Ziua Națională și Centenarul Marii Uniri, sărbătorite în fosta Cetate de Scaun a Țării Românești

Ziua Națională a României și împlinirea a zece decenii de la înfăptuirea Marii Uniri, sărbătorite cum se cuvine în fosta Cetate de Scaun a Țării Românești!

În ciuda gerului de afară, mii de târgovișteni s-au alăturat autorităților locale, județene, guvernamentale, parlamentarilor de Dâmbovița, în Piața Tricolorului din municipiul Târgoviște, pentru a aduce un omagiu celor care și-au sacrificat viața pentru înfăptuirea Marii Uniri, dar și pentru a celebra Ziua Națională a României și a cinsti tricolorul românesc.

Manifestările dedicate Zilei de 1 Decembrie au debutat cu un moment de rugăciune, susținut de Înaltpreasfiția Sa, Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, care nu a ratat ocazia de a le transmite tuturor celor prezenți, mai ales oamenilor politici, un mesaj de unitate, de depășire a tuturor barierelor care duc la dezbinare, ură și prăbușire a unor idealuri înălțătoare.

După momentul religios a urmat rostirea de alocuțiuni de către ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, care a transmis mesajul premierului României, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan și de către președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Daniel Comănescu.

„Sărbătorim astăzi Ziua Națională, în An Centenar, cu gândul la unitatea celor care acum o sută de ani au crezut în viitorul României și la datoria sacră pe care o avem de a ne inspira din acest ideal împlinit al înaintașilor noștri.
Le adresez cu acest prilej tuturor românilor un mesaj de pace și de unitate. Am încredere că societatea românească are în continuare suficiente resurse pentru consens, echilibru și înțelepciune politică, astfel încât să promovăm interesul nostru comun ca națiune europeană.
Să intrăm în al doilea secol de existență a României moderne repetând exemplul părinților Marii Uniri, pentru a duce la bun sfârșit proiectele strategice pe care ni le-am propus pentru România. Să nu le mai întrerupem pentru că le-au început ceilalți! Orgoliile politice și interesele personale nu au ce căuta pe acest drum.
Faptul că toți ne dorim să trăim într-o Românie prosperă, atașată valorilor europene și care să își păstreze identitatea națională, reprezintă cel mai bun argument pentru a ne uni eforturile în interesul cetățenilor și al nostru, ca națiune. Celebra deviză „prin noi înșine”, pusă de Brătieni pe frontispiciul Marii Uniri trebuie să își găsească un corespondent și în actualitatea noastră, iar asta nu ne face mai puțin pro-europeni.
Cred în consens, echilibru și cooperare. Diferențele de opinie nu trebuie să ne plaseze pe poziții adverse. Fiecare are dreptul la propria opinie. Putem dezbate, putem negocia, există pârghii legislative și instituționale care funcționează și care trebuie respectate.
Sunt momente în care este nevoie de pace politică și adresez un apel în acest sens clasei politice. Ca români, când vorbim despre România, indiferent de calitățile oficiale pe care le avem, trebuie să dăm dovadă de echilibru în declarații și să lăsăm deoparte mizele electorale sau politice.
Să fim uniți în perspectiva apropiatului mandat al României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, în care ne revine rolul de mediator imparțial. Să arătăm că țara noastră este pregătită să-și îndeplinească demn această înaltă responsabilitate!

Să ne unim eforturile pentru ca evoluția economică a României să permită trecerea la moneda euro în anul 2024.
Să fim uniți pentru ca admiterea României în spațiul Schengen să fie decisă doar pe baza criteriilor tehnice obligatorii.
Acestea sunt principalele motive care ar trebui să ne unească. La 100 de ani de la Marea Unire, avem cel puțin 100 de motive să acționăm ca o națiune demnă și puternică: frumusețea naturală a României, istoria, resursele naturale, tradițiile, oameni de cultură, oameni de știință, mari personalități politice și sportivi care au făcut cunoscut numele României în întreaga lume. Și, mai presus de toate, avem responsabilitatea viitorului nostru și al generațiilor viitoare.Prin dialog și deschidere, putem să construim o Românie puternică pentru sute de ani de acum înainte.La mulți ani, România! La mulți ani, români!” (Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene)

„Cine creează măreția unui popor? Cine îi așază pașii destinului? Cine hotărăște dacă un popor este purtător al veșniciei între neamurile lumii? Cine îl cheamă la luptă, atunci când vine vremea să se bată pentru idealuri și cine îi poartă sabia curajului atunci când nimeni nu-i acordă vreo șansă? Cine îl trezește atunci când rădăcinile sale sunt amenințate și când copiii îi sunt în pericol? Cine îi scrie istoria?

Fraților,

Poporul însuși este autorul propriei sale istorii, decidentul propriului său destin și cel care alege singur ce moștenire să lase urmașilor. Faptele sale din momente cruciale ale istoriei sunt decisive pentru „a fi” sau „a nu fi” pe mai departe.
România Centenară este creația unui astfel de moment izbăvitor, în care poporul a „schimbat” istoria, scriindu-și singur paginile. Un singur puls, un singur gând – însuflețite de aceeași credință și rațiunea luminată a unor oameni rari – au făcut posibilă clipa de la 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

Suntem moștenitorii unei explozii unice de românism, de patriotism în stare pură, de înțelepciune care a depășit granițe sociale, politice sau de educație. Existăm ca stat național, unitar datorită unor oameni unici, care au înțeles perfect clipa istorică și n-au ratat-o.

