Senatorul PSD de Dâmbovița, Titus Corlățean, dezvăluiri și acuzații dure: „Ministerul Afacerilor Externe interzice sărbătorirea centenarului Tratatului de la Trianon. Nepromulgarea legii de către Klaus Iohannis, rezultatul vizitei Ministrului de Externe al Ungariei, la București”

Aniversarea Centenarului Tratatului de Trianon în România, sabotat de Ministerul Afacerilor Externe! Acuzația aparține senatorului PSD de Dâmbovița, Titus Corlățean, care, în cadrul emisiunii „Piața Ideilor”, moderată de Radu Popa, a declarat că MAE a interzis organizarea oricăror manifestări de aniversare a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon.

Senatorul PSD de Dâmbovița este inițiatorul legii care declară data de 4 iunie ziua Tratatului de la Trianon în România, aceasta fiind o dată esențială în evoluția statului român și contemporan românesc. De asemenea, senatorul Titus Corlățean susține că această lege, care încă nu a fost promulgată de președintele țării, deși mai este doar o zi până la aniversarea centenarului, era necesară inclusiv pentru marcarea la nivelul tinerei generații a unei simbolistici naționale.

Titus Corlățean a declarat că, în urmă cu două zile, Ministerul Afacerilor Externe, a dat o directivă către toate reprezentanțele diplomatice și ale Institutului Cultural Român (ICR) prin care le cere să anuleze orice dezbatere sau manifestare dedicată zilei Tratatului de la Trianon.

Senatorul PSD de Dâmbovița susține că cel care a semnat ordinul operativ din partea Ministerului Afacerilor Externe este persoana care se ocupă în mod oficial, din partea ministerului, de relația cu Institutul Cultural Român.

Mai mult decât atât, revoltat de situație, senatorul Corlățean a mai declarat că nepromulgarea legii adoptate de Parlament de către președintele Klaus Iohannis este rezultatul vizitei Ministrului de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, la București.

„Forţe politice, începând cu Jobbik şi Fidesz, au determinat şi adoptarea, în 2010, în Ungaria, a două legi, una privind «comemorarea» a așa-zisei tragedii a naţiunii maghiare prin Tratatul de la Trianon şi a doua lege privind acordarea, pe baze etnice, a cetăţeniei ungare etnicilor maghiari care trăiesc în alte state. Dacă vocea statului român rămâne tăcută în planul relaţiilor internaţionale, există riscul de a se auzi numai teoria cealaltă.

Este o zi foarte importantă 4 iunie, deoarece a fost recunoscută internaţional frontiera dintre Ungaria şi România şi actul extraordinar de la 1 Decembrie 1918, care a marcat unirea Transilvaniei cu România, a dobândit recunoaştere internaţională odată cu încheierea Tratatului de pace de la Trianon. Acest tratat a însemnat şi recunoaşterea drepturilor politice şi civile ale românilor care constituiau o populaţie majoritară în Transilvaniei”, a declarat senatorul PSD de Dâmbovița, Titus Corlăţean.

 

leave a reply