Zile de foc pentru pompierii dâmbovițeni. Zeci de incendii de vegetație în 38 de localități. Apelul pompierilor și al prefectului județului

În ultimele trei zile, 64 de incendii de vegetație uscată s-au manifestat în județul Dâmbovița. Incendiile au avut loc în 38 de localități: Titu (5), Corbii Mari (3), Cornățelu (2), Conțești (4), Vișina (1), Gura Foii (1), Răzvad (5), Brezoaele (1), Odobești(1), Crângurile (4), Moreni(2), Bucșani (1), Raciu(2), Comișani (1), Moroeni (3), Văcărești (1), Cândești (1), Tătărani (2), Glodeni (2), Gura Ocniței (1), Uliești (1), Cojasca (1), Răcari (3), Niculești (1), Braniștea (2), Mătăsaru (1), Pucioasa (1), Finta (1), Doicești 1), Aninoasa (1), Văleni Dâmbovița (1), I.L. Caragiale (1), Petrești (1), Ocnița (1), Șotânga (1), Ludești (1), Bezdead (1), Târgoviște (1).

Pentru gestionarea eficientă a acestor arderi de vegetație uscată au fost mobilizați 279 de pompieri dâmbovițeni care au utilizat 68 de mijloace tehnice pentru stingerea a peste 145 hectare de teren. În sprijinul pompierilor au acționat, în unele situații, membrii ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență și personal silvic din cadrul Direcției Silvice Dâmbovița.

De asemenea, au fost efectuate 23 misiuni de recunoaștere în teren și de prevenire a incendiilor de vegetație uscată, în mai multe localități din județului Dâmbovița.

O intervenție de amploare a avut loc în localitatea Doicești unde au fost afectate de flăcări peste 35 hectare de teren. Pentru stingerea focului au acționat 20 de pompieri, 4 membri SVSU Doicești și 2 membri Romsilva, pe 4 laturi ale zonei incendiate pentru a opri focul să intre în pădurea de pin din apropiere.

În paralel, un alt incendiu, în care a fost incendiată o suprafață mare de teren, s-a manifestat în comuna Văleni Dâmbovița unde pompierii au acționat pentru stingerea a peste 29 hectare.

Acțiunea forțelor de intervenție a fost una foarte dificilă din cauza terenului greu accesibil și a vântului care și-a  schimbat direcția în mai multe rânduri, acesta a întreținut flăcările care puneau în pericol forțele de intervenție.

Pompierii dâmbovițeni, dar și prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, fac din nou apel la cetățeni să renunțe la curățarea terenurilor prin incendiere.

Statistica înregistrată la nivel național plasează județul nostru, din păcate, pe pe un loc fruntaș la numărul de incendii, produse de la începutul acestui an.

Alături de pompieri, polițiști și jandarmi, fac apel la respectarea câtorva reguli de bază, pentru a nu se ajunge la pierderi de vieți omenești.

Acțiunile iresponsabile de incendiere a vegetației uscate, la care recurg din ce în ce mai mulți cetățeni, pot genera blocaje grave în activitățile desfășurate de forțele de intervenție pentru salvarea vieții.

Pompierii sunt suprasolicitați pentru că, în ultima perioadă, trebuie să fie prezenți în mai multe locuri în același timp. În total, 279 de pompieri dâmbovițeni au acționat în teren pentru stingerea a peste 145 de hectare de vegetație uscată, incendiată de localnici la sfârșitul săptămânii trecute, în 32 de localități din județul Dâmbovița.

Instituția Prefectului Județul Dâmbovița vă aduce la cunoștință că aveţi obligaţia legală de a lua măsuri pentru prevenirea incendiilor de vegetaţie, atât în gospodăriile proprii, cât şi în afara acestora.

Nerespectarea normelor de prevenire și stingere a incendiilor constituie contravenție și se sancționează, potrivit prevederilor din Hotărârea nr. 537/2007 actualizată, cu amendă de la 1000 la 2500 lei, pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi.

Nu uitați! Doar printr-un comportament preventiv, vă protejaţi viaţa şi bunurile material!”  (Prefect, Claudia GILIA)

leave a reply