România este despre acești oameni și despre mulți alții care au însemnat-o pe harta lumii prin geniul, inventivitatea, curajul și inspirația lor. România și lumea întreagă stau într-o relație de dependență care a determinat evoluții fascinante în toate domeniile. Gândiți-vă ce ar fi însemnat lumea fără invenția stiloului! Ce ar fi însemnat lumea fără insulină, fără vaccin antiholeric sau fără avion cu reacție? Da, oameni buni, suntem poporul lui Petrache Poenaru, al lui Nicolae Paulescu, al lui Henri Coandă și Ioan Cantacuzino. Suntem poporul unui numeros șir de nume care au amprentat decisiv nu doar pământul natal, ci pe al lumii întregi.

Despre asta mi-aș dori să vorbim mai mult în fiecare zi, despre exemple în care ne putem oglindi și dezvolta mai departe. Căci, dacă ne sfârșim în lupte epuizante între noi înșine, nu ajungem nicăieri. Nu știu vreun popor care să facă pași înainte prin ură și dezbinare internă. Canalizați-vă toate energiile uriașe pe care le consumați aici, apărându-vă țara, apărându-vă poporul în Europa, în lume. Suntem unici, suntem mândri și avem nevoie, ca și la 1918, să ne scriem singuri istoria, nu să ne-o scrie alții.

România 100 este nu doar cinstirea memoriei oamenilor de atunci, este și aducerea faptelor în actualitate, ca pilde pentru astăzi, pentru mâine, pentru noi, pentru copiii și nepoții noștri.

Îmi doresc din suflet ca Centenarul acestei țări să însemne mai mult decât o zi de festivism; să fie trezirea necesară a conștiinței și mândriei naționale. Eu sunt mândru că aparțin acestui popor, sunt mândru de moștenirea pe care am primit-o și o respect prin cuvânt și prin faptă” (Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște)

„În acest an, ce marchează Centenarul Marii Uniri, cinstim pagina fundamentală de istorie, care a fost fondarea României moderne. Este o datorie pentru noi să sărbătorim actul istoric prin care s-a împlinit visul de veacuri al românilor.

Pe lângă bucuria pe care ne-o aduce în suflete, sărbătoarea de astăzi are și menirea de a ne ține vii lecții importante despre dragostea de neam și țară, respect și dăruire, valori fără de care nu se poate clădi nimic durabil.

Trăim un moment de profunde semnificații, într-un an unic pentru România, când, cu deosebit respect, îi omagiem pe aceia care, cu 100 de ani în urmă, au realizat un vis ce păruse imposibil până atunci – unirea românilor, realizarea unei Românii Mari, punerea temeliei unei patrii comune pentru toți cei care vorbesc și simt românește.

Un eveniment cum este cel al marcării Centenarului Marii Uniri ne obligă atât pe noi, ca autorități, cât și pe noi toți, cetățeni ai acestei țări, să nu precupețim nici o strădanie pentru a ne ridica la înălțimea sacrificiilor făcute de aceia care au scris istoria, care au pus mai presus de viața lor viitorul acestei țări și siguranța celor ce o locuiesc.

Știu că, folosite în mod superficial în ultimii ani, cuvinte ca „iubire”, „patriotism” sau „devotament” parcă și-au pierdut din solemnitate, dar aș vrea să cred că anul acesta, printre problemele de zi cu zi cu care se confruntă fiecare dintre noi, fiecare român a găsit măcar câteva minute să se gândească la faptul că, deși nu trăim într-o lume perfectă, trăim totuși în timpuri privilegiate.

Poate că nu realizăm cât de importante sunt atât pacea pe care o avem, libertatea noastră  ca indivizi, dar și libertatea României, cât de privilegiați suntem că avem acces la educație și informație, că viața și bunurile noastre sunt protejate. Libertatea noastră și unirea au fost plătite cu multe sacrificii, iar noi, cei care astăzi ne putem numi români liberi, avem datoria de a duce mai departe aceste idealuri, de a nu lăsa ca istoria să fie uitată și a crește frumos această țară binecuvântată.

Sacrificiile, curajul și demnitatea celor care au contribuit la realizarea idealurilor naționale nu vor fi niciodată uitate. Ele sunt și vor rămâne provocarea de astăzi și de mâine – de a continua să îndreptăm lucrurile în direcția potrivită. Acum și întotdeauna, să aducem cinstire zilei naționale, aplecându-ne cu respect în fața tuturor celor care și-au dat viața pentru a ne oferi un viitor mai bun, mai luminos și înfloritor. La mulți ani, România! La mulți ani români!” (Daniel Comănescu, președinte CJD)

La manifestările, ce au avut loc în Piața Tricolorului, din municipiul Târgoviște, au mai participat: ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, Înaltpreasfinția Sa Nifon, Ahriepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, prefectul județului Dâmbovița, Antonel Jîjîie, subprefectul Florina Mureșan, parlamentarii dâmbovițeni Adrian Țuțuianu, Oana Vlăducă, Claudia Gilia, Carmen Holban, Corneliu Ștefan, Dumitru Lupescu, administratorul public al județului, Ionuț Săvoiu, secretarul județului, Ivan Vasile Ivanoff, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, consilieri județeni, șefi de instituții deconcentrate, reprezentanți ai partidelor politice.

După rostirea alocuțiunilor, au avut loc depuneri de coroane si jerbe de flori la Monumentul eroilor și cel mai așteptat moment al zilei, defilarea militarilor din cadrul Garnizoanei Târgoviște, a trupelor de jandarmi, polițiști, trupe speciale, angajați ISU, reprezentanți ai Penitenciarului de Maximă Siguranță Mărgineni, dar și ai Filialei de Cruce Roșie Dâmbovița.

leave a reply