Târgoviștea are de astăzi 30 de puncte cu trotinete electrice care pot fi folosite contra cost, intrând pe lista orașelor din România și Europa în care se pot închiria aceste mijloace de transport ecologice

Municipiul Târgoviște intră, de astăzi, pe lista orașelor din România și din Europa în care este funcțional serviciul de închiriere trotinete electrice – Lime, furnizorul inovator de mobilitate urbană, continuă extinderea națională.

Locuitorii și turiștii din Târgoviște se bucură începând de astăzi de 220 de trotinetele electrice Lime, care stau la dispoziția lor pentru a-i ajuta să se deplaseze prin oraș, într-un mod rapid, ușor și sustenabil.

Trotinetele sunt disponibile în 30 de puncte din municipiul reședință de județ. Trotinetele ating o viteză maximă de 25 km/h, sunt foarte ușor de utilizat și pot fi închiriate cu 0,60 lei/minut.

Pentru informații despre serviciul oferit, tarife, identificarea prin GPS a trotinetelor în zona în care te afli, precum  și pentru utilizarea efectivă a acestor vehicule, trebuie să descarcați aplicația „Lime – Deplasaţi-vă oricând”, disponibilă în Google Play sau App Store.

„Ne aflăm într-o perioadă dominată de restricții și de tot felul de sancțiuni, vrem prin această activitate să facem ceva care ține de normalitate. Începând de astăzi, în municipiul Târgoviște vom avea aceste trotinete electrice, ca mijloc alternativ de deplasare. Este vorba despre 220 de trotinete electrice care vor fi plasate în 30 de puncte din municipiul Târgoviște și care vor asigura o deplasare ecologică, o deplasare facilă și cred eu destul de agreabilă și rapidă în municipiul Târgoviște. Este vorba despre un concept dezvoltat și în alte orașe. (…) Vreau să-i sfătuiesc pe cei care vor să utilizeze aceste trotinete să citească foarte bine Ordonanța 195, regulamentul de aplicare, cu privire la circulația pe drumurile publice a acestui tip de vehicule. Trebuie să precizăm că viteza este limitată la 25 de km/oră, se poate circula pe pistele de biciclete, se poate circula pe partea carosabilă, acolo unde nu sunt piste de biciclete, pe zonele unde viteza maximă este de 50 de km/oră. Prin urmare, nu se pot folosi în afara localității. Mai precizăm că toate aceste trotinete sunt urmărite prin GPS, există o aplicație, se numește Lime, care este și firma care implementează acest proiect. Prin această aplicație poți să rezervi trotineta, poți să vezi unde este, poți să plătești. (…) Este vorba despre o activitate derulată exclusiv de către Lime. Noi am pus numai la dispoziție, contra unei sume de bani, domeniu public, în vederea utilizării acestor trotinete. Sperăm ca aceste trotinete să fie bine primite de târgovișteni și să fie utilizate de un număr tot mai mare”, a declarat primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.

