Târgoviște. Ședință festivă, cu momente emoționante și semnificații istorice

Ședința festivă a Consiliului Local Târgoviște a reprezentat de departe cel mai important și mai emoționant eveniment din cadrul „Zilelor Cetății 2018”. După ce au participat la slujba de la catedrala Mitropolitană din sfânta zi a Nașterii Maicii Domnului, dar și la procesiunea tradițională cu ocazia acestei mari sărbători creștine, conducerea Primăriei Târgoviște, consilierii locali, ÎPS Nifon, și invitații, parlamentari, miniștri, secretari de stat, conducerea CJD, conducerea Prefecturii Dâmbovița, oficialități din țară și din străinătate și un număr important de reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviște, s-au oprit în Sala Tronului de la Curtea Domnească pentru a participa la întrunirea festivă în cadrul căreia, pentru prima dată în istoria municipiului, municipalitatea a conferit Titlul de „Cetățean de Onoare” unui număr de 15 veterani de război, din primul război mondial, care au mers pe câmul de luptă și au dat dovadă de devotament și spirit de sacrificiu faţă de valorile naţionale.

La ședință au rostit alocuțiuni primarul municipiului Târgoviște, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, vicepreședintele Senat, Adrian Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Daniel Comănescu, dar și primarului orașului bulgăresc Târgoviște.

„Zilele Cetății înseamnă mai mult decât un eveniment festiv, o petrecere în aer liber. Înseamnă bucuria sinceră a unei comunități întregi, spiritul pozitiv pe care îl degajă aceste ziduri istorice, cu trecutul lor uriaș în temeiul căruia ne bucurăm de acest prezent. Înseamnă prietenie fără frontiere clasice și, cumva, regăsirea tuturor. Este, dacă vreți, însuflețirea acelui concept la care eu, personal, țin foarte mult: Târgoviștea, ca o Casă!

Cred că insistența pe această simbolistică nu trebuie slăbită, cu atât mai mult cu cât suntem într-un an de maximă responsabilitate istorică. Centenarul Marii Uniri ne obligă la conștientizarea unor răspunsuri pe care suntem datori să le dăm înaintașilor. Dacă, atunci, principiile unității de neam, integrității teritoriale și suveranității naționale au răzbit și au rupt orice despărțire interioară de orice fel, politică, socială, cu atât mai mult ar fi păcat să nu onorăm și noi acel moment istoric uriaș. O mică parte de recunoștință pe care o putem aduce este, în acest context, onorul aduc tuturor veteranilor de război târgovișteni, din al doile război mondial, oameni care, asemenea celor de la 1918, au mers pe câmpul de luptă cu trupul și spiritul și au adus sacrificiu acelorași idealuri. Acordarea titlurilor de „Cetășean de Onoare” acestor oameni incredibili nu face decât să așeze pe drumul firesc și corect părticica noastră de constribuție la Centenar. Le mulțumesc colegilor mei pentru că au înțeles această propunere a mea și au fost de acord. Le mulțumesc tuturor celor din Primăria Târgoviște, le mulțumesc partenerilor noștri, reprezentanților instituțiilor județene și așa mai departe. Dar, dincolo de toți, le mulțumesc târgoviștenilor care dau viață acestui oraș. Pentru ei suntem datori să muncim în continuare cu aceeași seriozitate și să continuăm transformarea în bine a municipiului- reședință. Vă salut cu respect pe toți și spun încă o dată „La mulți ani, Târgoviște și târgovișteni, oriunde v-ați afla!” (Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște)

