„Suveranismul economic înseamnă patriotism”. Deputatul Radu Popa: Lecții de acest gen oferă Franța, Spania, Portugalia și Grecia

Comentariile deputatului PSD de Dâmbovița, Radu Popa, la informația potrivit căreia Comisia Europeană a propus Planul european de reducere a cererii de gaze, care vizează diminuarea cu 15%, până în primăvara viitoare, a folosirii gazelor în Europa, dar mai ales faptul că parlamentarul a vorbit deschis despre oportunitățile României în acest context au stârnit reacții.

Opinia deputatului social democrat, potrivit căreia „suveranismul economic” înseamnă „patriotism” nu este, se pare, pe placul unora.

„Zilele trecute am vorbit despre suveranism. Imediat, voci importante din spațiul public mi-au dat mesaje și m-au atenționat că ies din linia europeană a discursului. Serios?! a întrebat curiozitatea mea, total nedumerită. Dar ceea ce afirmă liderii marii Franțe prin impunerea termenului «suveranitate» în denumirea ministerului francez al Agriculturii – Ministere de l’Agriculture et de la Souveraineté alimentaire – apoi la cel al Economiei-Ministere de l’Économie, des Finances et de la Souveraineté industrielle et numérique-nu este, de fapt, o asumare strategică a conceptului de suvernamism?

Oare poziția Spaniei – a patra economie a UE – a Portugaliei și a Greciei, care aseară au anunțat că resping propunerea Comisiei Europene argumentându-și dezacordul prin faptul că «propunerea Bruxelles-ului nu avantajează industriile noastre; nu ni se poate cere să facem un sacrificiu despre care nici măcar nu ni s-a cerut o părere» nu sunt poziții în interiorul conceptului de suveranitate? Nu asistăm aici la o lecție de patriotism economic? Dacă pot ei, atunci e timpul să învățăm si noi”, a fost replica parlamentarului dâmbovițean.

Planul Comisiei Europene – care vizează toți consumatorii casnici, comerciali, non-casnici și industriali de la nivelul țărilor Uniunii Europene – a fost inițial respins de Spania, însă mai multe țări, prin reprezentanții lor, susțin că nu vor fi de acord cu el. Comisia își bazează cererea pe articolul 122 din Tratatul de funcționare a Uniunii Europene și propune un nou regulament al Consiliului privind măsurile coordonate de reducerea cererii de gaze. Asta oferă Comisiei UE posibilitatea de a declara o alertă, la nivelul întregii Uniuni, pentru securitatea aprovizionării cu gaze, impunând o reducere obligatorie a cererii de gaze pentru toate statele membre ale Uniunii.

În contextul crizei gazului rusesc, deputatul Radu Popa a arătat că „România poate contribui la coșul de gaze al UE atât cu cele 2,4 miliarde de metri cub de gaz pe care eu estimez că le va înmagazina până în noiembrie, plus cele 0,5-aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze estimaţi a fi extrași din zăcămintele Ana şi Doina, dar cel mai mult poate contribui cu productia internă de circa 11 miliarde de mc.

Această capacitate a României de a produce 11 mld mc/an îi conferă acum o poziție strategică pe care nu avem voie să o lăsăm insuficient exploatată”.

leave a reply