”Sunteți de acord…?” Problema maidanezilor poate fi rezolvată doar cu sprijinul comunității

Subiectul ”maidanezi” a încins spiritele în România până la un nivel periculos. Așa-ziși iubitori de animale și ONG-uri dubioase, care câștigă, de fapt, bani grei de pe urma maidanezilor, se opun cu ferocitate soluțiilor radicale, perfect aplicabile în țări cu o mult mai solidă experiență democratică și care, de decenii bune, au rezolvat problema câinilor fără stăpân. Dar, cum  dezbaterea temei este în plină desfășurare iar implicațiile emoționale nu pot fi ignorate de nimeni dintre aceia care ajung să ocupe funcții ca urmare a votului popular, este greu de crezut că vor fi primari care vor lua decizi radicale fără să aibă suportul – sau, cel puțin, acordul tacit al populației

Nici Târgoviștea nu poate face excepție de la regulă. Chiar dacă primarul Boriga este cunoscut pentru poziția sa intransigentă față de câinii periculoși, o decizie radicală nu poate fi luată din cel puțin două motive: mai întâi, cadrul legislativ în vigoare nu permite o astfel de abordare. Mai apoi, ca primar, trebuie să țină cont și de voința majorității cetățenilor, chiar dacă, eliminând latura emoțională, eutanasierea maidanezilor ar fi cea mai bună soluție pentru oraș.

De aceea, problema maidanezilor nu este deloc simplă, Gabriel Boriga pare să fi găsit găsit o soluţie solomonică, care să mulţumească pe toată lumea. În cazul promulgării Legii care permite autorităţilor locale să eutanasieze câinii din adăposturi, care nu au fost adoptaţi în 14 zile, primarul Târgoviştei va uza de posibilitatea oferită de noua Lege doar după consultarea cetăţenilor. Ținând cont de dificultățile financiare, un referendum este exclus, însă consultarea cetăţenilor se va face printr-o acţiune de voluntariat.

Întrebarea va fi „Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără stăpân, dacă în termen de 14 zile nu sunt adoptaţi din adăposturile speciale?” Întrebarea va avea variante de răspuns DA sau NU.

În funcție de voința majorității, primăria va lua decizia ca, după 14 zile, câinii neadoptați să fie eutanasiaţi sau eliberați pe străzi, în locul de unde au fost ridicaţi.

  • cum adică? să decizi respectarea unei legi prin sondare?
    republica de la ploieşti, coane iancule!
    vezi’ţi de recurs, primare, şi nu mai instiga lumea la prostii, instruieşte’o! 🙁
    dacă-ţi dau ăştia cu executare crezi că mai apuci să aplici legea ce-o veni?
    politichie, tată, PR, tot o PRişniţă!

leave a reply