PSD nu susține privatizarea și vânzarea pădurilor. Deputatul Radu Popa: „Cele peste 3 milioane de hectare de păduri aparțin statului român și așa trebuie să rămână!”

„Privatizarea și vânzarea pădurilor din fondul forestier aflat în proprietate publică a statului nu vor avea, sub nicio formă, susținerea Partidului Social Democrat”. Este mesajul transmis de deputatul PSD de Dâmbovița, Radu Popa, care spune că „jalonul din PNRR (n.n. Planul Național de Redresare și Reziliență convenit cu Uniunea Europeană) care impune transformarea regiilor statului în societăți comerciale poate reprezenta un model de eficientizare a activității în anumite cazuri, dar nu și când vine vorba despre Regia Națională a Pădurilor”.

România are peste 3 milioane hectare de păduri, ”o bogăție inestimabilă a acestei țării, ce aparține statului român și așa trebuie să rămână! Pădurile din România nu pot fi expuse riscului de a fi administrate de societăți pe acțiuni sau SRL-uri, de operatori economici interesați să exploateze lemnul românesc”, arată ferm parlamentarul.

Deosebit de îngrijorați, mii de silvicultori au protestat astăzi în fața Guvernului și au contestat proiectul de lege aprobat luna trecută de Executiv, proiect care prevede reorganizarea regiilor autonome, inclusiv reorganizarea Romsilva.

Din cauza acestui proiect, cele peste 3 milioane de hectare de pădure aflate în proprietatea statului riscă să fie înstrăinate, consideră Silviu Geană, președintele Sindicatelor din Silvicultură Silva: „Vrem să tragem un semnal de alarmă cu privire la un proiect de lege inițiat și susținut de Guvernul României, adoptat în data de 19 decembrie pe repede înainte, fără a se respecta măcar pașii minimi procedurali pentru o consultare publică. Se forțează, practic, reorganizarea tuturor regiilor autonome prin separarea activităților de serviciu public de activităților comerciale, iar activitățile comerciale urmează a fi organizate în societăți pe acțiuni și societăți cu răspundere limitată.

Temerea noastră este că aceste societăți vor fi la un moment dat listate la bursă și vândute. Vor fi puse astfel în pericol cele 3,9 milioane de hectare pădure publică aparținând statului român. Nu doar Romsilva este în situația aceasta, cerem ca pădurilor să nu li se aplice guvernanța corporativă. Nu este un sistem de management aplicabil la păduri. Ce înseamnă guvernanța corporativă? Înseamnă practic maximizarea profitului, ori la păduri nu cred că profitul trebuie să fie pe primul plan, ci menținerea biodiversității, menținerea echilibrului între funcția socială, ecologică și cea economică a pădurilor”, a declarat sindicalistul pentru Europafm.

Mitingul a fost organizat de Federația Sindicatelor Silva care solicitase anterior, printr-un comunicat de presă, retragerea de către Guvernul României a proiectului de lege pentru modificarea și completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice și exceptarea pădurilor de la aplicarea guvernanței corporative: „Pentru un pumn de arginți de la Comisia Europeană, România este pe cale să pună pe tavă unor grupuri de interese cele 3,1 milioane de hectare păduri de stat, singura bogăție și resursă regenerabilă pe care această țară o mai are și a cărei valoare este una inestimabilă.

România beneficiază de o alocare de 29 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de 14 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 15 miliarde euro, iar sub presiunea unor negocieri neinspirate care au stat la baza aprobării PNRR, recunoscute public inclusiv de reprezentanți guvernamentali, și a unor recomandări trasate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Guvernul României pune în pericol soarta celor 3,1 milioane hectare păduri proprietate publică de stat, care stochează în prezent un volum de aproximativ 1 miliard de metri cubi de lemn, cu o valoare ce depășește 100 miliarde euro”, se mai arată în documentul citat.

leave a reply