Administrația municipală a organizat, ieri, o ședință de lucru cu toți cei implicați în proiectele de reabilitare a școlilor și liceelor târgoviștene, cu finanțare europeană.
Au participat primarul, viceprimarii, city manager-ul, directorii unităților școlare, reprezentanți ai constructorilor, proiectanților și diriginți de șantiere.
Ședința convocată de primarul Boriga a fost una de analiză a stadiului execuţiei lucrărilor, cu doar ceva mai mult de o lună înainte de începerea unui nou an şcolar. În urmă cu trei luni, la o întâlnire similară, primarul municipiului le ceruse onstructorilor să urgenteze lucrările, astfel încât la 15 septembrie anul şcolar să debuteze fără probleme, chiar dacă nu toate proiectele de modernizare vor putea fi finalizate, fiind în diferite stadii de execuție.
Dacă în urmă cu trei luni nota generală era de optimism, alimentat de declarațiile constructorilor, de data aceasta problemele întâmpinate au ținut capul de afiș. Altfel spus, a devenit evident că nu toate investiţiile vor fi finalizate în termen, astfel că 15 septembrie va prinde unele şcoli tot în şantier. Majoritatea problemelor ivite țin de erorile de proiectare sau de soluțiile tehnice inaplicabile în cazurile concrete enunțate, dublate de erori ale constructorilor.
Una peste alta, la mulkte unități de învățământ care au beneficiat de fonduri europene pentru modernizare, lucrările sunt încă departe de finalizare, în parte și din pricină că lucrările au început târziu și au termene de finalizrae 2014. Spre exemplu, la Colegiul Naţional Ienăchiţă Văcărescu stadiul execuției este de doar 15%, lucrările debutând foarte târziu (martie 2013) din cauza contestațiilor. La Liceul Voievodul Mircea lucrările sunt executate în proporție de 60%, iar la Colegiul Naţional Constantin Cantacuzino, 70%. Şcoala Coresi se poate lăuda cu un procent de 85%, ceea ce înseamnă că lucrările vor fi gata pană 15 septembrie. Anul şcolar va debuta, însă, cu mobilierul vechi, întrucât achiziţia celui nou mai durează. O situați foarte bună se înregistrează la Liceul Nicolae Ciorănescu, unde nu vor fi probleme la debutul anului şcolar. De asemenea, la Şcoala Smaranda Gheorghiu stadiul lucrărilor se aproprie de 70%, iar sălile de clasă vor fi gata la 15 septembrie. La Liceul Petru Cercel lucrările sunt executate în proporție de 100%, fiind de executat doar mici corecții/reparații. Şantierul va fi închis înainte de 15 septembrie.
Concluzia întâlnirii ar fi aceea că nereglile, chiar dacă (în general) minore, sunt de natură a creea reale probleme atât constructorilor, cât și beneficiarilor, dar că trebuie remediate din mers și nu sunt de natură a pune în pericol finalitatea proiectelor.