„Este o sărbătoare de suflet a tuturor târgoviștenilor. Sărbătoarea aceasta este veche, este meritul celor care după 1990 au revenit la tradiția noastră istorică și au înțeles că reunirea comunității într-o zi cu totul specială, Nașterea Maicii Domnului, reprezintă o opțiune corectă și una care să refacă sentimentul de apartenență la aceiași comunitate. Îl felicit pe domnul primar pentru faptul că acordă Titlul de „Cetățean de Onoare” unor oameni care s-au luptat pentru această țară. Uităm prea ușor că nu departe de aici, în 1916, au murit primii oameni în războiul care a geneta România Mare. Uităm foarte ușor că pe la Moroieni și Pietroșița sau în apropiere, pe culoarul Rucăr- Bran, au intrat primii soldați români care au mers în sprijinul fraților din Transilvania. Sunt locuri de memorie istorică, sunt locuri unde s-a vărsat sânge pentru România Mare de astăzi. (…) Avem obligația să menșinem acest stat mare, unitar și, dacă putem, să-l reîntregim. Îl felicit pe domnul primar și pentru că a invitat aici reprezentanții unor comunități importante din țară, cu un rol important în istoria națională: Suceava, Iași, Constanța, Blaj, Câmpulung Muscel. Sunt locuri în care s-a scris istorie. Iar faptul că ne regăsim împreună aici este important pentru că dacă în 1918 clasa politică românească a avut înțelepciunea să fructifice un moment istoric special, din păcate 100 de ani îi sărbătorim într-un climat de dezbinare… (…) Târgoviște are un trecut important, are prezent, dar trebuie să-i conferim un viitor cu totul special și este datoria noastră să lucrăm pentru acest viitor. Urez tuturor târgoviștenilor „La mulți ani”! Și de la Târgoviște, urez tuturor românilor „La mulți ani”! Trăiască România Mare! Trăiască Târgoviștea noastră de-a pururi!” (Adrian Țuțuianu, vicepreședintele Senatului României)

„Este și un bun moment pentru a ne aminti că a trecut aproape un sfert de veac de la prima aniversare a fostei capitale a Țării Românești, iar vechea cetate de scaun își păstrează unicitatea istorică și culturală, continuând să impresioneze miile de turiști care, an de an, sunt fascinați de farmecul său valah. Suntem norocoși și recunoscători pentru faptul că avem prilejul să aducem cinste la peste 600 de ani de existență a acestor meleaguri, definitorii pentru un teritoriu care mai bine de 300 de ani a fost inima acestei patrii. Sunt ani încărcați de eroism, sacrificiu, voință nemărginită și personalități marcante, așa cum este cazul zecilor de voievozi care au făcut posibil ca orașul Târgoviște să devină, astăzi, un punct de referință pe harta culturală și istorică a României. Important este că încet, dar sigur, Târgoviștea începe să devină atractivă și din punct de vedere economic. Pornind de la așezări tradiționale, Târgoviștea a devenit cel mai important târg medieval european, iar astăzi are puterea de a deveni un punct de interes și pentru investitorii străini. Așa cum probabil deja știți, compania ARCTIC urmează să inaugureze, lângă orașul Târgoviște, la Ulmi, cel mai mare hub de producție pentru aparatele de uz casnic din Europa Centrală și de Est. Alături de ARCTIC, există și 4-5 furnizori de produse componente pentru ARCTIC, care urmează să deschidă fabrici în apropierea orașului nostru. Nu trebuie să uităm, că, cel mai probabil, la finalul anului viitor, târgoviștenii vor avea și un centru comercial la Târgoviște. Însă, indiferent de vremuri, zilele Cetății Târgoviște au cea mai mare putere de a demonstra că, fiind sistem de convergență între civilizații, orașul a trecut peste ani cu același farmec arhitectural de excepție cu care Cetatea De Scaun surprinde și în prezent. Nu există dubiu privind valoarea acestui teritoriu încărcat de amintirea unui trecut glorios, iar acest lucru îl face neprețuit acum, dar și în viitor. Salut, cu acest prilej, toți târgovișteni, toți dâmbovițenii și vă doresc, încă o dată, zile frumoase de sărbătoare! La mulți ani, Târgoviște!” (Daniel Comănescu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița)

 

 

leave a reply