Senator Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului: „Putin a ales războiul. Aceasta agresiune trebuie condamnată în termenii cei mai fermi de comunitatea internațională democratică. Timpurile impun acum solidaritate cu statul vecin!”

Rusia a ales războiul! În această dimineață Rusia a declanșat o operațiune militară specială în Ucraina. Mai multe explozii au avut loc în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. Operațiunea militară a Rusiei este una complexă, cu atacuri de artilerie, aeriene și de pe mare. Numeroase trupe și vehicule militare au pătruns în Ucraina. În urma atacului Rusiei 8 oameni au fost uciși și 9 răniți.

Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, senator Titus Corlățean, susține că această agresiune a Rusiei trebuie condamnată în termenii cei mai duri de comunitatea internațională democratică, este nevoie de o reacție dură din punct de vedere politic și de un regim de sancțiuni care să izoleze Rusia, De asemenea, senatorul Titus Corlățean a declarat că NATO și UE trebuie să convoace de urgență Consiliul Nord Atlantic și Consiliul European, iar România trebuie să fie pregătită să gestioneze un posibil flux de refugiați din Ucraina și trebuie să protejeze românii din Ucraina sau posibilii refugiați etnici români.

„S-a întâmplat ceea ce nu doream. Putin a decis să înceapă operațiunile militare împotriva Ucrainei. A ales războiul. Este o agresiune împotriva unui stat suveran și independent comisă în Europa secolului 21!

Aceasta agresiune trebuie condamnată în termenii cei mai fermi de comunitatea internațională democratică, iar reacția comunității internaționale trebuie să fie unită, solidari, dură ca poziționare politică și cu un regim de sancțiuni care să izoleze Rusia. NATO și UE trebuie să convoace de urgență Consiliul Nord Atlantic și respectiv Consiliul European! Iar România, care are scutul de securitate colectivă al NATO, trebuie să fie pregătită să gestioneze și un posibil flux de refugiați din Ucraina, în baza normelor de drept umanitar, inclusiv să aibă grijă de cetățenii români aflați în Ucraina sau de posibilii refugiații etnici români, pe care, este adevărat, până acum chiar statul ucrainean i-a tratat profund incorect. Dar, timpurile impun acum solidaritate cu statul vecin! Și sper că vor veni și vremurile mai prielnice pentru a discuta și reuși ca drepturile la identitate națională ale românilor din Bucovina, Herța, Transcarpatia și regiunea Odessa să fie integral respectate”, a declarat președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, senator Titus Corlățean.

leave a reply