Eveniment important la Pucioasa, unde au fost semnate și parafate alte două noi contracte de finanțare pe fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, Axa prioritară 7 – Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului, domeniul de intervenție 7.1. Cele două proiecte de la Pucioasa au fost depuse în anul 2017 și s-au clasat pe primele două locuri din totalul celor 6 câte au fost depuse la nivelul Regiunii Sud Muntenia. Este vorba despre proiectele „Modernizare și amenajare peisageră în zona centrală a stațiunii balneoclimatice oraș Pucioasa” și „Creare zonă de agrement „Moțăianca” în stațiunea balneoclimatică oraș Pucioasa”, proiecte care au fost depuse la finanțare în anul 2017 și s-au clasat pe primele două locuri din totalul celor 6 câte au fost depuse la nivelul Regiunii Sud Muntenia pe această Axă.
La eveniment au fost prezenți directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Mușat, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, Aurel Marinescu – primarul comunei Hulubești, Ion Cursureanu – viceprimar, care au semnat la rândul lor un contract de finanțare pentru reabilitarea, extinderea cu centrală termică și dotarea grădiniței din zona centrală a comunei. De asemenea, alături de primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana, viceprimarul Dan Sprinceană și administratorul public al localității, Alin Nițescu, s-au aflat cei care s-au ocupat de proiectare, consultantul pe proiecte, consilieri locali și salariați din cadrul unității administrativ teritoriale.
Prin implementarea proiectului „Modernizare și amenajare peisageră în zona centrală a stațiunii balneoclimatice oraș Pucioasa”, se vor realiza: dezvoltarea infrastructurii rutiere pentru turismul balnear din stațiunea balneoclimatică Pucioasa, respectiv reabilitarea a 1,112 km de drum, cu o suprafață de 16.360 mp; amenajarea a 26.840,61 mp de suprafețe spații verzi (din care un parc în suprafață de 25.984,00 mp și o grădină în suprafață de 856,61 mp) în stațiunea balneoclimatică Pucioasa; modernizarea a 2.073,00 mp de suprafață destinată recreării/agrementului (pentru sport) în stațiunea balneoclimatică Pucioasa.
Durata de implementare este de 48 luni, iar valoarea totală a lucrărilor este de 22.478.322,30 lei, din care cota de cofinanțare a Primăriei Pucioasa este de 2%.
În ceea ce privește proiectul „Creare zonă de agrement “Moțăianca” în stațiunea balneoclimatică oraș Pucioasa”, acesta își propune să promoveze combinarea turismului balnear tradițional cu turismul de „wellness”, astfel încât să fie incluse și alte noi posibilități de petrecere a timpului liber în stațiune, activități de tip sportiv, odihnă și joacă, în locuri dedicate acestor activități. Totodată, prin implementarea acestui proiect, se dorește atragerea de turiști și pentru segmentul de sănătate, corelat cu relaxarea, valorificându-se astfel potențialul natural al stațiunii, bioclimat benefic persoanelor care suferă de epuizare, convalescenților, hiperreactivilor, persoanelor cu boli nervoase, reumatice sau pulmonare.
Cu o durată de implementare de 48 de luni, investiția urmărește: crearea unei parcări, modernizare drum și creare loc de agrement și are o valoare totală de 19.987.759,69 lei, din care cota de cofinanțare a unității administrativ-teritoriale a orașului Pucioasa este de 2%.
În mesajul său, primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana, a mulțumit directorului ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat, echipelor de implementare și consilierilor locali pentru susținerea de care s-a bucurat în depunerea și aprobarea acestor proiecte. De altfel, în prezent, Primăria Pucioasa are depuse la ADR Sud-Muntenia un număr de 15 proiecte pentru obținerea de finanțare europeană, pentru 6 dintre acestea s-au semnat contractele de finanțare, iar în cadrul a două dintre proiecte deja au demarat lucrările. „Este unul din momentele frumoase din aproape cei 3 ani de mandat. Proiectele sunt pe Axa 7, o axă dedicată special stațiunilor, cu un punctaj superior acordat stațiunilor balneare și balneoclimatice, ceea ce ne-a făcut să fim foarte competitivi pe cele două apeluri având un proiect ce va începe data de 3 iunie. Aceste proiecte aduc un real plus stațiunii noastre, asta este convingerea mea și a echipei pe care o conduc. Parcul central este obiectul principal al primului proiect, va fi o investiție imensă acolo, veți vedea cred cel mai frumos parc din nordul județului, cel puțin. O dată cu acest parc va fi amenajată și zona de sport din interiorul parcului, precum și calea principală de acces către această zonă minunată, respectiv strada Republicii și strada Cerealiștilor. Este o investiție extraordinară pentru că este primul nostru proiect pe care am ajuns să-l lucrăm la standardele pe care ni le dorim, folosind niște materiale extraordinare, niște soluții exclusiviste și avem o amenajare peisageră extraordinară, pentru care le mulțumesc arhitecților cu care am lucrat. (…) Al doilea proiect este legat de o zonă uitată a orașului Pucioasa, fostul poligon de pe Dealul Moțăianca, unde vom avea o zonă superbă de agrement, o zonă care inițial era dedicată doar sezonului cald, dar pe ultima sută de metri am reușit să prindem niște modificări și să facem zona atractivă și în sezonul rece. În momentul respectiv cred că polul de interes, din punct de vedere al turiștilor și al locuitorilor orașului Pucioasa, se va muta acolo unde îi este locul, spre râul Ialomița, o zonă care noi considerăm că trebuie să prindă viață. Toate aceste proiecte au un indicator pe care noi trebuie să-l atingem, în cazul acestor proiecte este creșterea numărului de vizitatori și de turiști… Ideea noastră este aceea de a relansa o stațiune, o stațiune prăfuită, pitită într-un colț pe hartă, o stațiune despre care nu multă lume își aduce aminte că a avut cândva o faimă, acum 100 de ani. Noi vrem să-i redăm strălucirea de odinioară și să o facem cu adevărat o stațiune balneoclimatică. Aceste două proiecte reprezintă doar o mică parte din strategia noastră de a face stațiunea atractivă pentru turiști și pentru locuitorii din zonele învecinate”, a declarat primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana.
