Ziua pompierilor în Dâmbovița cu festivități, porți deschise și avansări în grad

Salvatorii dâmbovițeni, alături de toți colegii din țară, au sărbătorit Ziua pompierilor. În data de 13 septembrie, Ziua pompierilor din România, toate subunităţile dâmbovițene ale Inspectoratului – Detaşamentul Târgovişte, Garda Voineşti, Detaşamentul Pucioasa, Garda Fieni, Detaşamentul Moreni, Garda Corneşti, Detaşamentul Titu, Garda Răcari, Garda Potlogi, Detaşamentul Găeşti, Garda Vişina – au organizat „Ziua Porţilor Deschise”.  Toți cei care au dorit au avut ocazia să vadă „pe  viu” subunităţile de intervenţie, tehnica şi echipamentele utilizate pentru diferite tipuri de evenimente.

De asemenea, la sediul inspectoratului din Târgoviște, a avut loc Festivitatea dedicată Zilei Pompierilor din România, în cadrul căreia au avut loc: avansarea în grad a cadrelor militare care s-au evidenţiat în activitatea desfăşurată; premierea unor cadre care au obţinut rezultate foarte bune; premierea cercurilor de elevi ”Prietenii Pompierilor”; premierea Serviciilor Voluntare şi Private pentru Situații de Urgență, dar și defilarea pompierilor militari dâmboviţeni și vizitarea de către invitați a expoziţiei cu tehnică de intervenţie.

Un detaşament de defilare constituit din cadre ale I.S.U. “Basarab I” Dâmboviţa a participat la manifestările dedicate Zilei Pompierilor din România organizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în capitală.

Ziua Pompierilor din România este marcată pe 13 septembrie. Anul acesta s-au împlinit 170 ani de la bătălia din Dealul Spirii, (13 septembrie 1848, pe atunci lângă București), ultima confruntare armată disputată pe teritoriul românesc dintre structuri militare ale Țării Românești (Batalionul 2 Infanterie din Regimentul 2 Linie Infanterie, Compania a 7-a din Regimentul 1 Linie Infanterie și Compania de pompieri condusă de Căpitanul Pavel Zăgănescu) și un corp de armată otoman.

Deși Bătălia din Dealul Spirii s-a încheiat cu înfrângerea trupelor române, totuși din punct de vedere istoric, această luptă consfințește dorința națională de autodeterminare, chiar dacă acest lucru presupune însăși jertfa supremă. Pentru comemorarea eroilor pompieri căzuți în luptă, pe Dealul Spirii a fost ridicat în anul 1901 Monumentul Eroilor Pompieri din București, monument cu un trecut la fel de zbuciumat ca și evenimentele a căror memorie o reprezintă.

Ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită mai apoi ca fiind Ziua Pompierilor din România, însă a fost legal oficializată începând din 1953.

„Astăzi este una dintre acele zile în care istoria ne reamintește, cu onoare, că avem motive întemeiate să fim recunoscători și mândri pentru devotamentul celor care au apărat, cu viața, în multe momente de cumpănă sau slăbiciune, poporul român. Acum 170 de ani, în timpul bătăliei de la Dealu Spirii din București, eroii pompieri români au devenit un simbol național, în termeni de curaj, demnitate și patriotism, atunci când au ales să lupte neînfricat pentru ca forța armatei otomane să nu destrame identitatea patriei noastre. Aceste jertfe fac parte din suita celor care ne obligă pe noi, cetățeni obișnuiți și autorități deopotrivă, să facem eforturi pentru a ne ridica la înălțimea faptelor înaintașilor și pentru a duce mai departe valori ca unitatea națională, independența, libertatea și iubirea de țară și de semeni. După 170 de ani, ziua de 13 septembrie rămâne una de referință, o zi pe care românii continuă să o marcheze an de an, atât în amintirea eroismului faptelor mai sus amintite dar și din recunoștință și respect pentru ceea ce pompierii fac în fiecare zi, pentru viețile salvate, pentru locuințele și bunurile recuperate din flăcări sau din ape. Pentru toate acestea, suntem adunați, astăzi, aici, să vă cinstim și să vă mulțumim, într-o zi în care valorile trecutului și cele ale prezentului se întâlnesc și se confirmă reciproc. Mai presus de toate celelalte, aniversarea Zilei Pompierilor din România îmi oferă prilejul de a-i felicita pe pompierii militari și civili din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Basarab I Dâmbovița” și de a le transmite urări de sănătate, putere de muncă și succes în nobila lor misiune, mulțumindu-le totodată pentru profesionalismul cu care acționează în interesul dâmbovițenilor. Cu sincere gânduri, vă felicit și vă mulțumesc pentru tot ceea ce sunteți și faceți pentru noi toți în fiecare moment în care vă desfășurați activitatea! Sunt încrezător că, practicându-vă meseria, cu aceeași demnă conștiinciozitate, veți rămâne principalul pilon de susținere al protecției civile. Vă urez, cu drag, “ La mulți ani!” și vă doresc multă sănătate în viitor!” (Daniel Comănescu, președinte CJD)

