Senatorul Titus Corlățean, replică la anunțul PNL că rupe o așa zisă alianță cu PSD în Dâmbovița: „Scâncetele de acest gen nu ajută la nimic, ba generează o uriașă impotență politică”

Acuzațiile și alegațiile președintelui PNL Dâmbovița, Virgil Guran, prin care a anunțat că „nu mai există o alianță între PNL și PSD la Dâmbovița”, nu au rămas fără o replică din partea prim-vicepreședintelui PSD Dâmbovița, senator Titus Corlățean, care a declarat toate aceste declarații „de război” ale liderului liberalilor nu sunt altceva decât un scâncet politic care denotă „slăbiciune și neputință, o impotență clară, de natură politică”.

În același timp, pentru a lămuri pe deplin lucrurile, senatorul Titus Corlățean, om de Drept, printre altele, s-a oferit să vină în sprijinul liderului PNL Dâmbovița, oferind consultanță gratuită, manuale, cursuri universitare, pentru a-l face să înțeleagă diferența dintre alianțe și coaliții și că la Dâmbovița nu poate fi „ruptă” o alianță care nu a existat între PNL și PSD.

„Cred că alianțele trebuie reconfigurate în interiorul PNL, cu primarii proprii , cu miniștrii proprii, acolo cred că este o problemă. (…) Noi, cei din PSD, avem de făcut treabă… Avem în România nevoie de stabilitate, avem nevoie de parteneri, dar de parteneri serioși, altfel pierdem timpul”, a transmis prim-vicepreședintele PSD Dâmbovița, senator Titus Corlățean.

„Poziția politică exprimată de PNL Dâmbovița, declarații publice care au generat un fel de mică furtună într-un foarte mic pahar de apă, de culoare galbenă și foarte mic sau tot mai mic acest pahar. Aceste declarații ale PNL la Dâmbovița ne-au apărut mai degrabă ca un scâncet, politic bineînțeles, care denotă și slăbiciune și mai degrabă neputință, deci într-un cuvânt, o impotență clară, de natură politică, evident, nu voi îndrăzni să mă raportez la alte tipuri de criterii. În mod inevitabil pentru noi, ca social democrați, acest scâncet politic ne-a generat un gram emoțional de simpatie și chiar, aș spune, compasiune. Facem aceste comentarii la început de an în ideea de a ajuta, în ideea de a da o mână de ajutor celor care, la nivel național, sunt parteneri de coaliție în guvernare și este o modalitate elegantă de ai introduce în seamă. Nu am folosit cuvântul mai puțin elegant de ai băga în seamă, dar am făcut acest lucru pentru că simțim nevoia să ajutăm atunci când vedem o entitate politică ceva mai slabă, e nevoie de un pic de solidaritate pentru că suntem în coaliție la nivel național, nu din alte considerente.

Acum, chestiunea asta însă îmi permite să exprim public o critică aspră la adresa președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, domnului Corneliu Ștefan, al nostru coleg, pentru faptul că a fost excesiv de generos, politic și administrativ, în acești ani, pentru faptul că a fost un om de cuvânt și că și-a respectat cuvântul dat acum 3 ani când a preluat mandatul la Consiliul Județean, spunând foarte clar „nu voi împărții acest județ în roșii și în galbeni, nu voi împărții pe criterii politice, așa cum liberalii au făcut-o ani de zile la nivel național și au făcut-o în județele în care au condus și că voi acorda același respect comunităților locale, nu politicienilor, populiștilor, politrucilor, ci comunităților locale, în nevoia de dezvoltare”. Acesta este motivul pentru care domnia sa a fost, împreuna cu echipa de la CJD, cu sprijinul nostru al tuturor, foarte riguros și scrupulos, ținând cont de criterii, în alocarea resurselor bugetare pentru dezvoltarea comunităților locale, indiferent de culoarea politică a celor care conduc, administrativ și politic, aceste comunități locale.

Sincer, mi-am rupt un minut din muncă din aceste zile, nu mai mult, pentru a citi un pic din cele spuse de PNL la Dâmbovița, am văzut jocuri de cuvinte, spectaculoase aparent, legate de bătaie de joc, legate de chestiuni privind ruperi de alianțe, care nu au existat de altfel, legate de tot felul de înflorituri de natură politică, ca și limbaj. Dacă e să se rupă ceva, sugestia mea către PNL Dâmbovița este să se rupă alianța cu ministrul Finanțelor, care este al PNL, între PNL Dâmbovița și propriul său ministru al Finanțelor, pentru că această cotă de 6% este gestionată în proiecția bugetară și în economia de funcționare de acolo, Ministerul Finanțelor gestionează toate aspectele astea. Dacă ar fi să se rupă vreo alianță poate nu ar fi deloc lipsit de inspirație să se rupă alianța cu ministrul Educației, pentru toate lucrurile care s-au întâmplat și se întâmplă în clipa de față, cu non-bugetele alocate, și pentru transportul gratuit și pentru, iată, încă o frână de mână trasă în creșterea salariilor profesorilor debutanți, așa cum este angajamentul politic al coaliției, pentru că Ministerul Educație și ministrul Educației nu pune în practică aceste angajamente.

Pe de altă parte, ca om de Drept, între altele, simt nevoia să ofer consultanță absolut gratuită… Sunt disponibil să pun la dispoziție manuale, cursuri universitare de instituții politice, funcționarea partidelor politice, drept electoral, pot chiar să pun la dispoziție cel de-al doilea, alături de primul, să spunem, prima monografie, extraordinară de altfel, de Constituție comentată, adnotată a profesorului Muraru și Simione Tănăsescu, ar putea ajuta conducerea PNL să înțeleagă terminologia politică, juridică și constituțională a ceea ce înseamnă de fapt o alianță, care aici nu a existat… Că sunt tot felul de alianțe, și politice, și electorale, unele înregistrate la Tribunal, altele neînregistrate, se pot desface, nu se pot desface foarte simplu… Coalițiile sui generis sunt cu totul altceva. Aici la Dâmbovița nu am avut alianță, a fost la un moment dat o formulă de coaliție în Consiliul Județean. Dar, trebuie să vă spun un lucru, atunci când primarii, toți, stau la aceiași masă și discută cu conducerea Consiliului Județean, și psd-iști și pnl-iști, și se pun de acord și discută, în condițiile în care bugetul alocat de acolo, de la Ministerul Finanțelor PNL, de unde frustrarea aia într-un pahar de apă gol?!

Deci, cred că alianțele trebuie reconfigurate în interiorul PNL, cu primarii proprii , cu miniștrii proprii, acolo cred că este o problemă. Eu nu aș dori să mă extind în comentariul meu, decât să spun, spre final, că PSD rămâne, prin reprezentanții săi la nivel de vâr, președinte al Consiliului Județean, primar al municipiului, membrii Parlamentului, cei care conduc administrațiile locale, rămâne concentrat pe agenda cetățeanului, cea care este cu adevărat importantă. Avem de făcut treabă… Dacă avem parteneri, sunt bineveniți la chestiunea asta, altfel scâncetele de acest gen nu ajută la nimic, ci dimpotrivă, generează o uriașă imagine de impotență politică. Noi avem în România nevoie de stabilitate, avem nevoie de parteneri, dar de parteneri serioși, altfel pierdem timpul”, a declarat senatorul Titus Corlățean.

leave a reply