Ziua Armatei Române, sărbătorită în fosta Cetate de Scaun a Țării Românești, la umbra bătrânului Turn al Chindiei

 

Ceremonial militar și religios dedicat sărbătoririi Zilei Armatei Române! S-a întâmplat la Târgoviște, într-un loc încărcat de istorie, printre ruinele Curții Domnești, la umbra Turnului Chindiei.

Manifestările dedicate Zilei Armatei Române au debutat la Cimitirul de Onoare Românesc, acolo unde s-au depus coroane de flori. Evenimentul a continuat la Curtea Domnească din Târgoviște, unde oficialitățile locale și județene au subliniat importanța Armatei Române pentru societatea românească și au transmis urări de bine tuturor cadrelor militare. Prin vocea prefectului județului, Antonel Jîjîie a transmis un mesaj militarilor dâmbovițeni premierul Viorica Dăncilă. De asemenea, alocuțiuni au rostit senatorul Titus Corlățean, vicepreședinte al Senatului României, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, președintele Consiliul Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea și senatorul Adrian Țuțuianu. Cu toții au vrut să fie alături, cu respect și recunoștiință, de forțele militare ale României, ale județului Dâmbovița, c are toto timpul s-au aflat la datorie a apăra patria și neamul românesc.

La manifestările solemne, organizate la Târgoviște, au participat vicepreședintele Senatului, senator Titus Corlățean, prefectul județului Antonel Jîjîie, subprefectul Florin Mureșan, parlamentarii Corneliu Stefan, Carmen Holban, Adrian Țuțuianu, președintele Consiliului Județean, Alexandru Oprea, vicepreședintele CJD, secretarul județului, Ivan Vasile Ivanoff, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, viceprimarii municipiului, Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, administratorul public al municipiului, Gabriel Boriga, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, oameni politici, cadre militare, veterani de război, alți reprezentanți ai administrației publice locale, directori ai instituțiilor subordonate Consiliului Județean Dâmbovița, cadre didactice, elevi și un public numeros.

La Complexul Național Muzeal Curtea Domnească a avut loc și un moment artistic susținut de corul de copii „Anastasis”, de la Catedrala Eroilor din Târgoviște. De asemenea, au fost acordate premii militarilor câștigători la concursurile organizate cu prilejul acestei zile. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea trupelor, dar și cu o expoziție de tehnică militară și armament.

*„La 25 octombrie 1944, ostașii români au redat Tării, eliberând de sub ocupația hitleristo-hortistă, orașele Carei și Satu-Mare. După eroica epopee a luptelor de la Păuliș, Iernut, Oarba de Mureș, Dealul Sângeorgiu, Cluj, Oradea și alte plaiuri de legendă ale Ardealului, în drumul glorios străbătut de Armata Română până la fruntarile patriei și dincolo de acestea, pentru eliberarea Ungariei și a Cehoslovaciei.

Această dată a fost stabilită ca Ziua Armatei României pentru a glorifica peste timpuri și aa duce un înălțător omagiu spiritului de sacrificiu și jertfei supreme ale soldatului român, care a contribuit hotărâtor la încheierea celei mai cumplite conflagrații mondiale. Iată de ce, 25 octombrie reprezintă un moment de pioasă aducere aminte pentru noi toți, cei care prețuim sacrificiul militarilor români.

În total, efortul de război a implicat dislocarea pe front a 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape  60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă.

Lor, eroilor căzuți și eroilor care au supraviețuit grelelor încercări prin care au trecut, le aducem omagiul nostru, la acest ceas aniversar. Armata Română știe să-și cinstească eroii, iar recunoștința noastră va fi veșnică.

Adresez, cu acest prilej, un cald și respectuos salut veteranilor de război, eroi în viață care ne aduc aminte că nimic nu se poate obține fără sacrificii. Păuliș. Oarba de Mureș și Carei sunt doar câteva dintre locurile de jertfă și glorie rămase în memoria colectivă a poporului român. Veteranii de război reușesc și astăzi să evoce momentele de mare cumpănă prin care au trecut pentru a îndeplini misiunea sacră de a elibera țara de sub ocupația străină. Noi, generațiile de astăzi, avem datoria morală de a rememora faptele de vitejie și de a aduce un pios omagiu celor care s-au jertfit pentru patrie și popor. Militarii noștri, cei acre astăzi își îndeplinesc misiunile în țară sau în cadrul coalițiilor ori a alianțelor internaționale, la cele mai înalte standarde, dovedesc că spiritul de sacrificiu este o trăsătură specifică a poporului român. Fie că sunt în teatrul de operații din Afganistan, Balcanii de Vest sau în noua misiune de pe continentul african, misiunea MINUSMA din Republica Mali, cei peste 1200 de militari aflați acum la datorie în afara țării rămân cei mai importanți ambasadori ai României în lume. Din păcate, 30 de militari ai Armatei Române au căzut la datorie în ultimii ani în aceste misiuni. Pe ei, alături de eroii din cele două conflagrații mondiale, nu-i vom uita niciodată. Flacăra candelei recunoștinței naționale nu se va stinge niciodată la icoanele care le veghează memoria. Suntem cu sufletul alături de familiile lor, ca și de cele ale militarilor răniți în aceste operațiuni, peste 200 în ultimii ani.

