Ziua Națională a României, sărbătorită la Târgoviște la 105 ani de la Marea Unire. Mesajele autorităților locale și județene. VIDEO

_autotone

Piața Tricolorului din municipiul Târgoviște a găzduit astăzi un amplu ceremonial militar și religios dedicat zilei de 1 Decembrie- Ziua Națională a României.

1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, este data la care Marea Adunare de la Alba-Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România.

Astăzi, la festivitățile prilejuite de împlinirea a 105 ani de la Marea Unire, Garnizoana Târgoviște, împreună cu Instituția Prefectului, Consiliul Județean Dâmbovița, Primăria Târgoviște și Arhiepiscopia Târgoviștei, a organizat o festivitate militară și religioasă pentru celebrarea Zilei Naționale a României, sărbătoarea libertății, a unității naționale și a demnității poporului român.

Pentru că vremea a fost una frumoasă, foarte mulți târgovișteni și dâmbovițeni s-au alăturat autorităților locale, județene, reprezentanților structurilor militare și au celebrat cum se cuvine Ziua Națională a României în fosta Cetate de Scaun a Țării Românești.

După ce au vizitat expoziția de mașini și tehnică militară expusă de-a lungul Bulevardului Mircea cel Bătrân, toți cei prezenți au ascultat ceremonialul religios, versurile Imnului Național, iar mai apoi reprezentanții autorităților locale și județene au vorbit despre însemnătatea acestui eveniment în cadrul unei sesiuni de alocuțiuni.

Claudia Gilia, prefectul județului Dâmbovița: „Astăzi sărbătorim nu doar trecutul nostru, ci și proiecția unui potențial viitor al acestei țări minunate.

Fiecare dintre noi își fundamentează prezentul pe doi mari piloni: moștenirea primită de la înaintașii noștri și ce vom oferi noi viitoarei generații.

Fără respect pentru generațiile care au creat România de astăzi și grija necondiționată pentru cei ce vor urma după noi, prezentul nu are niciun sens.

Tinerii noștri sunt garanția progresului și evoluției acestei țări într-o direcție bună. Îi încurajăm să își urmeze pasiunile, să fie curajoși în fața provocărilor, să investească în educație, dar să își cultive și spiritul de inovare și colaborare, pentru că în unitate se află forța. Avem obligația să le oferim oportunități de dezvoltare și un trai mai bun la noi în țară.

Îi vom încuraja să păstreze și să ducă mai departe valorile care ne definesc: solidaritatea, respectul și dorința de a face o schimbare. Fiecare generație are rolul ei în construirea istoriei noastre comune. Iar România are o istorie bogată, care poate inspira la fapte mărețe.

Generația UNIRII ne-a arătat că „se poate”. Dar înaintea acelor lideri au fost alții care au visat, care au pus bazele acestui „se poate” și i-au încurajat să facă pasul corect la momentul potrivit. Iată că în 1918 a fost momentul potrivit și tânăra generație de lideri a știut să facă Unirea cu încredere și cu privirea spre viitor.

Atunci, un vis a devenit realitate. Tot atunci s-a trasat o bornă pentru toate generațiile care au urmat după acel moment.

Au urmat alți lideri cu alte generații care au luptat pentru ca românii să beneficieze de aceleași drepturi ca restul națiunilor europene, au luptat cu regimurile totalitare, au readus țara pe un drum democratic și european, au asistat la integrarea României în NATO și UE și acum culegem roadele. România este o țară sigură, prosperă și dezvoltată.

Acum știm că totul este posibil.

La mulți ani, România!

La mulți ani, dragi români!”

Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița: „Unire, mândrie, respect și recunoștință! Sunt sentimentele care ne încearcă pe noi, românii, în această zi de mare sărbătoare a întregului popor.

La 1 Decembrie 1918, istoria s-a scris pentru noi! Când spunem 1 Decembrie, spunem recunoștință față de toți românii care au luptat pentru ca generațiile ce aveau să vină după ei să poată trăi libere și demne pe pământul strămoșesc.

Lor le datorăm țara în care trăim, muncim și ne bucurăm noi și copiii noștri – România întreagă și liberă. Le doresc tuturor dâmbovițenilor și românilor de pretutindeni cele mai sincere urări de bine, sănătate și prosperitate!

La Mulți Ani, România!

La Mulți Ani tuturor dâmbovițenilor!”

Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște: „La mulți ani, România!

La mulți ani, Români!

