Protest al părinților la Școala „Coresi” din Târgoviște, acolo unde un copil de 9 ani a terorizat elevii și cadrele didactice. Acesta are un comportament agresiv, bate copiii, îi amenință și atacă profesorii cu ghivece. „Trăim un film de groază. Un coșmar”. VIDEO

Zeci de părinți au protestat, pașnic, în această dimineață în fața Școlii „Coresi”, dar și a altor instituții publice ale statului, și au solicitat să se ia măsuri drastice împotriva elevului care, de aproape un an, le bate și terorizează zilnic copiii.

Părinții au decis să reacționeze public și să ceară înlăturarea copilului agresiv din această școală, una de top din municipiu și chiar din județ, după ce ieri, 20 februarie, a avut loc un incident extrem de grav în școală. Două fetițe de la clasa I au fost lovite, date cu capul de pardoseală și târâte de păr pe coridor. Una dintre ele abia a fost scoasă din mâinile băiatului de paznicul școlii, iar directoarea unității de învățământ a fost atacată cu ghivece cu flori. Părinții fetițelor agresate au depus plângeri la Poliție, iar astăzi ne-au mărturisit că acestea refuză să mai vină la școală, au atacuri de panică, plâng încontinuu, cer să fie mutate la altă unitate de învățământ și au nevoie de ajutor psihologic după trauma prin care au trecut.

Iată ce ne-au declarat părinții: „Ne-am adunat aici întrucât lucrurile se pare că au degenerat, prea multă violență în Școala Coresi. Din păcate fiica mea, în vârstă de 7 ani, a fost agresată ieri, a fost trasă de păr și trântită cu capul de pardoseală… Am înțeles că nu a fost un incident izolat, pentru că de aceea s-au strâns aici o grămadă de părinți. Este vorba de un băiețel care creează permanent probleme, nu numai colegilor de școală ci și cadrelor didactice, care sunt agresate, psihologul școlii este agresat… Copilul meu este acasă, nu mai dorește să vină la școală. Am decis să venim aici să protestăm pașnic în fața școlii și a altor instituții care, teoretic, ar avea atribuțiuni să rezolve o astfel de problemă, dar din păcate au rămas doar niște hârtii plimbate între instituții. Sper ca protestul nostru să nu rămână fără rezultat și lucrurile să intre pe un făgaș normal cât mai repede. Din păcate sunt foarte mulți copii care vin la școală cu o stare de temere, multe dintre cursuri sunt parazitate întrucât acest copil intră efectiv pe ușa oricărei clase, oricând, fie că e pauză, fie că este în timpul orei… S-a creat o debandadă în această școală. Din păcate, noi putem doar să protestăm, pașnic”

„S-a întâmplat că a intrat peste copii în clasă, a înhățat-o pe fiica mea, a tras-o de păr, a dat-o cu capul de bancă, a târât-o pe jos, paznicul școlii abia a reușit să o smulgă din mâinile lui. În drum spre ieșire, ținut fiind de paznic, încercând să-l scoată din clasă, a mai agățat o fetiță, colega fetiței mele și a târât-o și pe ea pe jos, de păr… Dar asta se întâmplă frecvent… Aleargă pe hol, lovește în stânga și-n dreapta pe oricine, nu contează că e profesor, director, copil mai mare sau mai mic, dar în ultima perioadă are o plăcere deosebită să intre în clasele mici și să-i terorizeze efectiv pe copii. Copilul meu refuză să mai vină la școală, cu toate că o iubește maxim pe doamna învățătoare și pe toți colegii, plânge de ieri în continuu, azi noapte a avut atacuri de panică, a plâns, nu s-a odihnit toată noaptea, ne spune că vrea la altă școală…”

„Copilul este adus de la școala Nr. 2, a fost transferat de acolo, probabil se știa clar situația acestui copil, dar nu s-a luat nicio măsură. Are dosar încă de când era la Școala 2 și nu s-a luat nicio măsură… Este imposibil să nu se fi știut de acest caz, să nu se fi știut că sunt probleme, și atunci trebuiau luate măsuri, nu împotriva copilului, ci părinții trebuie să conștientizeze că este nevoie de ajutor, că au nevoie de ajutor. Nu am reușit să vorbim cu părinții copilului, nu vor să aibă o discuție în acest sens, problema este că ei insistă că este un copil perfect sănătos și că nu are nicio problemă. Probabil copilul se manifestă altfel în mediul de acasă, nu are nicio problemă, dar dacă îl căutați pe rețelele de socializare o să-l găsiți cu tot felul de filmulețe pe acest copil…”