Celor aflați, la acest moment, în misiuni departe de țară, în teatrele de operații și în structurile militare aliate ori de tip coaliție, împlinind angajamentele asumate de România, le transmit recunoștința și aprecierea noastră și le doresc să se întoarcă acasă sănătoși la familii și la prieteni. Anul acesta am sărbătorit 15 ani de apartenență la cea mai importantă alianță politico-militară din lume, Alianța Nord-Atlantică, Armata României prezentându-se în fața națiunii drept una dintre cele mai profesioniste și de încredere instituții ale României, o structură care se bucură de aprecierea în rândul populației, capabilă să își îndeplinească misiunile oricând și oriunde este nevoie. Consomitent cu participarea consistentă la întărirea prezenței aliate în flancul estic, ca răspuns la amenințările de securitate din regiunea Mării Baltice și a Mării Negre, ne concentrăm în prezent pe implementarea noii capabilități de nivel corp de armată multinațional, un comandament de forțe terestre care, după operaționalizarea completă, va face ca arhitectura NATO de tip C2 (Comandă și Control) în regiune să fie una completă.

Astăzi, de ziua dumneavoastră, doresc să vă transmit, dragi militari ai Armatei României, în activitate, rezervă ori retragere, toată aprecierea noastră și întregul nostru respect.

Am afirmat mereu, și îmi mențin părerea, că cea mai de preț resursă a noastră este resursa umană, iar militarii noștri merită să se instruiască și să își îndeplinească misiunile în condiții optime, exploatând echipamente și tehnică de luptă performante, de ultimă generație.

În încheiere, doresc să mulțumesc familiilor militarilor noștri pentru răbdarea și înțelegerea de care dau dovadă. Viața de militar este una plină de greutăți și sacrificii, dar este o viață dedicată în integralitate și necondiționat națiunii, prin îndeplinirea unei misiuni sacre, aceea de a o apăra chiar prin sacrificiul suprem.

La mulți ani Armatei României și glorie eternă Eroilor Neamului!” (senator Titus Corlățean, vicepreședinte al Senatului României)

*„Majoritatea românilor sunt responsabilitatea statului. Dar pentru membrii Armatei Române lucrurile se inversează. Statul român este responsabilitatea dumneavoastră de zi cu zi. Și nu cred că există motiv mai puternic decât atât care să ne arata însemnătatea activității pe care o derulați. Pentru acest fapt, ziua de astăzi vă aparține. Și vă aparține la fel de mult cum vă aparțin anii de sacrificiu și zilele de luptă în care ați apărat și ați salvat România.

Sentimentul de apărare națională și siguranță pe care trebuie să-l simtă românii este datoria dumneavoastră. Liniștea și stabilitatea la granițele și în interiorul țării sunt părți ale muncii pe o faceți în numele Armatei Române. Asta vă face diferiți. Iar această diferență vă face demni să primiți omagiul pe care noi, toți cei prezenți, vi-l aducem, dar și omagiul pe care fiecare român vi-l aduce de ziua dumneavoastră. Pentru că, indiferent unde se află, românii vă sunt datori și vă recunosc, cu mare considerație, meritele.

Ei o știu și noi toți știm că patriotismul și destinul pe care l-ați ales v-a transformat în garantul României în lume. Deși apărați o țară, o istorie și milioane de vieți, paradoxul face ca dumneavoastră să nu aveți parte de garanții atunci când plecați în misiuni. Și acest lucru vă face, din nou, diferiți. Vă face eroi. Atât pentru o țară, cât și pentru sutele de familii care vă așteaptă acasă. Știu că vă lăsați o parte din suflet alături de cei dragi de fiecare dată când plecați să vă faceți datoria. Știu că atunci simțiți multă durere. Dar știu și că, în ciuda acestor sentimente care vă încearcă, plecați și cu dorința de a fi cei mai buni și de a tot ce e mai bun pentru români și România. Cred că este cea mai puternică dovadă de atașament pe care o poate arăta cineva față de idealul suprem de siguranță națională.

Vă spun că nu există mândrie mai mare pentru un popor și pentru acest lucru – aici, în România, sau oriunde vă veți afla în afara ei, veți fi eroi și nu doar acum sau în momentele de grea încercare pentru patrie, ci pentru totdeauna.

