Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, marcata la Moreni. „Noi putem! Eu pot!”, campanie OFSD și PSD Moreni de conștientizare a prevenției. Deputatul PSD Carmen Holban și femeile social democrate, discuții cu morenarii despre cele mai eficiente metode de combatere a bolii.

În fiecare an, pe data de 4 februarie, la nivel mondial este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, populația fiind invitată să conștientizeze și să acționeze pentru o lume mai puțin împovărată de cancer.

Prevenția primară, screeningul și depistarea precoce încă de la primele semne, sunt cele mai eficiente metode de combatere a bolii.

Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 1 din 6 decese la nivel global. Cancerul pulmonar, de prostată, colorectal, de stomac şi de ficat sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbaţi, în timp ce cancerul de sân, colorectal, pulmonar, cervical şi tiroidian sunt cele mai frecvente în rândul femeilor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Statisticile din România arată o creştere cu 22% a numărului de cazuri noi de cancer în ţară, în primele trei trimestre din 2023 comparativ cu 2022. Cancerul este a doua cauză principală de deces în România, după bolile cardiovasculare, reprezentând 19% din totalul deceselor.

Astăzi, la Moreni, în cadrul campaniei „Noi Putem! Eu Pot!, femeile social democrate, în frunte cu Iulia Rădulescu, președinte OFSD Moreni, deputatul Carmen Holban, membru în Comisia pentru sănătate din Camera Deputaților, cu sprijinul președintelui PSD Moreni, Gabriel Purcaru, au luat la pas străzile municipiului și au vorbit cu oamenii, femei și bărbați, despre importanța prevenției și despre pașii care trebuie urmați pentru a depista la timp această boală necruțătoare și a ne salva sănătatea.

„STOP CANCER! Trebuie să avem grijă de noi și de sănătatea noastră! În România, cancerul este a doua boală care lasă atât de multe familii îndurerate, iar obiceiurile nesănătoase sunt rădăcina acestei maladii necruțătoare.

Trebuie să înțelegem cât de mult contează stilul nostru de viață în apariția cancerului și, dacă ne gândim la familiile noastre și la cei apropiați nouă, trebuie să acționăm și ne comportăm ca atare.

Astăzi, la Moreni, în cadrul campaniei “Noi Putem! Eu Pot!”, am luat la pas municipiul alături de colegele mele social-democrate pentru a vorbi cu oamenii de aici despre cât de importantă este prevenția și cât de multe lucruri putem face dacă ținem la sănătatea noastră.

Am împărțit peste 600 de materiale informative prin care atragem atenția asupra acestei afecțiuni, dar și pașii pe care trebuie să-i urmăm pentru a preveni apariția cancerului.

Îi felicit pentru organizarea acestei activități pe Iulia Rădulescu, președintele organizației OFSD Moreni, și președintele PSD Moreni, Gabriel Purcaru.

Nu trebuie să spunem “Mie nu mi se poate întâmpla!”.

Trebuie să facem totul pentru ca acest lucru să nu devină o realitate și, mai târziu, să regretăm că nu am avut grijă de sănătatea noastră!

“Noi Putem! Eu Pot!”

Cu toții putem!”, a transmis deputatul Carmen Holban, membru în Comisia de sănătate din Camera Deputaților, președinte OFSD Dâmbovița.

„Astăzi, alături de deputatul PSD Dâmbovița, Carmen Holban și Echipa PSD Moreni, le-am amintit morenarilor că 4 februarie este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, un eveniment global, sărbătorit anual pentru a atrage atenția asupra necesității de a intensifica și consolida efortul de combatere și control al acestei maladii. Obiectivul este reducerea numărului de decese care pot fi prevenite în fiecare an prin creșterea nivelului de conștientizare și de informare cu privire la aceasta afecțiune.

Prevenția primară, screeningul și depistarea precoce, încă de la primele semne, sunt cele mai eficiente metode de combatere a bolii!

Campania din acest an, desfășurată sub sloganul “NOI PUTEM. EU POT”, dorește să atragă atenția asupra faptului că fiecare dintre noi putem sprijini pacienții cu cancer, chiar și prin simpla companie pe care o putem oferi unei persoane aflate în suferință, suport psihologic sau doar fiind un bun ascultător.

Fiecare persoană este diferită și nu există o rețetă unică pentru a oferi ajutor și sprijin, câteodată e suficient să ajungem la cineva și să spunem doar “Spune-mi cum pot să te ajut!”

Screening-ul vă poate salva viața! Testați-vă!”, a transmis Iulia Rădulescu, președinte OFSD Moreni.

leave a reply