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a transmis: „Vă felicit pe toți cei care ați fost părtași la reușita acestor proiecte (…) Cred că nu trebuie să uităm faptul că astăzi, alături de proiectele de la Pucioasa, mai semnăm un contract pentru o grădiniță de la Hulubești. Aceste lucruri denotă faptul că am încercat și, spunem noi, am și reușit, să schimbăm în bine fața multor localități din județul Dâmbovița. În fiecare localitate din județul Dâmbovița s-a întâmplat ceva. Există unul, două, trei, cinci sau zece șantiere deschise și lucrurile acestea contează pentru comunitate. Cred că, în ceea ce privește infrastructura educațională, județul Dâmbovița poate fi catalogat ca un exemplu de bună practică. Avem pe OUG 28/2013 – 112 proiecte în infrastructura școlară. Avem pe Axa deschisă pe POR cred, cele mai mari și cele mai frumoase proiecte de modernizare a două școli din municipiul Târgoviște – Școala Nr. 13 și Școala nr. 8. Avem foarte multe grădinițe, foarte multe creșe, care au beneficiat și beneficiază de finanțare, fie că vorbim de finanțarea prin ADR Sud Muntenia sau prin AFIR. Lucrurile acestea cred că trebuie să înceapă să conteze și pentru cei care vor beneficia de ele, pentru că este într-adevăr un decalaj destul de mare de la ideea de proiect până aceasta ajunge să fie implementată și finalizată. De aceea, fac apel la locuitorii județului să înțeleagă că nu se poate face totul peste noapte sau într-un singur mandat(…) În ceea ce privește decalajul care separă localitățile din România de cele din vestul Europei, avem cu toții de învățat și avem de muncit foarte mult. Sigur că este un moment important că semnăm aceste proiecte, dar când ajungem să le implementăm sau să le inaugurăm, foarte puțină lume știe câtă zbatere, câtă muncă, câte ore poate de nesomn și de consum nervos, intelectual, există în spatele celor care le implementează”.
Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud – Muntenia, Liviu Mușat, a prezentat câteva date referitoare la situația județului Dâmbovița la nivel de regiune: „Până în momentul de față, s-au depus 1165 de proiecte în regiunea noastră, proiecte care însumează o valoare de aproape 8 miliarde de lei. Dintre acestea, 216 aplicații, deci în jur 20% sunt implementate în județul Dâmbovița, fie că vorbim de proiecte din mediul privat, fie că vorbim de proiecte din administrația locală. Aceste aplicații au o valoare de peste 1,5 miliarde lei(…) Se constată că județul Dâmbovița este peste media regională. Sunt convins că aceste proiecte vor fi duse la bun sfârșit (…)Vreau să vă spun că ne gândim la soluții să finanțăm cât mai multe dintre aceste aplicații. La nivelul Consiliului Regiunii de Dezvoltare Sud Muntenia, chiar săptămâna viitoare, vom redacta o adresă pe care o vom transmite tuturor membrilor consiliului, cu propunerea ca toate proiectele pentru care nu se găsesc fonduri în Programul Operațional Regional să fie preluate, în măsura în care se suprapun activitățile eligibile și alte condiții în acel fond de investiții din OUG 114. Noi credem că aceste proiecte merită să fie finanțate, mai ales că pentru ele s-au cheltuit resurse și mai ales s-au luat avize. Ele au un grad de maturitate care ar fi păcat să nu fie valorificat în folosul comunităților. Sperăm ca Ministerul Dezvoltării să dea curs acestei propuneri”.