Nu putem decât să vă mulțumim în cel mai profund și sincer mod cu putință și să vă dorim multă sănătate și mult succes în ceea ce faceți pentru România! La mulți ani!” (Alexandru Oprea, președintele CJD)

*„Mai întâi de toate cred că trebuie să aducem un prinos de recunoștință și să cinstim memoria celor peste 900.000 de soldați ai Armatei Române, care și-au dat viața pentru eliberarea la 25 octombrie 1944 a ultimei brazde de pământ românesc, respectiv Satu-Mare și Carei. Are și o semnificație aparte, 25 octombrie era ziua regelui și Armata Română a ținut să-i cinstească ziua de naștere printr-un asemenea succes. În al doilea rând, cred că este momentul să aducem prinosul nostru de recunoștință și să cinstim memoria celor peste 30 militari români care au decedat în teatrele de operații, în timpul parteneriatului pentru pace și după integrarea noastră în NATO. Sunt oameni care au contribuit decisiv la integrarea noastră europeană și euro-atlantică. De asemenea, trebuie să transmitem salutul nostru celor peste 1200 de militari aflați în teatrele de operații din Irak, Afganistan, Africa și în alte zone de conflict. Eu contribuie în continuare la asigurarea prestigiului acestei națiuni.

Un salut aparte și recunoștința noastră pentru veteranii de război, și pentru cei care au participat la conflagrația mondială din al Doilea Război Mondial, dar și pentru cei care astăzi au dobândit acest statut de veteran de război, ca urmare a jertfei lor din teatrele de operații unde Armata Română a acționat alături de partenerii din NATO.

Pentru că la manifestare participă foarte mulți oameni politici, mă includ și pe mine aici, cred că trebuie să spunem lucruri care nu prea se spun la asemenea momente festive… Să ne întrebăm dacă noi, clasa politică, am făcut ce trebuia pentru Armate Română în acești 30 de ani de după 1990. Cred că este un moment în care toți ar trebui să ne gândim dacă ceea ce ne-am propus în urmă cu mai mulți ani s-a și întâmplat. Spre exemplu, Armata Română are transportoare blindate? Răspunsul este nu, pentru că cei care a condus Armata Română, cei care au avut sarcina de a dezvolta industria națională de apărare, nu au putut să rezolve acest lucru, cu consecințe și asupra dotării și participării noastre în teatrele de operație, dar și cu consecințe economice deosebite, inclusiv în județul Dâmbovița. Armata Română, la 2 ani după un tragic accident, nu are astăzi camioane de luptă. În al treilea rând, Armata Română nu are astăzi Corvete care sunt necesare pentru misiunile în Marea Neagră, ca pol de stabilitate pe flancul estic al NATO. Armata Română nu a primit elicopterele și avioanele de luptă necesare, nu are nici astăzi o pușcă de asalt la standarde NATO și nu s-a reușit, din păcate, îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale militarilor. Dacă adăugăm faptul că nu s-a reușit aproape nimic în ceea ce înseamnă dezvoltarea industriei naționale de apărare, cu consecințe pe termen mediu și lung asupra înzestrării Armatei Române, eu cred că acest bilanț trebuie să-l analizăm și prin prisma acestui subiect.

Închei cu urarea de La mulți ani pentru toți militarii Armatei Române, respectul și prețuirea mea și a celor pe care îi reprezint!” (senator Adrian Țuțuianu)

*„De fiecare dată când trebuie să vorbesc la o zi solemnă, cu o încărcătură istorică, reflexul este acela de a privi în trecut și de a lua aminte, de a citi ce s-a întâmplat în cartea de istorie a acestui popor și de a încerca să respir același aer cu înaintașii mei. Sentimentul este copleșitor… Imensitatea unui spirit dârz pare că te acoperă și te provoacă. Atât de roșii sunt literele de sânge care au scris pagină cu pagină și rând cu rând în cartea neamului încât toate evocările noastre de astăzi trebuie însoțite de cea mai curată umilință. Reperele unei țări sunt indestructibile și formează cartea de vizită a acesteia. Vă spun adesea că trecutul unui popor arată întotdeauna cum va fi viitorul. Dacă are rădăcini, poporul va avea mereu valori solide și principii corecte. Dacă are credință, poporul va avea mereu și speranță, iar dacă are eroi, poporul va ști că părinții lui sunt nemuritori. Armata poporului și biserica strămoșească sunt fundamentele identității noastre naționale. Armata este reflexia binelui și a curajului, a sacrificiului pentru interese care nu sunt personale, ci de neam, este provocarea fiecăruia dintre noi să învățăm cuvântul patriotism altfel decât mecanic. Armata ne obligă să fim cu luare aminte atunci când folosim cuvinte mari, pentru că ele nu pot fi demonetizate, nu ne lasă soldatul român în uniformă militară, nu ne lasă cartea de istorie.

La mulți ani, soldați români, rezerviști, veterani de război! La mulți ani, Armatei României!” (Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște)

leave a reply