Unitatea de Primiri Urgențe și Ambulatoriul Spitalului Județean Târgoviște, extinse și dotate cu fonduri europene. Contractele de finanțare, semnate și parafate de ministrul Dezvoltării Regionale, conducerea ADR și Consiliul Județean

Astăzi, 27 martie 2019, viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene și Adrian Ionuț Gâdea, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, au efectuat o vizită oficială în județul Dâmbovița, ce a debutat la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște.

Aici a avut loc semnarea contractelor de finanțare pentru extinderea și dotarea atât a Ambulatoriului de specialitate din cadrul spitalului, cât și a Unității de Primiri Urgențe, proiecte depuse de Consiliul Județean Dâmbovița la Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia, în vederea extinderii și dotării acestora cu aparatură specifică.

La eveniment au participat: Daniel-Nicolae Comănescu – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Luciana Cristea și Alin Manole – vicepreședinții Consiliului Județean Dâmbovița, Liviu Mușat – directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, parlamentarii Corneliu Ștefan, Claudia Gilia și Carmen Holban, precum și politicieni locali, directori din cadrul Consiliului Județean Dâmbovița, consilieri județeni.

Primul dintre proiecte, în valoare totală de 10.842.794,01 lei, este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, și are ca obiectiv principal creșterea accesibilității serviciilor de sănătate. Lucrările realizarea unei extinderi a zonei de ambulatoriu existente în corpul Reumatologie și Recuperare Medicală. Acestea prevăd execuția unei construcții cu regimul de înălțime D+P+2E, noua construcție urmând a comunica cu clădirea Reumatologie și Recuperare Medicală pe latura nord-vestică a acesteia. Pavilionul de Recuperare are regimul de înălțime D+P+3E și este situat în zona colțului nord-vestic al incintei Spitalului Județean de Urgență Târgoviște. Amprenta la sol a construcției propuse va fi de 478,76 mp și se vor asigura și utilitățile necesare obiectivului de investiții și anume: energie electrică, gaze naturale, dar și alimentare cu apă și canalizare. Perioada de implementare a proiectului este de 60 de luni.

Cel de-al doilea proiect, „Reabilitarea, modernizarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște”, în valoare totală de 6.959.825,11 lei, este finanțat tot prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, și are ca obiectiv principal îmbunătățirea calității și a eficienței îngrijirii spitalicești de urgență. Lucrările propuse vizează extinderea Unității de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Corpului C20, în zona adiacentă Tronsoanelor B (Spital de Urgență) și E (Bloc Alimentar). De asemenea, vor fi achiziționate peste 40 de tipuri de echipamente medicale, dintre care cele mai importante sunt: aparat radiologie cu post fix de grafie, ecograf staționar cu 3 sonde sau defibrilator.

„Mulțumesc cadrelor medicale, medici, asistenți medicali, infirmieri, care în fiecare zi au grijă de fiecare dintre dâmbovițenii, dintre românii care au probleme de sănătate. Spitalul nostru din Târgoviște a beneficiat de-a lungul timpului de sprijin din partea Guvernului pentru modernizare, pentru extindere, pentru dotare cu echipamente, dar nu este suficient. Este nevoie în continuare de finanțare, în mod special pentru echipamente, dar și pentru ceea ce înseamnă spații adecvate pentru un tratament de calitate, pentru că în ceea ce privește calitatea, în afară de acest dotare, de aceste spații, de aceste modernizări, nu pot decât să-mi exprim încă o dată respectul și aprecierea față de calitatea actului medical pe care cadrele medicale îl oferă aici… Astăzi, județul Dâmbovița, respectiv Spitalul Județean va beneficia de sursă de finanțare din fonduri europene. (…) Ce înseamnă finanțarea?! Unitatea de Primiri Urgențe, în afară de spațiul existent în momentul de față, ca și suprafață, va crește cu încă 1078 de metri pătrați, numărul de paturi din UPU, care astăzi este de 11, va ajunge la 24, iar în plus vor fi dotări cu aparatură medicală nouă, de ultimă generație, respectiv se va achiziționa defibrilator, ecograf, un aparat de radiologie și aparate de ventilație. În ceea ce privește Ambulatoriul, față de spațiul existent, suprafața va crește cu aproape 500 de metri pătrați și de asemenea vor fi echipamente aferente cabinetelor care susțin tratamentele de care au nevoie pacienții. Sunt două contracte importante”, a declarat Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

