Virusul West Nile a făcut 13 victime, printre care și un dâmbovițean. Care sunt simptomele

13 cazuri mortale în România! Infecția cu virus West Nile a făcut 13 victime în rândul românilor, printre care și un dâmbovițean.

Cinci decese s-au înregistrat în Bucureşti, două în judeţul Olt, câte unul în judeţele Iaşi, Galaţi şi Covasna, Constanţa şi Dâmboviţa și cel mai recent caz, în ultima zi a lunii august, o femeie din județul Dolj.

Aceste date privesc perioada 2 mai până în data de 31 august, perioadă în care, la nivel național, au fost înregistrate per total 117 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile, număr din care fac parte și cele 13 decese.

Faţă de anul trecut, debutul perioadei de îmbolnăviri s-a produs cu 3 săptămâni mai devreme, iar specialiştii apreciază că ne apropiem de vârful epidemic din acest sezon, dar nu este vorba despre o epidemie, aşa cum a fost în anii 1996, 2010 şi 2016.

Vectorii implicaţi în transmiterea virusului West Nile în ţara noastră îi reprezintă mai multe specii de ţânţari răspândiţi atât în mediul urban cât şi în cel rural, iar condiţiile favorabile de dezvoltare a vectorilor sunt reprezentate de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea ţânţarilor, dar şi de deficienţele în aplicarea măsurilor de control şi a măsurilor de protecţie personală.

Ministerul Sănătăţii a recomandat autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile, iar Direcţiile de sănătate publică au sarcina de a verifica, până la sfârşitul sezonului, eficacitatea măsurilor aplicate. Specialiştii menţionează că infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.

În mod surprinzător, organismul uman răspunde diferit în urma contactarii virusului, în ceea ce privește simptomatologia. Specialiștii au identificat trei situații:

  1. Manifestarea de simptome severe – Meningită/Encefalită

Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală:

– febră puternică, dureri de cap, rigiditate la nivelul gâtului, stupoare (simptom ce apare de regulă în psihoze: deprimare, insensibilitate, amuțire), dezorientare, comă, tremor și convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, amorțeală și paralizie. Simptomele pot persistă pe perioada mai multor săptămâni, iar efectele neurologice pot fi permanente. Recuperarea este caracterizată de o perioadă lungă de convalescență și extenuare.

  1. Manifestarea de simptome moderate – Sindrom febril. Aproximativ 20% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile prezintă simptome de severitate moderată: febră, durere de cap, simptome gastrointestinale: stare de greață și vărsături, lipsa apetitului alimentar, diaree, dureri musculare și articulare, rareori limfadenopatie – inflamarea ganglionilor limfatici, urticarie la nivelul pieptului, stomacului sau spatelui. Simptomele se manifestă pe o perioada de 7-10 zile, deși slăbiciunea poate persistă până la câteva săptămâni, iar limfadenopatia până la 2 luni.
  2. Lipsa simptomelor – Infecție asimptomatică. Aproximativ 80% (4 din 5 persoane) infectate cu virusul nu prezintă nici un simptom.

 

leave a reply