S-a votat legea care prevede incriminarea violenței cibernetice în mediul online. Deputatul PSD Carmen Holban, despre cum se vor putea apăra victimele

În calitate de for decizional, Camera Deputaților a adoptat astăzi proiectul de lege care prevede incriminarea violenței cibernetice pe rețelele sociale sau în alt mediu online.

Conform proiectului de lege, printre categoriile violenței domestice ar urma să fie inclusă și violența cibernetică, astfel încât persoanele hărțuite în mediul online să poată beneficia de protecție, iar agresorii să poată fi sancționați.

Dincolo de sancțiunile penale ale agresorilor, prin introducerea violenței cibernetice în Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, victimele pot beneficia de adăpost și de ordin de protecție.

Proiectul definește violența cibernetică astfel: hărțuirea online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, amenințări online, publicarea non-consensuală de conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private și orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau a altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet și pot transmite sau utiliza platforme sociale sau de email, cu scopul de a face de rușine, a umili, speria, amenința sau chiar reduce victima la tăcere.

Potrivit deputatului PSD de Dâmbovița, Carmen Holban, o dată cu adoptarea proiectului de lege, femeile au o „armă” de apărare și în fața violenței cibernetice a partenerului și nu numai.

„Am votat, astăzi, o modificare importantă în ceea ce privește definirea și aplicarea legii în cazul violenței domestice.

De astăzi, femeile (cele mai afectate de fenomenul violenței domestice) se pot apăra și în fața violenței cibernetice a partenerului sau a fostului partener.
Hărțuirea online, transmiterea de mesaje instigatoare la ură, publicarea de informații și conținut grafic intim fără consimțământul partenerei/partenerului, interceptarea corespondenței electronice a partenerului vor fi pedepsite de lege.

Cred că este un demers mai mult decât necesar. Fiecare dintre noi avem dreptul de a fi apărați în fața oricărui tip de violență i-am putea cădea victime”, a declarat deputatul PSD de Dâmbovița, Carmen Holban.

 

leave a reply