Senatorul Pro România, Adrian Țuțuianu, despre tripla semnificație a zilei de 9 Mai pentru poporul român

9 Mai are pentru poporului român o triplă semnificaţie. Pe lângă Ziua Independenţei proclamată în 1877, românii sărbătoresc Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945, dar şi Ziua Europei.

În urmă cu 132 de ani, pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, iar  Independenţa României a fost câştigată cu jertfa a zeci de mii de ostaşi.

Pe 9 Mai 1945, românii au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin și astfel a luat sfârşit cel de-al II-lea Război Mondial pe continentul european.

Pe 9 Mai este sărbătorită şi Ziua Europei, această zi fiind aleasă de Consiliul European de la Milano în 1985.

Despre semnificația zilei de 9 Mai a vorbit și senatorul Pro România, Adrian Țuțuianu:

„Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare” (Kogălniceanu)

Pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara lui 1877, armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independența României a fost obținută cu sacrificiul și jertfa a peste 10.000 de ostaşi.

La 9 mai 1945, capitula cel de-al treilea Reich, luând astfel sfârşit cel de-al II-lea Război Mondial pe continentul european. Victoria Coaliției Națiunilor Unite!

„Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice…. Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie” (Robert Schuman).
La 9 mai 1950, ministrul de Externe al Franței propunea Germaniei, dar şi altor state, să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii. Pe 18 aprilie 1951, şase state – Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda – au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunităţile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului. Ulterior, cele şase state au decis să edifice o comunitate economică, bazată pe libera circulaţie a bunurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor şi, în 1957, prin Tratatul de la Roma, au înfiinţat Comunitatea Economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi.

Un gând de recunoștință înaintea tuturor celor care au făcut posibile aceste fapte. Curajul și viziunea lor trebuie purtate cu respect pe mai departe, aici, în România, ca parte a unei Europe coezive! La mulți ani, români! La mulți ani, Europa! La mulți ani, familie europeană!”- este mesajul transmis de senatorul Adrian Țuțuianu.

leave a reply