Târgoviște. Manifestări solemne dedicate împlinirii a 175 de ani de la înființarea artileriei moderne române

Ofițerii de armă Artilerie și Rachete Terestre din Garnizoana Târgoviște vă invită să fiți alături la aniversare a 175 de ani de la înființarea artileriei moderne române.

Ca toate armele din compunerea armatei României, artileria modernă își are propria ei zi de naștere și istorie. Astfel, la 10 noiembrie 2018 militarii Armatei Române aniversează 175 de ani de la înființarea artileriei moderne române.

In anul 1843 la 10 noiembrie în Țara Românească prin Porunca Domnească a domnitorului Gheorghe Bibescu s-a legiferat înființarea primei baterii de artilerie (4 tunuri) și încadrarea acesteia cu ofițeri, subofițeri și trupa necesară. Această zi reprezintă pentru artileriștii români data memorabilă care marchează, din punct de vedere istoric, îngemănarea unor vechi și frumoase tradiții, privind folosirea gurilor de foc de către oștile romăne conduse de marii voievozi și strategi militari precum Vlad Dracul, Iancu de Hunedoara, Stefan cel Mare, Ioan Vodă, Mihai Viteazul, cu începutul unui proces evolutiv pe multiple planuri, în strânsă concordanță cu dezvoltarea României moderne și a tinerei sale armate.

Pe măsura constituirii şi afirmării artileriei ca armă de sine stătătoare, artileriştii români, preluând tradiţia de la primele arme, şi-au asociat un patron spiritual care să-i călăuzească şi să le asigure protecţia divină. Prin Înaltul Decret nr. 1.343 din 17 aprilie 1931 s-a stabilit ca toate unităţile militare ale armatei aparţinând aceleiaşi arme să aibă acelaşi patron spiritual. Artileriei i-a fost asociată Sfânta Muceniţă Varvara (ziua calendaristică 4 decembrie). Din 1948, odată cu desfiinţarea clerului militar, ziua artileriei a devenit data de 10 noiembrie.

Înaintea primului război mondial, armata română dispunea de 294 de baterii de artilerie. Constituirea subunităţilor şi unităţilor de artilerie a continuat chiar şi pe timpul desfăşurării războiului, astfel că la sfârşitul anului 1919, armata română dispunea de 381 de baterii de artilerie cu 1.840 de guri de foc cu diferite calibre şi destinaţii. La două decenii după primul război mondial, în armata română existau 53 de regimente de artilerie şi 10 divizioane independente.

Ca urmare a pierderilor materiale mari suferite pe timpul celui de-al doilea război mondial şi a faptului că, la terminarea acestuia, unele baterii dotate cu material artileristic performant au fost confiscate şi trimise în U.R.S.S., statul român a fost nevoit să ia măsuri pentru remedierea deficitului de artilerie. În anii 1956-1965, artileria a fost dotată cu armament nou. Au fost sporite şi diversificate mijloacele antitanc în cadrul tuturor eşaloanelor. Au intrat în dotare, alături de autotunurile şi tunurile existente, aruncătoarele de grenade antitanc şi rachetele antitanc dirijate.

Direcţiile strategice de înzestrare ale artileriei române, pe lângă cele pe termen scurt şi mediu, astăzi sunt trasate până la orizontul anului 2020 şi într-o perspectivă mai îndrăzneață, până în anul 2030.

Acum, la scurgerea celor 175 de ani de la legiferarea înființării primei baterii de artilerie, gândurile tuturor artileriștilor tereștrii, activi sau în rezervă, se îndreaptă cu admirație și veșnică recunoștință spre cei care prin munca lor neobosita, prin inteligența și capacitatea organizatorică au contribuit la făurirea și modernizarea armei pe care o aniversam.

În Garnizoana Târgovişte, la iniţiativa unui grup de ofiţeri de artilerie în rezervă uniți în jurul fostului comandant al garnizoanei Târgovişte, col. art. (r) dr. Romică CERNAT, această zi dedicată artileriei moderne a fost celebrată astăzi, 9 noiembrie, prin depuneri de coroane și jerbe de flori la la Cimitirul de Onoare Românesc din incinta U.M. 01402 (Teiș), oficirea unei slujbe de pomenire a răposaților artilerişti tereştri, la Biserica Militară a Garnizoanei Târgovişte, dar și prin organziarea unui simpozion cu tema ,,Artileria Română Modernă la 175 de ani de existenţă”, ce a avut loc în Sala oglinzilor a Cercului Militar Târgoviște.

leave a reply