Sen. Leonardo Badea face apel la ”Echilibru și responsabilitate in relatia cu Fondul Monetar International”

Declarație politică.

Declarația mea de astăzi vine în contextul invaziei de informații provocate de recenta vizită a reprezentanților Fondului Monetar Internațional și Comisiei Europene la București. Concluziile negocierilor între echipa Guvernului României și cea a misiunii externe au fost deja afirmate. Iar unele din ele subliniate gros. E drept, am observat multă insistență în a promova apocaliptic anul 2014 și, în general, viitorul nostru, ca țară.
Încep cu afirmația asumată că noul cadru de măsuri, esențial pentru construcția bugetară de anul viitor, constituie fundamentul unei dezvoltări economice solide pe termen mediu și lung. Vorbim acum de prudență și echilibru. Nu sunt termeni sofisticați, nu atrag breaking-news-uri, nici măcar nu apar în vocabularul mediatic. Dar înseamnă, în cheia perspectivelor economice, responsabilitatea acestui Executiv tradusă în cifre.
Guvernul Ponta a negociat pentru viitor si a negociat bine. E adevarat ca acest guvern NU a negociat taierea pensiilor, taierea salariilor la bugetari sau cresterea TVA, poate tocmai de aceea, cei care au devenit brusc comentatori economici pe marginea acordului, nu se simt confortabil, ignorand in mod voit istoria recenta. Desigur de aceea fac si foarte mult zgomot si sunt greu de urmarit cu atentie!
In schimb am ascultat cu atenție analiza guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Și voi apăsa pe două declarații, care mi se par elocvente:
• „Conform datelor noastre preliminare şi unor prime evaluări pe baza unor modele pentru că avem aşa ceva, impactul (n.n. noile taxe şi impozite anunţate de Guvern) este limitat undeva la 0,2% şi consecinţele în lanţ sunt de asemenea limitate. Probabil că vom schimba doar balanţa riscurilor de la un echilibrată la una uşor în creştere”.
• „Nu vedem deloc o avalanşă de scumpiri, scumpiri în lanţ. Acestea sunt tabu-urile noastre de 20 de ani încoace. Impactul este limitat. Erau de aşteptat unele corecţii, fie pe partea de cheltuieli, fie pe partea de venituri. Până la urmă Guvernul a hotărât să meargă pe ambele”.
Repet, declarațiile nu aparțin premierului sau ministrului de Finanțe sau vreunui parlamentar USL plin de bune-intenții la adresa propriului Guvern, ci guvernatorului BNR.
Revin acum la deciziile anunțate pentru 2014 (cu riscul de a obosi auditorii cu apetit pentru apocalipse):
– Creșterea salariului minim în două tranșe, până la 900 de lei. Vor beneficia de măsură aprox. 800.000 de români.
– Indexarea pensiilor cu mai mult decât rata inflației. Vorbim de o inflație de puțin peste 2 procente și de o indexare de 3,7%. Vor beneficia de măsură peste 5 milioane de pensionari.
– Investiții care să depășească 6% din PIB.
– Reducerea CAS cu 5 procente de la jumătatea anului 2014 – măsură esențială în cazul unei țări ca România, care are una dintre cele mai mari poveri fiscale pe muncă din UE, 43%.
Dragi prieteni,
Acest Guvern este guvernul Romaniei! Pot spune acest lucru cu fermitate! E adevarat nu operează cu date sclipitoare, nu are imaginația ambulantă a perioadei 2009 – 2012, nu „vinde” iluzii de la o lună la alta, pentru ca, în final, să le schimbe pe realități dureroase, face lucrurile altfel cu echilibru și responsabilitate.

 

Senator,
Leonardo Badea
Colegiul nr 1 Dambovita

  • da, daaa, nici acum un an n’aţi vîndut iluzii şi s’a ales praful de tot.
    succesuri pe toată linia de iese lumea în stradă ca la urs.
    să’ţi fie ruşine, Traian Băsescu! 🙁

leave a reply