Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, a participat la Convenția pentru consolidarea Inițiativei Central-Europene (ICE) desfășurată la Trieste, în Italia.

Președintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlățean, prezent la Convenția cu componență parlamentară și guvernamentală pentru consolidarea Inițiativei Central-Europene (ICE) desfășurată la Trieste, în Italia. Structura de cooperare regională a apărut în 1989, în contextul prăbușirii blocului comunist din Europa Centrală și de Est.

„Organizația include azi cu titlu de membru deplin 9 state membre UE (Bulgaria, Cehia, Croația, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria) și alte 7 non-UE, care au statut de candidat la Uniunea Europeană, respectiv Albania, Bosnia și Herțegovina, Republica Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia și Ucraina.

Scopurile principale ale Organizației sunt cooperarea regională în plan politic, economic etc, proiecte concrete regionale finanțate, dar și susținerea extinderii UE în regiunea ICE cu statele candidate la Uniune.

Am luat cuvântul în numele României și am avut numeroase contacte bilaterale cu celelalte delegații, la loc de frunte delegațiile Italiei și Republicii Moldova, și cu secretarul general ICE. Mi s-a confirmat că rolul României în regiune, dacă facem cu știință ceea ce avem de făcut, începând cu dimensiunea politică, și nu numai, este unul important, influent și respectat”, a transmis senatorul Titus Corlățean.

La finalul reuniunii ICE de la Trieste, senatorul Titus Corlățean nu a ratat ocazia de a vizita un loc faimos („în sensul trist cel mai profund”) din piața centrală a orașului- Piazza dell’ Unita d’Italia.

Pe pavajul pieței este amplasată o placă comemorativă de metal care marchează locul discursului public pronunțat de Mussolini la 18 septembrie 1938, prin care a proclamat “legile rasiale antisemite”.

„Discursul, pronunțat în fața a zeci de mii de oameni care au umplut piața, marca nu doar “diferențele rasiale”, ci și “superioritatea” rasială față de evrei și avea să prefigureze, în consonanță cu regimul nazist german al lui Hitler și al altor regimuri care au rezonat cu acestea (din păcate și în țară noastră) o pagină neagră în istoria umanității, care s-a numit Holocaust.

Am simțit nevoia să fac această postare pentru că în ultimii ani am remarcat tot mai des în spațiul public (nu doar în cel virtual), inclusiv în Parlament, discursuri și atitudini antisemite care m-au șocat și pe care nu le-am crezut posibile în România secolului XXI. Așa cum a fost de altfel cazul unor dezbateri din anii trecuți la Senat, în care reprezentanți ai unui partid de opoziție au confundat pozițiile patriotic-naționaliste pe care le tot proclamă cu poziții net antisemite.

Cred că este necesar un semnal de avertizare publică pentru cetățenii raționali ai acestei țări și în special pentru cei tineri, mai ales în perspectiva multiplelor alegeri din aceste an, în care, în mod predictibil, vor auzi acest gen de mesaje nedisimulat rasiale, ambalate evident în discursuri “înălțătoare” patriotice. Poziții antisemite pe care eu, cel puțin, simt nevoia să le resping ferm, așa cum am făcut personal și de la microfonul Senatului României.

Din păcate, unii oameni, inclusiv concetățeni de-ai noștri, nu au învățat nimic din istoria dureroasă a Umanității și de aceea este datoria noastră să nu rămânem pasivi”, a transmis parlamentarul.

leave a reply