„Părinții nu recunosc că ar avea o problemă copilul lor, au venit la școală și au făcut gălăgie tot ei… Eu nu înțeleg această atitudine. Cu toții ne vedem copii frumoși și deștepți și buni, dar în fața unor asemenea situații trebuie să vedem realitatea… Cum pot să-i spun eu copilului meu că trebuie să fie cuminte, civilizat, să fie bun, când vine un copil ca acesta, face ce face și nu se ia nicio măsură împotriva lui?! Este vorba de atitudine și de exemplu… Ce vor înțelege copiii din toată chestia asta? Unii sunt protejați și alții nu… ”

Incidentul de la Școala „Coresi” nu este, din păcate, unul singular, copilul creând asemenea probleme și la Școala Nr. 2 din municipiul, de unde a fost transferat după ce în urma unui incident violent Tribunalul Dâmbovița a dispus o măsură de protecție specială ce a constat în supravegherea specializată pe o perioadă de 6 luni.

Din nefericire, părinții copilului cu probleme de comportament refuză nu consideră că fiul lor are vreo problemă, susțin că este perfect sănătos și refuză colaborarea cu conducerea școlii.

Directoarea Școlii „Coresi”, Georgeta Gogeanu, susține că părinți nu consideră că fiul lor are o problemă, o vreme au venit la întâlnirile de la școală, chiar dacă erau agresivi verbal, înjurau și blestemau, însă din luna noiembrie a anului trecut comunicarea a intrat în impas, aceasta s-a făcut doar în scris, iar părinții elevului agresiv au anunțat că nu mai răspund niciunei solicitări venite din partea școlii. Directorul școlii a mărturisit astăzi părinților adunați în fața școlii că a epuizat toate demersurile legale pe care le avea la îndemână, dar este convinsă că instituțiile abilitatea ale statului, către care a înaintat plângeri, vor rezolva această situație fără precedent cu care se confruntă Școala „Coresi”. „Trăim un film de groază. Eu îl trăiesc în fiecare zi și, credeți-mă, că nu este ușor…”

Georgeta Gogeanu, director Școala Nr. 5 „Coresi” Târgoviște: „ Este o situație care nu a mai avut precedent la Școala Coresi. Eu vă înțeleg îngrijorarea în calitate de părinți… Nota la purtare în acest moment este „Suficient”, măsurile se iau gradual… În calitate de părinte, clar vă înțeleg îngrijorarea, este o îngrijorare pe care o avem și noi în fiecare zi. În calitate de director însă, am responsabilitatea de a oferi educație tuturor copiilor înscriși în Școala Gimnazială „Coresi”. Și din punctul acesta de vedere am încercat să iau toate măsurile care să ofere acces liber la educație tuturor copiilor din această școală. Evident, situația cu care ne confruntăm este una unică, chiar și în cariera mea didactică, care nu este chiar scurtă. Am făcut tot ceea ce legea ne permite și am luat toate măsurile educative pe care noi le cunoaștem și le aplicăm de ani de zile. Am făcut întâlniri cu părinții copilului, atâta vreme cât aceștia au venit la școală. În luna noiembrie comunicarea a fost întreruptă și de atunci comunicarea s-a făcut, în general, în scris. (…)

Cu fiecare sancțiune pe care am aplicat-o, comportamentul copilului a devenit și mai violent. Am făcut nenumărate adrese către toate instituțiile abilitate pe această problemă, către Inspectoratul Școlar, către Centrul Județean de Resurse Educaționale, către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița, către Direcția de Asistență Socială Târgoviște, către Inspectoratul Județean de Poliție- Biroul Siguranță Școlară, practic am colaborat cu toate aceste instituții, nu numai că am trimis adrese, dar am fost personal și am discutat cu toți reprezentanții acestor instituții… Plângerile penale pe care părinții le-au depus la Parchet și la Poliție au fost cercetate, faptele penale au fost constatate, dar copilul fiind minor s-a pronunțat „ca sarea” în acest dosar… Am întrebat și eu de ce nu răspund părinții pentru acțiunile penale ale copilului!! Din nefericire, toate autoritățile statului au anumite precizări legislative peste care nu pot trece… În permanență, minim un adult din instituția școlară se află în preajma copilului, dar din nefericire, uneori, suntem 3-4, chiar 5-6, și nu reușim să facem față… Sunt îngrijorată pentru siguranța tuturor copiilor, inclusiv a copilului despre care vorbim, pentru că de multe ori a amenințat că se aruncă, sare, chiar suntem într-o situație specială… Din nefericire, părinții manifestă o reticență extraordinară, neagă orice act de comportament al copilului, ba dimpotrivă, sunt foarte agresivi verbal, modalitate de adresare chiar față de director, în loc de bună ziua, este „javră ordinară”. Școala a epuizat toate mijloacele legale pe care le are la dispoziție… Avem înregistrări video, de pe camerele de supraveghere, care pot ajunge doar la organele de cercetare, și acolo se pot observa foarte bine faptele… (…) Nu vreau să ne transformăm din victime în agresori, pentru că da, în momentul acesta noi suntem victimele, copiii dumneavoastră sunt victimele, noi, profesorii suntem victime. Și noi, profesorii, am fost loviți… A aruncat cu ghivece de flori, și nu numai, după mine… Are unele accese de furie pe care pur și simplu nu ni le explicăm. (…) Trăim un film de groază. Eu îl trăiesc în fiecare zi și, credeți-mă, că nu este ușor…

