Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, prezent la ceremoniile oficiale organizate la Cercul Militar Național din București cu ocazia Zilei Imnului Național al României

29 iulie, zi importantă pentru români, România marcând la această dată Ziua Imnului național. Potrivit articolului 12 din Constituția României, Imnul de stat, alături de Drapelul tricolor, Stema și Sigiliul țării, reprezintă un simbol fundamental al identității naționale.
Oficial, istoria Imnului național începe pe 29 iulie 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. După citirea noii Constituții, câțiva tineri conduși de Anton Pann au cântat pentru prima oară imnul Revoluției pașoptiste ,,Deșteaptă-te, române!”,
pe versurile poemului patriotic ,,Un răsunet”, scris de Andrei Mureșanu. Potrivit altor surse documentare, imnul a fost cântat pentru prima dată la Brașov, versurile lui Andrei Mureșanu fiind potrivite pe melodia lui George Ucenescu, cantor la biserica Sf. Nicolae din Scheii Brașovului și student al lui Anton Pann.
În acea perioadă, Andrei Mureşanu (1816-1863) se afla la Braşov, fiind profesor la Colegiul Latino – German din localitate şi redactor la suplimentul literar „Foaie pentru minte, inimă şi literatură” al periodicului românesc „Gazeta Transilvaniei”. Aici va fi publicat textul, în numărul 25 din 21 iunie 1848, după prima parte a Proclamaţiei de la Izlaz. Muzica imnului a fost atribuită oficial lui Anton Pann (1798-1854).
De atunci, ,,Deșteaptă-te, române!”, a însoțit poporul român îmbărbătându-l în cele mai grele momente ale existenței sale ca stat: Războiul de Independență din 1877, Primul Război Mondial (1914-1918) și cel de-al Doilea Război Mondial

după Revoluția din 1989, ,,Deșteaptă-te, române!” a devenit, firesc, imnul naţional al României, prin Decretul-lege nr. 40 publicat în Monitorul Oficial al României nr. 15 din 25 ianuarie 1990. Această prevedere este menţionată şi în Constituţia României din 1991.

Prin votul Senatului României, Legea nr. 99/1998 a statuat ca ziua de 29 iulie să devină Ziua Imnului Naţional.

„Am marcat azi cu bucurie și respect, în cadrul ceremoniilor oficiale organizate la Cercul Militar Național din București, Ziua Imnului Național al României- “Deșteaptă-te române”

Ziua imnului naţional a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi de 29 iulie, dată la care, în anul 1848, «Deşteaptă-te române!» a fost cântat pentru prima dată oficial în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, va fi «marcată de către autorităţile publice şi de către celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne».

Versurile imnului naţional aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848.

Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică. După alte surse documentare, Gheorghe Ucenescu, unul din discipolii lui Anton Pann, ar fi fost cel care ar fi intonat pentru prima oară, la cererea lui Andrei Mureșanu, melodia pentru care acesta din urmă ar fi scris «Un răsunet»… Personal, cred că cel mai bine plasat să ne ajute să distingem peste ani adevărul este domnul Vasile Oltean, filolog, muzeograf, profesor și teolog, pe scurt Directorul Muzeului «Prima școală românească» din Șcheii Brașovului, un om pe care îl cunosc de mulți ani și îl respect pentru dragostea, spiritul și abnegația puse în slujba comorilor culturale găzduite de muzeul de la Brașov, aflat în incinta Bisericii Sfântul Nicolae, acolo unde, de altfel, se află și mormântul marelui diplomat român, Nicolae Titulescu.

La mulți ani, români, cu ocazia Zilei Imnului Național al României!”, a transmis senatorul Titus Corlățean.

leave a reply