La mulți ani, Târgoviște!

La mulți ani, Târgovișteni!

Niciodată n-am știut cum să-mi încep cuvântul de Ziua Națională. Mereu mi-a fost dificil și nici după atâția ani nu mi-a trecut sentimentul de sfială…

Știți de ce am acest sentiment? Pentru că, de fiecare dată, înainte, am ritualul de a reciti câteva pasaje din istorie. Nu doar Alba Iulia 1918, ci și 1600 – Mihai Viteazul, 1859 – Cuza, 1877, 1989, pasaje despre Mircea cel Bătrân, Ștefan, Vlad sau Avram Iancu, momente care ne-au croit, picătură cu picătură, așa cum suntem astăzi.

Și, de fiecare dată, mi se face „pielea de găină” când mă gândesc la ce-am fost și cine-am fost înainte.

Ori nu despre asta e vorba de Ziua Națională? Nu despre întoarcerea la fibra din care-am fost făcuți și la asumarea, cu mândrie și curaj, a acestui trecut?! Și, dacă se poate, la înțelegerea că a fi român este o binecuvântare pe care suntem datori să o mărturisim ca atare.

Adică să fim români când suntem fericiți și avem satisfacții. Dar să fim români și când nu totul merge cum ne-am dori. Să fim români când ne cresc copiii și ne fac mândri. Să fim români și când avem necazuri. Să fim români când suntem înfruntați, să fim ca românii din cărțile de istorie. Să fim ca românii de la 1918, care au uitat de orgolii și au înțeles că țara și interesul național nu se negociază. Să fim români în țară, dar și-n afara ei. Să nu mai râdem singuri de propriul neam, să nu ne mai ocărâm noi pe noi. Să fim români când triumfă ai noștri, dar și când pierd. Să fim români de când deschidem ochii până la sfârșit.

Și, dacă nu ne e foarte greu, să fim români și mâine… și poimâine, nu doar de 1 Decembrie.”

ÎPS Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei: „Unul din cele mai importante simboluri ale unității, libertății și demnității neamului nostru, Ziua Națională a României ne reamintește, de fiecare dată, de acea datorie istorică pe care o avem față de eroismul și jertfa înaintașilor noștri, aceea de a face totul pentru țara noastră și pentru mai binele celor ce vor veni după noi.

Răsună în sufletele noastre acele minunate exemple istorice de curaj, unitate și luptă pentru credință, patrie și neam, pe care le regăsim în fabulosul nostru trecut, de la Mihai Voievod Viteazul și până la Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, ori de la de la Diaconul Coresi și până la Macarie Ieromonahul, care prin intermediul culturii, au sprijinit unitatea românească.

Aici, la Târgoviște, unde totul vorbește despre măreția culturii românești și unde bravii noștri voievozi ne-au oferit magnifice exemple de luptă și jertfă pentru țară, se aude cel mai bine îndemnul la unitate, mai ales, în aceste vremuri tulburi, dominate de război și crize de tot felul, de numeroase provocări ce ne încearcă viața și credința.

Ieri, 30 noiembrie, am celebrat pe Sf. Ap. Andrei-Ocrotitorul României, cel care a adus Evanghelia lui Hristos pe aceste meleaguri și a pus bazele civilizației creștine aici, la noi, ceea ce se constituie într-un semn al unirii dintre credința strămoșească și neamul românesc. Să nu uităm că Biserica noastră Ortodoxă a fost întotdeauna alături de poporul român, în toate marile momente istorice, sprijinindu-i aspirațiile legitime de unitate, libertate și prosperitate și contribuind decisiv la toate importantele sale realizări, pe plan cultural, educațional și social.

Cu prilejul Zilei Naționale a României, mai mult decât oricând, conștientizăm cu toții că la baza națiunii noastre stau valorile creștine și europene, cea mai frumoasă moștenire pe care o dăruim noilor generații.

Tuturor vă împărtăşesc arhiereşti binecuvântări, dorindu-vă sănătate, prosperitate, unitate şi bucurie!

LA MULŢI ANI!”

Autoritățile locale și județene, instituțiile descentralizate ale statului, au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor, ca semn de cinstire al tuturor acelora care și-au jertfit viața pentru realizarea României Mari, dar și pentru apărarea țării noastre.

Ceremoniile de la Târgoviște- orașul voievozilor munteni- dedicate Zilei Naționale a României s-au încheiat cu parada forțelor militare.

leave a reply