Senatorul Adrian Țuțuianu, trage un semnal de alarmă: Agricultura românească este controlată, în procent de 40%, de cetățeni și companii străine. O lege care să impună restricții privind vânzarea terenurilor către străini ar rezolva problema

Agricultura românească este vândută în proporție de 40% străinilor, iar consecințele acestui lucru îi dezavantajează clar pe agricultorii autohtoni, ca să nu mai vorbim de efectele negative pe care le are asupra forței de muncă din România.

Îngrijorat de ceea ce se întâmplă în domeniul agriculturii, care încet încet, dacă nu se vor lua măsuri rapide și drastice, va fi dominat de marii proprietari străini, de multinaționale, dar și de companii de asigurări, care se pare că au văzut „portița de îmbogățire” și investesc masiv în agricultura românească, senatorul Pro România Adrian Țuțuianu a prezentat în cadrul unei conferințe de presă un studiu publicat de Uniunea Europeană care ar trebui să dea de gândit clasei politice românești și nu numai.

Potrivit senatorului Adrian Țuțuianu, soluția pentru salvarea agriculturii românești din „ghearele” străinilor este adoptarea unei legi care să impună restricții clare în ceea ce privește vânzarea terenurilor către străini, o lege care a fost dezbătută la Senat în urmă cu doi ani, dar care până acum nu a ajuns și în dezbaterea deputaților pentru a putea fi adoptată.

„Într-un studiu publicat de Uniunea Europeană, referitor la situația agriculturii românești, sunt niște cifre care pe mine mă îngrijorează și care arată din nou că, în general, clasa politică românească este defazată de la realitatea de pe teren.

Studiul ne spune că străinii au ajuns să controleze până la 40% din terenul arabil al României, printre marii proprietari sunt cetățeni libanezi, mulți austrieci, bănci și companii de asigurări, multinaționale și efectele negative sunt atât asupra forței de muncă, cât și asupra mediului înconjurător, ori felului în care românii își găsesc de lucru în țară, fiind nevoiți să emigreze.

20-30% din terenul arabil al țării aparține cetățenilor străini din UE, iar cealaltă 10% aparține unor persoane rezidente din alte state decât Uniunea Europeană. De asemenea, în cifre absolute, 5,3 milioane de hectare sunt exploatate de străini, un exemplu, numai în județul Timiș sunt 150.000 de hectare de teren arabil, adică o treime din total, exploatate de companii italiene.

Cea mai mare fermă din România, care este deținută de o companie libaneză, se întinde pe 65.000 de hectare, are depozit de cereale, Grupul exportă carne și cereale în special în Orientul Mijlociu și în Africa de Est, dar a creat în această perioadă numai 70 de locuri de muncă.

Un alt exemplu, o firmă austriacă, condusă de o persoană cu titlu de conte, deține 21.000 de hectare în Arad, Timiș, Caraș-Severin și Argeș, are propria infrastructură de transport, două centre de depozitare, capacități de procesare și activități de marketing foarte dezvoltate.
Și, o tendință care este nouă în România, Fondurile de Pensii și marii jucători europeni de pe piața asigurărilor investesc în cumpărarea de terenuri în România.

Am adus în atenție aceste date pentru că la Senat, de 2 ani, s-a discutat o lege prin care se puneau anumite restricții în ceea ce privește vânzarea terenurilor către străini. Legea este în sertare la Camera Deputaților, probabil că interesele foarte mari din acest domeniu împiedică Biroul Permanent al Camerei Deputaților să pună acel proiect de lege pe ordinea de zi pentru a fi adoptat. Consecințele sunt următoarele:

  • o creștere a numărului de exploatații foarte mari, cu consecințe în ceea ce înseamnă distrugerea micului agricultor
  • creșterea numărului de șomeri din agricultură
  • creșterea numărului celor care pleacă din țară pentru a-și găsi un loc de muncă în străinătate.”, a atenționat senatorul Pro România, Adrian Țuțuianu.

leave a reply