„Corpul pompierilor reprezintă unul dintre reperele de curaj, pasiune patriotică, sacrificiu asumat. Mai mult decât putem înțelege, societatea are nevoie de acești eroi tăcuți și smeriți, dar mereu prezenți la datorie. Respect!” (Adrian Țuțuianu, senator PSD de Dâmbovița)

„Priceperea, curajul, disponibilitatea și profesionalismul pompierilor militari sunt vizibile, mai cu seamă în acest binecuvântat timp de pace pentru țara noastră, când ajutorul lor este decisiv, la incendii, accidente, dezastre provocate sau naturale, la susţinerea serviciilor medicale de urgenţă, la descarcerare, ori decontaminări, accidente chimice sau de orice altă natură. Împreună cu Biserica noastră Ortodoxă, pompierii conferă stabilitate, încredere și ajutor conaționalilor noștri, împărtășind tradiționalele valori ale neamului românesc, fundamentate pe valorile Evangheliei lui Hristos. Cu acest prilej aniversar, remarc, cu apreciere, colaborarea, frumoasă și fructuoasă, dintre Arhiepiscopia Târgoviștei și Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dâmbovița, cu ocazia unor evenimente spiritual importante, dintre care cele mai cunoscut este constituit de Sărbătoarea Sf. Ier. Nifon, de la 11 august, dar și cu alte numeroase ocazii. La mulți ani, pompieri români, oriunde v-ați afla!” (Ionuț Ghibanu, vicar eparhial)

„În fiecare an, pe 13 Septembrie, cinstim memoria eroilor pompieri care şi-au dat viaţa pentru dreptate şi libertate, pentru independenţa de stat a României şi pentru apărarea şi salvarea vieţii semenilor. Cinste și onoare memoriei eroilor pompieri!” (Luciana Cristea, vicepreședinte CJD)

„Respectul și prețuirea mea pentru cei care salvează vieți și bunuri – Pompierii români. La mulți ani!” (Claudia Gilia, deputat PSD de Dâmbovița)

„Sunt multe cuvinte care, tăvălite în vârtejul cotidian, și-au pierdut cumva rădăcinile sau nu mai vibrează așa cum ar trebui. Când vorbim de curaj, de sacrificiu, de dârzenie, onoare, determinare, am putea să ne întrebăm unde regăsim laolaltă aceste calități de excepție și eu când mă uit la uniforma de pompier, pot să atașez fără teama de a greși toate virtuțile amintite. Aniversarea corpului pompierilor români trimite la un moment excepțional. Bătălia din Dealul Spirii de la 1848, relevant pentru posteritate prin exemplul determinant de curaj și asumare patriotică. Și exemplele similare continuă cu ceea ce au reprezentat pompierii români în Războiul de Independență, în cele două războaie mondiale sau la Revoluț ia din 1989. Dar, dincolo de aceste intersecții istorice, pompierii sunt prezenți în toate situaț iile de urgență care reclamă o intervenție curajoasă, promptă, profesionistă pentru apărarea vieților și protejarea bunurilor materiale. Personal, consider asta cel mai viu exemplu care se poate preda societății. Mă înclin în fața dumneavoastră. Vă mulțumesc pentru ceea ce faceți pentru noi, vă mulțumesc pentru că oferiți siguranță, pentru că vă depășiți limitele și sunteți mereu în prima linie a intervențiilor. Vă mulțumesc și vă sunt recunoscătoare! La multi ani!” (Oana Vlăducă, deputat PSD de Dâmbovița)

leave a reply