Primăria Moreni a ȋncheiat un protocol de colaborare pentru implementarea unui program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin. In cadrul acestuia, femeile între 24 şi 64 de ani din Moreni, ȋn special cele provenind din grupuri dezavantajate, au posibilitatea de a beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV. Testarea se desfăşoară ȋn cadrul proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament precoce (SCCUT), finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Capital Uman, desfăşurat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii De Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN). In cadrul acestui proiect sunt vizate peste 170.000 de femei din regiunea Sud-Muntenia, iar Moreni este primul oraş din Dȃmboviţa care semnează un astfel de protocol, urmȃnd să se alăture şi alte localităţi din judeţ.
„Incidența cancerului de col uterin poate fi redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivel populațional. Din păcate, ȋnsă, ȋn Romȃnia doar 17,6% dintre femei au efectuat un test Babeş-Papanicolau, faţă de peste 70% ȋn majoritatea ţărilor din UE. Acesta este şi motivul pentru care ţara noastră se află pe locul trei în rândul statelor membre în ceea ce privește incidența acestui tip de cancer, ȋn timp ce rata mortalităţii este de 4 ori mai mare. Prin proiectul SCUTT ne propunem prevenirea și stoparea bolii, încă din faze incipiente, ȋn special pentru femeile provenind din grupuri vulnerabile din Regiunea Sud-Muntenia”, a declarat Mihaela Geoană, Preşedintele Fundaţiei Renaşterea.
„Iniţiativa SCUTT este ȋn linie cu procuparea noastră permanentă pentru sănătatea locuitorilor din Moreni, astfel că am răspuns prompt invitaţiei de a ne alătura partenerilor din proiect. Statisticile cu privire la situaţia cancerelor feminine ne-au determinat să susţinem activităţile din cadrul proiectului şi să contribuim astfel la menținerea stării de sănătate şi la reducecerea îmbolnăvirilor în oraşul nostru”, spune Primar. ing. Dinu Constantin, Primăria Moreni.
Testele Babeş-Papanicolau şi HPV pot fi realizate ȋn centrele de recoltare ȋnscrise ȋn program, oricȃnd pe parcursul anului, sau ȋn unităţi mobile, ȋn cadrul unei caravane care va ajunge ȋn localitate ȋn perioada următoare. Persoanele interesate să se ȋnscrie ȋn program ȋl pot contacta pe coordonatorul judeţean al proiectului, Nicolae Iordache, la numărul de telefon 0721.555.591.
Detalii privind proiectul pot fi accesate şi pe site-ul dedicat potisaprevii.eu sau pe pagina de Facebook a Fundaţiei Renaşterea.
Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.