Teatrul Municipal „Tony Bulandra” din Târgoviște și managerul Mihai Constantin Ranin, premii și distincții internaționale de la instituții și companii de spectacole din Algeria și Coreea de Sud. Premierele și evenimentele organizate de instituția teatrală în primele luni ale anului. VIDEO

Astăzi, în Sala Oglinzilor, managerul Teatrului Municipal „Tony Bulandra”, Mihai Constantin Ranin, și noul director artistic și de evenimente al teatrului, Marinela Țepuș, au organizat prima conferință de presă din acest an pentru a face publicului cunoscute programele și proiectele culturale din această stagiune, până la organizarea Festivalului Artelor Spectacolului- BABEL F.A.S.T.

Managerul Mc Ranin a făcut un succint bilanț al schimburilor culturale pe care le-a avut teatrul cu importante instituții și companii de spectacole din străinătate, prezentând și prestigioasele premii internaționale obținute în 2022 de instituția teatrală târgovișteană, dar și distincții personale acordate de companii de spectacole din Algeria și Coreea de Sud, acesta primind, chiar în ziua de Crăciun, Marele Premiu la ”60th K-Theater Awards” Coreea de Sud pentru promovarea și contribuția unică la dezvoltarea artei teatrale.

În ceea ce privește stagiunea, primul eveniment organizat de teatrul târgoviștean în acest început de an este „Eminescu”, spectacol de poezie și muzică intrat deja în tradiția teatrului – aceea de a aduce un omagiu geniului poeziei românești –, care va avea loc duminica, 15 ianuarie, în Foaierul Teatrului, de la ora 19:00.

Actorii Antonia Ionescu Micu, Camelia Varga, Iulia Verdeș, Liviu Cheloiu, Mircea Silaghi, Florin Georgescu, Andrei Mărcuță, Alex Iezdimir și pianistul Alin Mîrzea îl vor celebra, împreună cu publicul târgoviștean, pe „Luceafărul poeziei românești”.

Un moment îndelung așteptat atât de conducerea teatrului, cât și de public este acela al (re)deschiderii Sălii Mari.

Primul spectacol care va fi programat în sala proaspăt renovată este „Împărăteasa Chinei” de Ruth Wolff, în regia lui Alexander Hausvater, decorurile: Alin Gavrilă, costumele: Mc Ranin, muzica: Nicu Alifantis, coregrafia: Galea Bobeicu, video design: Ionuț Gavrilă, light-design: Lucian Moga, asistent regie: Maria Nicola.

Din distribuție fac parte: Ada Navrot, Tache Florescu, Emanuel Bighe, Alex lezdemir, Sebastian Bălăşoiu, Iulia Verdes, Oana Marcu, Liviu Cheloiu şi Vestitorii: Delia Lazăr, Cristina Dumitra, Antonia Ionescu, Andrada Fuscas, Florin Georgescu, Andrei Mărcuță. Data premierei: 11 februarie 2023

Trupa târgovişteană nu e la prima întâlnire cu regizorul Alexander Hausvater; acesta a mai pus în scenă, la Teatrul „Tony Bulandra”, Femeile din Trahis, după Sofocle (2007) şi Balcanicele, după Jules Tasca, un adevărat eveniment local şi național la vremea respectivă (2015).

La Sala Studio vor avea loc premierele spectacolelor: „Război” de Lars Noren traducerea: Carmen Vioreanu, regia: Anda Drăgan, scenografia: Mc Ranin universul sonor: Octavian Şarament. În distribuție: Andreea Tănase, Radu Câmpean, Alexandra Stroe, Andrei Mărcuță, Oana Marcu și „Căpcăunii”, după Roald Dahl, scenariul și regia: Irina Niculescu, traducerea și adaptarea: Carmen Stanciu, scenografia: Vlad Tănase, muzica: John Lewandowski; în distribuție: Corneliu Jipa, Cristina Dumitra, Mihai Bălăceanu, Ana-Maria Cucuta (primele reprezentații au avut loc la sfârşitul anului 2022)

În zilele de joi, 26 ianuarie, vineri, 27 ianuarie și sâmbătă 28 ianuarie 2023, va avea loc premiera spectacolului „Echilibru fragil”, după texte de Jean Genet şi după alte scrieri din literatura franceză, o nouă versiune a unei coproducții regizate inițial de către François Jacob. Textul va fi interpretat în limbile română, engleză şi franceză de către actorul Mircea Silaghi, care semnează și traducerea, și regia acestei variante de spectacol.

Până la BABEL F.A.S.T, vor mai fi montate și alte două producții scenice:

”Oreste” de Euripide, traducerea: Claudiu Sfirschi-Lăudat, regia: Yiannis Paraskevopoulos (Grecia).

Spectacolul va face parte dintr-un amplu program dedicat dramaturgiei antice, (re)interpretată cu mijloace contemporane. Cu acest proiect se au în vedere participări la festivaluri de dramaturgie antică, schimburi culturale cu teatre din străinătate, care au menirea de a spori prestigiul şi imaginea teatrului. Regizorul grec a mai avut colaborări în România (Teatrul Național “Marin Sorescu”, Craiova, ARCUB, Teatrul “Nottara, București), iar producțiile sale s-au bucurat de un real succes. Este preocupat de textele clasice, cărora le dă o interpretare actuală. Premiera: 15 aprilie 2023, la Sala Mare

”Sfârşit de partidă” de Samuel Beckett, traducerea: Ștefana Pop, regia: Mihai Măniuțiu. Premiera: 30 aprilie 2023, la Sala Mare

De asemenea, potrivit Marinelei Țepuș, noul director artistic și de evenimente al Teatrului Municipal „Tony Bulandra”, vor fi reluate/ refăcute spectacole de succes, care nu au putut fi jucate în ultimii ani fie din cauza pandemiei, fie din cauza renovării Sălii Mari.

leave a reply