„TANDEM CROMATIC IV”, expoziție de pictură a artiștilor plastici Diana Matias Popovici și Rafael Francisc Matias la Galeria de Artă din foaierul Cinematografului Independența din Târgoviște. O explozie de culoare, sensibilitate, iubire…. viață.

Ana Maria Popescu 05/08/2022 0
„TANDEM CROMATIC IV”, expoziție de pictură a artiștilor plastici Diana Matias Popovici și Rafael Francisc Matias la Galeria de Artă din foaierul Cinematografului Independența din Târgoviște. O explozie de culoare, sensibilitate, iubire…. viață.

În Tandem, în viața de cuplu și în carieră, Diana Matis Popovici și Rafael Francisc Matias au venit astăzi tocmai de la Timișoara pentru a petrece o după-amiază de excepție alături de iubitorii de artă și frumos din municipiul Târgoviște.

Cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgoviște și al Teatrului Municipal „Tony Bulandra”, cei doi artiști plastici și-au expus lucrările la Galeria de Artă din foaierul Cinematografului Independența și au invitat târgoviștenii și nu numai la o „incursiune în arheologia imaginii”- TANDEM CROMATIC IV- o expoziție plină de culoare, un adevărat spectacol vizual care exprimă, printr-un mod abstract, sensibilitate, iubire…. viață.

Argumentul expoziției Tandem cromatic constă în faptul că cei doi artişti şi-au unit destinele de viață și de carieră, pornind pe un drum comun în care formulează, cu sinceritate, o artă a stărilor sufletești, a unui univers micro/macro.

La o primă privire a expoziției, lucrările par a exprima un discurs unic, însă analizate atent, cele două demersuri sunt diferite în ritmuri, contraste, gestualitate, prin care cei doi creatori îşi devoalează cele mai intime sentimente mediate de un bogat limbaj plastic. (Diana Roman, Critic de artă)

Diana Matias Popovici a absolvit facultatea de Arte Plastice, secţia grafică a Universității de Vest din Timişoara, în 2006, iar apoi un masterat cu aceeaşi specializare, în 2008. A deschis șase expoziții personale în Timişoara, Deva şi Bucureşti şi a participat la numeroase expoziții de grup în ţară şi peste granite.

Rafael Francisc Matias a absolvit Facultatea de Arte Plastice şi Decorative din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, secţia pedagogia artei, în 2005, iar după aceea a urmat studiile masterale, în cadrul aceleaşi universităţi. Rafael Francisc Matias a deschis până în prezent douăsprezece expoziţii personale, toate în zona Banatului, la Timişoara, Reşiţa, Lugoj şi Deva, a expus într-un număr semnificativ de expoziții colective din România şi de pe alte meleaguri, a participat la numeroase tabere de creație. Bogata activitate artistică i-a fost răsplătită cu câteva distincţii şi premii importante, printre care se numără Premiul „Gabriel Popa” la Salonul Anual al Artelor Vizuale (Muzeul de Artă Timişoara, 2019) şi Premiul „Corneliu Antim” la Bienala Internaţională de Artă Contemporană „Ion Andreescu” de la Buzău, în 2020.

La deschiderea vernisajului expoziției, cei doi artiști plastici au fost însoțiți și de cei doi copii, care s-au bucurat alături de părinții lor de căldura și ospitalitatea cu care au fost primiți la Târgoviște. Tânăra familie de artiști au mărturisit că sunt plăcut impresionați de ceea ce au găsit la Târgoviște, oameni ospitalieri, iubitori și cunoscători de artă, dar și un oraș frumos, curat, care respiră istorie la fiecare pas.

„Mulțumesc tuturor celor care au venit la deschiderea vernisajului expoziției noastre. Nu mă așteptam să fie atât de multă lume… Am mai avut expoziții în alte orașe din țară în această perioadă și nu ne-am bucurat de prezența multor oameni. Am mai fost acum 6 ani la Târgoviște, la Bienala de Artă „Gheorghe Petrașcu” și ne-am bucurat să revenim. Vreau să mulțumesc celor care ne-au sprijinit, organizatorilor, suntem foarte mulțumiți și încântați de tot ce am văzut aici. Mi-a plăcut și orașul, este unul curat și frumos. Ceea ce am propus noi în această expoziție este un univers cromatic, am adunat lucrări din mai multe expoziții pentru că am vrut să vadă lumea mai multe etape din activitatea noastră, din ceea ce am făcut până acum. Tema centrală ce caracterizează pictura noastră o reprezintă cifra trei… Trilogia existenței: naşterea, viața, moartea. Picturile mai fac parte și din „Trilogia memoriei”, un fel de jurnal vizual care exprimă stări, sentimente sau chiar momente din amintirile noastre.

Sper ca lucrările noastre să vă bucure și să vă încânte și ochii și sufletul, să vă ofere o stare de bine pentru că la urma urmei, din punctul meu de vedere, pictura este o stare de spirit și asta încercăm noi să oferim oamenilor, energie și bucurie”, a transmis cu emoție astăzi artistul plastic Rafael Francisc Matias.

Expoziția „TANDEM CROMATIC IV” va putea fi vizitată începând de vineri, 05 august 2022, până duminică, 04 septembrie 2022, la Galeria de Artă din foaierul Cinematografului „Independența”.

Leave A Response »