România a preluat, în premieră, președinția Consiliului Uniunii Europene. Parlamentari de Dâmbovița, prezenți la eveniment

România exercită, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, pentru prima dată de la aderarea sa la UE la 1 ianuarie 2007. Urmează șase luni de importanță covârșitoare pentru deciziile ce privesc UE.

Ceremonia preluării președinției Consiliului UE a avut loc joi seară la Ateneul Român în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, a președintelui Consiliului European, Donald Tusk, a preşedintelui României, Klaus Iohannis, a preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, şi a premierului Viorica Dăncilă.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat că rămâne fidel credinţei sale că România trebuie să facă parte din spaţiul Schengen. Domnia sa a vorbit și despre provocările ce privesc statul de drept și a subliniat că se bazează pe “energia şi unitatea naţiunii române” în ceea ce priveşte preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, și-a rostit discursul emoționant integral în limba română, exprimându-și încrederea că România va interpreta „cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie română” în timpul celor şase luni în care va exercita preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat la Ateneul Român că România a avut mereu o vocaţie europeană. „În urmă cu peste 2000 de ani, strămoşii noştri romani au traversat Dunărea şi au ajuns pe aceste pământuri, identificând un neam care atunci era unic în lume. Această epopee a schimbat cursul istoriei. Frumoasa dumneavoastră ţară îşi trage numele de la puternica prezenţă romană. (…) Eu mă simt aici ca acasă”, a mai spus Tajani, în aplauzele celor prezenți.

Printre invitaţii la ceremonia oficială s-au aflat oameni politici, membrii Colegiului Comisarilor, membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai cultelor din România şi personalităţi culturale.

Din Dâmbovița au participat la eveniment ÎnaltPreaSfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, ministrul Fondurilor Europene, deputat PSD de Dâmbovița, Rovana Plumb, deputații Corneliu Ștefan, Claudia Gilia și Carmen Holban, dar și vicarul eparhial Ionuț Ghibanu.

Ateneul Român a fost iluminat în culorile drapelului României. Concertul eveniment a fost susținut la Ateneul Român de Orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni din cele 28 de state membre UE, dar şi de artişti români recunoscuţi internaţional precum Adela Zaharia, Ruxandra Donose, Michael Konig, Sorin Coliban şi Corul Filarmonicii “George Enescu”, coordonat de Ion Iosif Prunner. Dirijor a fost maestrul Ion Marin.

Pe 30 iunie, România va preda Finlandei Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

leave a reply