudine, nu toate contestațiile vor fi îndreptățite. Așadar numărul eventualelor erorilor de calcul va fi mult mai mic decât al contestațiilor, dată fiind procedura de recalculare riguroasă, în doi pași.

Prin urmare, recomandarea PSD este ca pensionarii nemulțumiți de decizia primită să parcurgă procedura amiabilă cu Casa de Pensii, care este gratuită, înainte de a se adresa instanței de judecată, care înseamnă și cheltuială în plus. Ministrul PSD al Muncii a dat deja dispoziții Caselor de Pensii ca, în cazurile pensionarilor care solicită clarificări, să plece de la premisa că ei ar putea avea dreptate și să analizeze cu atenție obiecțiile formulate de aceștia.

Contraatac la atacurile politice privind erorile. PSD face apel la toate partidele politice să aibă o atitudine corectă față de pensionari și să nu transmită mesaje distorsionate acestora. Să nu transforme măsura necesară și benefică a recalculării pensiilor într-o luptă politică! Să nu-și bată joc de pensionari, doar în ideea că astfel s-ar putea câștiga un procent în plus la alegeri. Este o mârșăvie lansarea de cifre panicarde! Mai ales de către acei care susțin acum că se luptă pentru pensionari, dar care, în realitate, sunt aceiași politicieni care au intenționat să înghețe pensiile timp de 50 de ani! Sunt aceiași politicieni care au înghețat pensiile în 2021. Prin urmare, ei sunt ultimii care pot pretinde acum că apără drepturile pensionarilor.

Despre grupele de muncă. Este falsă ideea că în cazul celor care au muncit în condiții deosebit ori speciale recalcularea aduce diminuare pe toată linia. Pentru cei mai mulți – 77% din categoria „condiții deosebite” și 57% din categorie „condiții speciale” – recalcularea A DETERMINAT CREȘTEREA CUANTUMULUI PENSIEI. Iar diminuările celorlalți, care au beneficiat de avantaje și pensii mari, ca urmare a conjuncturile din ultimii 30 ani, sunt DOAR pe hârtie. În fapt, primesc și vor aceeași pensie până când se va ajunge ca la muncă și contribuții egale să existe pensii egale.

Legea Pensiilor (la art. 15 și art 88.) prevede beneficii care se acordă celor care munceau sau muncesc în condiții deosebite sau speciale de muncă. Pensionarilor din aceste categorii nu li se aplica doar contributivitatea, ci li se majorează punctajele cu 0,5 pct./an la „speciale” și cu 0,25 pct./an la „deosebite”, plus alte beneficii” a transmis senatorul PSD Dâmbovița, Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru  politică externă din Senatul României.

leave a reply