„Sunt foarte bucuros să fiu la Târgoviște, să fiu în Dâmbovița și dacă ar fi să mă gândesc că doar după o lună și 5 zile de când am preluat ministerul am făcut o promisiune că voi veni foarte repede la Dâmbovița și mă bucur că m-am putut ține de cuvânt. Am venit cu foarte mare drag pentru că am auzit de atât de multe ori în ultima vreme că noi nu facem nimic pentru sistemul de sănătate. Vă rog din suflet să puneți în paranteze tot ceea ce spun politicienii și să aveți răbdarea să vă uitați după cifre, pentru că niciodată cifrele nu mint. (…) Când Rovana Plumb și colegii mei de la Dâmbovița mi-au lansat invitația de a veni aici, ca un ardelean serios, am decis să nu vin cu mâna goală, am venit cu contracte pe care le voi semna pentru dumneavoastră. Vă fac mărturisirea că mama mea a fost cadru medical o viață întreagă, a lucrat în spital, a lucrat și pe ambulanță și nu pot să fiu decât extrem de fericit că astăzi pot semna două contracte de finanțare pentru Unitatea de Primiri Urgențe și pentru Ambulatoriu, două investiții care sunt pentru cei care lucrează la UPU și Ambulatoriu, dar mai ales pentru toți cei care vor beneficia de condiții cu totul speciale.(…) Mă bucur că am putut să semnez un document prin care munca cadrelor medicale și sănătatea dâmbovițenilor va avea un mare plus. Și nu ne vom opri aici…”, a mărturisit vicepremierul Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

„Iată că la mai puțin de 5 ani de când am semnat, la vremea aceea, cel mai mare contract de finanțare pe sănătate, respectiv Spitalul Județean Dâmbovița, semnăm astăzi încă două contracte, poate la fel de importante, chiar dacă de valori mai mici… Este vorba pe de-o parte de Unitatea de Primiri Urgențe, un contract care se va întinde pe 54 de luni, perioadă în care se va merge pe două fronturi, pe extinderea UPU și pe dotarea acesteia așa încât să răspundă cât mai fidel nevoilor de sănătate din județul Dâmbovița. Valoarea proiectului este de aproape 7 milioane lei, contribuția CJD este de 136.000 lei, dar eu sunt convins că fiecare leu din acest contract va fi folosit la cea mai înaltă valoare așa încât calitatea actului medical să crească. În cel de-al doilea contract este vorba de Ambulatoriul spitalului, un contract care se întinde pe 60 de luni. Valoarea totală a proiectului este de aproape 11 milioane lei, iar proiectul își propune să extindă Ambulatoriul și să-l doteze cu aparatura necesară tratamentului pacienților în regim ambulatoriu”, a declarat directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat

„Vreau să precizez că cele două proiecte sunt imperios necesare spitalului nostru din contextul comun al preocupărilor noastre de creștere a calității actului medical, dar vine în contextul evidenței care s-a încetățenit în ultimii 2-3 ani de sprijin atât prin investiții în ceea ce privește sistemul de sănătate, dar și în spectrul care privește creșterile salariale care într-adevăr sunt mai importante pentru medici, mai moderate pentru celelalte categorii sociale, medical vorbind, dar dacă până acum 5-6 ani ele erau științifico-fantastice ele au devenit realitate. Dumnezeu să ne ajute să mai participăm la astfel de evenimente și aș mai avea un îndemn pentru societatea românească, să fim mai buni”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, dr. Claudiu Dumitrescu.

 

leave a reply