„Ne bucurăm să ne aflăm aici, începând de astăzi suntem și în Târgoviște. Lime este liderul mondial la nivel de micromobilitate și avem prezență în orașe mari precum Paris, Berlin, Londra. Astăzi îl lansăm și în Târgoviște, ca proces de extindere națională pentru că Lime vrea să fie o soluție națională în România. Am început în București, am continuat în orașe precum Constanța și astăzi suntem la peste două milioane de curse în România. Așadar, este automat natural să ne dorim să ne extindem și aici am găsit o administrație foarte deschisă la genul acesta de soluții alternative și cred că este un moment foarte potrivit. Într-adevăr, trăim într-un context în care distanțarea socială este importantă și aceasta este o soluție nu doar ecologică, care asigură distanțare socială și, mai important decât orice, asigură o reducere a traficului. Am lansat inițial o flotă de 220 trotinete, promisiunea noastră este că vom lansa tot timpul o flotă pentru cerere. Este un exemplu foarte bun în care privatul vine și completează publicul și ne asumăm acest angajament, ar fi o soluție completă, nu doar de agrement, dar mai mult decât atât, ne dorim să fim o soluție alternativă și la trafic. Am observat în București, în urma unui studiu de piață, că lumea alege aceste trotinete, în pofida mașinii și astfel se reduce automat traficul. Este foarte simplu de folosit cu aplicația Lime instalată pe telefon, care îți arată unde este trotineta, ce nivel de baterie are, o poți debloca, o poți folosi și poți închide cursa tot prin această aplicație. Vom face educație și prin aplicație  de respectare a regulilor de circulație. Mai mult decât atât, administrația a asigurat și un regulament la nivel de parcare care este foarte flexibil. Important este să se parcheze pe trotuar, fără a împiedica traficul pietonal, cu evitarea de exemplu a trecerilor de pietoni, aspect care este reglementat printr-un sistem de amenzi pe care cumva îl împărțim cu utilizatorii, în sensul că utilizatorii sunt la rândul lor responsabili și noi, ca operatori, suntem responsabili să observăm care este plasamentul și să eliminăm situațiile neplăcute de trafic. Acest lucru îl vom face cu autoritățile locale. Prețul este de 60 de bani pe minut. O să facem și abonamente în curând”, a declarat Luca Mateescu, general manager Lime România

CUM FUNCȚIONEAZĂ
De deblocat o trotinetă este extrem de simplu. O găsești pe cea mai apropiată pe harta aplicației, ajungi la ea, scanezi codul QR de pe ghidon, ridici cricul și pleci. Nu trebuie să fii cu ochii pe ea și-o poți lăsa în fața locurilor în care ai treabă. Doar ai grijă s-o blochezi, pentru că altfel tu plătești pentru timpul cât ești conectat la ea.
Ai opțiunile Pause Ride sau Finish. N-ai nevoie de cablu antifurt ca la bicicletă, ci doar s-o parchezi fără să-i încurce pe pietoni și să lași cricul.
– deschideți aplicația pentru a găsi pe hartă un vehicul Lime-S (trotinetă electrică), un vehicul Lime-E (bicicletă cu asistență electrică) sau o bicicletă LimeBike;
– deblocați vehiculul prin scanarea codului QR sau introducerea ID-ului;
– porniți la drum și bucurați-vă de o cursă sănătoasă și avantajoasă până la destinație;
– după ce ați ajuns, parcați și blocați vehiculul în siguranță în afara căilor de acces pentru pietoni.

Folosiți Lime ca să:
– faceți naveta dimineața sau seara;
– vă plimbați cu prietenii;
– ajungeți la stațiile de transport în public;
– mergeți la cursuri;
– cunoașteți orașul;
– călătoriți și să participați în grupuri de turiști;
– ieșiți în oraș;
– explorați orașul;
– vă puteți deplasa atunci când mașina sau bicicleta este în service;
– vă distrați ori de câte ori aveți puțin timp liber ca să ieșiți în oraș!
Este bine de știut că fiecare trotinetă este dotată cu GPS și pot fi localizate imediat în caz de furt.
Pentru a putea folosi o trotinetă Lime-S, trebuie să respectați următoarele reguli și condiții:
– Copiii de cel puțin 14 ani au nevoie de cască de protecție
– Verificați frânele înainte de deplasare
– Respectați regulile de circulație
– Dețineți un permis de conducere sau carte de identitate valabile
– Un utilizator per vehicul Lime(fără pasageri)
– Nu circulați cu trotineta dacă vă aflați sub influența băuturilor alcoolice
– Fiți prudent(ă) și nu vă grăbiți când vă deplasați noaptea.
– Niciodată nu trimiteți mesaje și nu efectuați apeluri când vă deplasați
– În orice moment, fiți atent(ă) la mașini, biciclete și pietoni.
– Când folosiți trotineta, o folosiți pe propria răspundere. Rețineți că pot exista reglementări locale specifice pe care trebuie să le respectați. Consultați aplicația Lime pentru mai multe detalii.

leave a reply