Vești bune de la DGASPC și Consiliul Județean Dâmbovița! Toate centrele de zi și rezidențiale destinate adulților vor fi reabilitate și modernizate și vor fi înființate două noi servicii sociale de tip locuință maxim protejată.

Vești extraordinare pe final de an de la conducerea DGASPC Dâmbovița! În cadrul unei conferințe de presă, susținută alături de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, și de secretarul general al județului, Dan Popa, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița, Ionela Sandu, a anunțat că instituția a atras fonduri prin proiecte sociale și astfel a reușit, cu sprijinul administrației județene, să obțină finanțarea necesară pentru susținerea cheltuielilor de investitții și reparații capitale ale tuturor centrelor de zi și rezidențiale destinate adulților din județ, dar și pentru implemenatrea proiectului „O şansă la o nouă viaţă!”, proiect prin care vor fi înfiinţate două servicii sociale de tip locuință maxim protejată: Locuința maxim protejată Luca și Locuința maxim protejată Matei, care vor fi organizate şi dotate conform standardelor minime de calitate și vor funcționa în structura instituţiei.

„Din cele 37 servicii sociale de tip rezidențial și de zi care au obținut finanțarea la nivel  național, 16 sunt în subordinea DGASPC Dâmbovița. Acestea vor fi dotate cu echipamente moderne, astfel încât condițiile de găzduire și de recuperare pentru adulții cu dizabilități din sistemul de protecție socială să fie îmbunătățite substanțial. Sumele vor fi acordate în tranșe, de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială Dâmbovița, pe măsură ce sunt efectuate lucrările de investiții.

Valoarea asigurată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, conform Ordinului nr. 1037/28.06.2022, este de 787.060 lei, contribuția Consiliului Județean Dâmbovița fiind de 10% din totalul finanțării primite. De asemenea, instituția va asigura cheltuielile ulterioare de funcționare și de păstrare a destinației sociale a obiectivului pentru o perioadă de cel puțin 10 ani de la data semnării procesului verbal de recepție, la terminarea lucrărilor de investiții finanțate de Minister.

Vorbim despre un alt pas important pentru modernizarea serviciilor sociale. Imaginea de ”acasă” este mult mai aproapiată de peisajul de care suntem obișnuiți să ne bucurăm fiecare dintre noi.

De asemenea, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa, a obţinut finanţarea pentru Proiectul “O şansă la o nouă viaţă!”. Valoarea finanţării nerambursabile este de 1 404 370 lei, bani acordaţi de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, la care se adaugă contribuţia proprie, în valoare de 169 930 lei, asigurată de Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Prin acest proiect se urmăreşte dezinstituționalizarea persoanelor adulte cu dizabilități din centrele rezidențiale clasice și realizarea tranziției către alternative de tip familial, care promovează integrarea și participarea socială a acestora, prin dezvoltarea infrastructurii serviciilor sociale, oferite la nivelul județului Dâmbovița de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Prin acest proiect, vor fi înfiinţate două servicii sociale de tip locuință maxim protejată: Locuința maxim protejată Luca și Locuința maxim protejată Matei, care vor fi organizate şi dotate conform standardelor minime de calitate și vor funcționa în structura instituţiei.

Grupul țintă este reprezentat de 20 persoane adulte cu dizabilități instituționalizate, în prezent, în Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități Țuicani și Centrul de Îngrijire și Asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Țuicani. Fiecare locuință maxim protejată va fi compusă din 5 dormitoare cu o suprafață de minimum 12 m2, o cameră de zi, o bucătărie cu spaţiu destinat servirii mesei şi 3 băi.

Totodată, mai avem 4 proiecte depuse prin PNRR – Programul Național de Redresare și Reziliență, pentru reabilitarea/renovarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități. Prin acestea vom dota centrele de zi pentru adulți. La începutul anului 2023 vom afla dacă sunt aprobate”, a declarat Ionela Sandu, director DGASPC Dâmbovița.

„A fost un an foarte greu, un an cu multe provocări. Pe 3 ianuarie anul acesta am preluat Centrul de la Țuicani, un centru care de 12 ani trebuia să-l preluăm în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială. Anul acesta, Consiliul Județean Dâmbovița a acordat tot sprijinul necondiționat Direcției de Asistență Socială. Pentru cei care nu știu, DGASPC Dâmbovița este al doilea angajator după Spitalul Județean, din subordinea Consiliului Județean, ca număr de angajați, dar și ca activitate. Nu în ultimul rând, vom acorda tot sprijinul pentru 2023, deoarece vrem să ajutăm la implementarea tuturor proiectelor pe care această instituție și le-a propus. Nu în ultimul rând, vreau să felicit activitatea conducerii DGASPC , împreună cu echipa din cadrul DGASPC Dâmbovița”, a transmis președintele CJD, Corneliu Ștefan.

leave a reply