Din punctul meu de vedere legea trebuie schimbată și în astfel de situații să fie comisii județene care să expertizeze astfel de copii”, a transmis Georgeta Gogeanu, directorul Școlii „Coresi”

Situația este monitorizată și de Inspectoratul Școlar Județean, dar și de DGASPC Dâmbovița, iar părinții și conducerea școlii speră că se vor lua măsuri clare, drastice, înainte să se întâmple o tragedie…

„Monitorizăm situația, este o situație delicată… La noi prima adresă a ajuns în această toamnă. Tocmai de aceea am venit la școală să vedem ce se întâmplă, care este situația. Noi am informat toate instituțiile, nu putem să facem mai mult de atât. Noi într-o lună de zile am venit de patru ori la școală… S-au luat toate măsurile pe care le putem lua din punct de vedere legal”, au transmis reprezentații ISJ Dâmbovița.

„Conform prevederilor Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, în baza sesizărilor primite, cazul copilului a fost evaluat de specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița, la domiciliu, în prezența reprezentantului legal, constatându-se faptul că minorul nu se afla într-o situație de abuz, neglijare sau exploatare alături de părinți, astfel încât nu s-a impus instituirea unei măsuri de protecție specială.

Specialiștii instituției au constatat că minorul respectă regulile din familie și participă la activități extrașcoalre, dar având în vedere sesizările privind comportamentul copilului din mediul școlar, au recomandat consilierea psihologică a acestuia. Părinții au fost invitați la sediul instituției pentru includerea copilului într-un program de consiliere psihologică, însă au transmis olograf faptul că vor apela la serviciile unui psiholog privat.

Totodată, specialiștii D.G.A.S.P.C. Dâmbovița au încurajat menținerea colaborării dintre părinți și unitatea de învățământ. Pe durata desfășurării cursurilor școlare, obligația supravegherii copilului revine instituției de învățământ, iar în situații excepționale se poate solicita sprijinul Biroului Siguranță Școlară, din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Dâmbovița, cu atribuții privind asigurarea protecției, siguranța școlară a elevilor și a cadrelor didactice, prevenirea și combaterea violenței între elevi în interiorul școlilor și proximitatea acestora.

Principiul interesului superior al copilului va prevala în toate demersurile și deciziile care privesc copiii, întreprinse de autoritățile publice, precum și în cauzele soluționate de instanțele judecătorești.

De asemenea, menționăm faptul că obligația monitorizării respectării drepturilor copilului revine Direcției de Asistență Socială, din cadrul Primăriei Târgoviște.

Conform art. 7, din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului: ”Drepturile prevăzute de prezenta lege sunt garantate tuturor copiilor fără nicio discriminare, indiferent de rasă, culoare, sex, limbă, religie, opinie politică sau altă opinie, de naţionalitate, apartenenţă etnică sau origine socială, de situaţia materială, de gradul şi tipul unei deficienţe, de statutul la naştere sau de statutul dobândit, de dificultăţile de formare şi dezvoltare sau de alt gen ale copilului, ale părinţilor ori ale altor reprezentanţi legali sau de orice altă distincţie.”, iar conform articolului 36, din actul legislativ menționat:

ART. 36 (1) ”Ambii părinţi sunt responsabili pentru creşterea copiilor lor.”

”Exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor părinteşti trebuie să aibă în vedere interesul superior al copilului şi să asigure bunăstarea materială şi spirituală a copilului, în special prin îngrijirea acestuia, prin menţinerea relaţiilor personale cu el, prin asigurarea creşterii, educării şi întreţinerii sale, precum şi prin reprezentarea sa legală şi administrarea patrimoniului său”, a transmis directorul DGASPC Dâmbovița, Ionela Sandu, printr-un comunicat de presă.

 

 

 

leave a reply