Astăzi, la Primăria Târgoviște a avut loc un eveniment extrem de important pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale din municipiu. În prezența ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a directorului ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat, a parlamentarilor Corneliu Ștefan, Claudia Gilia, Carmen Holban, Oana Vlăducă, a subprefectului județului, Florina Mureșan, a conducerii Inspectoratului Școlar Județean, a rectorului Universității „Valahia”, a viceprimarilor municipiului, consilieri locali și județeni, politicieni locali și nu numai, primarul municipiului, Cristian Stan a semnat unul dintre cele mai importante contracte cu finanțare europeană pe linie educațională. Este vorba de proiectul care privește extinderea, reabilitarea, modernizarea și echiparea Școlii Gimnaziale „Matei Basarab”, proiect în valoare de peste 22 milioane lei.
Proiectul va avea, ca și durată de execuție 31 de luni, și are în vedere reabilitarea corpului existent, completarea unității de învățământ cu funcțiunile necesare prin extinderea cu 3 module/corpuri de clădire (laboratoare, sală multifuncțională, after-school), extindere cu un corp de clădire cu regim de înălțime Parter înalt – Sala de sport-teren/suprafață de joc, extindere cu un corp de clădire cu regim de înălțime Parter (vestiare aferente sălii de sport), amenajarea terenului exterior de sport, sistematizare, spații verzi și împrejmuire, dotări didactice pentru studiu teoretic; Dotări gospodărești + PSI, dotări și echipament sportiv pentru sala de sport și terenul exterior, echipament audio-video, echipament IT și software, materiale didactice, mobilier, dotări pentru atelierul mecanic, elevator pentru transportul pe scări.
„Am reușit să punem la punct un proiect deosebit, care este foarte importat pentru infrastructura educațională a municipiului Târgoviște, cel mai mare pe această zonă implementat la nivelul municipiului vreodată. Aș mai menționa faptul că acest program care se adresează unităților de învățământ este unul fără precedent, avem proiecte cu surse de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală, bani de la Guvern, dar și prin fonduri europene. Sper ca lucrările să se desfășoare așa cum trebuie, sper ca și constructorii să înțeleagă faptul că este foarte important pentru comunitățile locale și pentru administrațiile locale ca aceste lucrări să se desfășoare în condiții cât mai bune. (…) Ca și valoare, este cel mai mare proiect accesat de administrația locală târgovișteană pe fonduri europene pe ceea ce înseamnă unitate de învățământ. Este un proiect finanțat prin POR 2014-2020, Axa prioritară 10- îmbunătățirea infrastructurii educaționale. Valoarea proiectului este de 22.223.977,79 lei, cu o contribuție a beneficiarului la cheltuieli eligibile de numai 446.701,94 lei, ceea ce face ca acest proiect să fie unul deosebit de util pentru municipalitatea târgovișteană și cu costuri foarte mici. Finanțarea europeană reprezintă cea mai ieftină și cea mai eficientă modalitate de finanțare a investițiilor publice”, a precizat primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.
„Adresez felicitări tuturor celor prezenți, și nu numai, pentru modul în care administrează și gestionează fondurile europene în scopul dezvoltării comunităților locale pe care le administrează și pe care le reprezintă. Concret, în momentul de față, la nivelul județului Dâmbovița, împreună cu cele patru contracte semnate în prezența noastră, județul are 2827 de contracte de finanțare semnate cu o sumă totală de 1 miliard 450 milioane de lei, din care, s-au făcut deja plăți către beneficiari în valoare de 466 milioane de lei. Ceea ce doresc să subliniez este faptul că, în primul rând, sistemul de gestiune și control, care respectă toate regulamentele și criteriile impuse de către Uniunea Europeană, este respectat. Contez pe sprijinul fiecăruia dintre dumneavoastră și îmi doresc ca în continuare să putem să dezvoltăm atât județul nostru cât și România, având în vedere faptul că o contribuție însemnată la creșterea economică o are utilizarea acestor fonduri europene. Practic, 65% din investițiile care se fac la nivel național sunt finanțate din fonduri externe nerambursabile. Vă felicit încă o dată, vă mulțumesc, vă rog să contați pe sprijinul nostru pentru că, din 2017, nu am făcut altceva decât să simplificăm procedurile astfel încât respectând în același timp regulile europene, să putem să facilităm accesul la acest tip de finanțare. Tot timpul trebuie să ne gândim la construcție, iar construcția înseamnă bunăstare”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.
„Venim de fiecare dată cu plăcere, cu bucurie în județul Dâmbovița, unul din județele care a făcut din rezolvarea problemelor în comunități, prin absorbția de fonduri europene, un mod de a acționa continuu. Până în momentul de față, la nivelul administrației județului Dâmbovița, incluzând aici toate unitățile administrativ teritoriale, s-au depus aproape 90 de aplicații care totalizează aproape 1,3 miliarde lei. Toate axele din Programul Operațional Regional sunt populate cu proiecte din județul Dâmbovița, fie că vorbim de administrația locală, fie că vorbim de administrația județeană, fie că vorbim de infrastructură de educație, de infrastructură socială, problematica infrastructurii de transport, patrimoniu istoric și cultural… Este foarte important ca proiectele să demareze cât mai repede, comunitățile au nevoie să vadă aceste proiecte realizate și sunt convins că acest lucru nu va întârzia să se întâmple în județ, inclusiv în proiectele pe care astăzi le-am semnat”, a subliniat directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat.