Ziua Drapelului, sărbătorită la Târgoviște, în anul Centenarului

26 iunie reprezintă o zi de mare însemnătate pentru poporul român, este ziua în care se sărbătorește cel mai important simbol al țării, Drapelul Național al României. Ziua Drapelului a fost sărbătorită și la Târgoviște printr-un ceremonial religios și militar, care a reunit laolaltă autorități locale și județene, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, reprezentanți ai Garnizoanei Târgoviște, veterani de război, cadre militare și cetățeni târgovișteni și nu numai. Programul a cuprins o slujbă religioasă de sfințire a drapelului, care a avut loc la Catedrala Mitropolitană, alocuțiuni din partea oficialităților, precum și înălțarea drapelului, urmată de intonarea Imnului de Stat al României.

„Nu contează cât suntem de diferiți atât timp cât va exista, întotdeauna, ceva care ne va uni. Și, așa cum știm cu toții, începând cu 26 iunie 1848, acel ceva se numește TRICOLOR – drapelul național al românilor, identitatea noastră, a tuturor.

Mai mult decât orice, astăzi suntem mândri că avem oportunitatea de a celebra, așa cum se cuvine, acea parte din România care ne-a dat puterea să fim învingători și ne-a oferit certitudinea că suntem valoroși și aici, la noi acasă, dar și peste granițe. Astăzi, Ziua Drapelului Național are marea capacitate de a ne reconfirma că românii, indiferent de circumstanțe, pot fi buni și pot dovedi că orice este posibil atunci când există credință și dorință de a schimba lucrurile.

Și, acest lucru este cu atât mai puternic în anul în care sărbătorim Centenarul României, cea mai importantă parte de istorie a poporului român. Reamintirea acestui fapt, acum, are mai multă însemnătate ca niciodată, pentru fiecare dintre noi, pentru că, mai presus de cuvinte, drapelul nostru este simbolul principal al unității românilor de pretutindeni, amintind fiecăruia dintre noi că avem datoria de a apăra cu orice preț unitatea, independența și suveranitatea României.

Sper din suflet să privim cu toții,, întotdeauna, cu emoție, drapelul României, oriunde îl vom vedea și să purtăm, în suflet, mesajul său” (Luciana Cristea, vicepreședinte al Consiliului Județean Dâmbovița)

„Pentru o țară, câteva elemente sunt de neatins și neamul se raportează la ele cu sfințenie: imnul de stat și drapelul național. Steagul pe care îl are poporul este mărturia unei istorii întregi, mai scurtă sau mai îndelungată. În cazul românilor, steagul este egal cu istoria însăși, cu trecutul, prezentul și viitorul nostru.
Steagul unei țări este simbolul cel mai viu, care unește în 3 culori milioane de frați, spunându-le că aparțin acelorași părinți, acelorași eroi, aceluiași pământ. Drapelul este patriotismul însuși, purtarea lui e semn de mândrie națională și apartenență la o cultură, la o istorie comună.

Drapelul este cerul pe care-l privim și pământul pe care-l călcăm, este speranța pe care-o simțim atunci când avem momente de cumpănă și încrederea pe care-o primim, este suflet din sufletul acestei Românii.

Vă doresc tuturor să aveți prețuire pentru steagul național și credință în ceea ce el reprezintă” (Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște)

Ceremonia dedicată Zilei Drapelului s-a încheiat cu înălțarea Drapelului în acordurile Imnului Național și defilarea Gărzii de Onoare.

leave a reply